Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ze zákona zmizela diskriminační část. Homosexuálové v páru si mohou osvojit dítě

Autor: ula, ČTK, Tomáš Polák - 
22. července 2016
18:08

Od pátečního dne původní znění zákona o registrovaném partnerství homosexuálních párů oficiálně neplatí, a tím pádem si mohou gayové a lesby, žijící v registrovaném partnerství, osvojit děti z ústavu. Ústavní soud dal nedávno za pravdu Petrovi Laně-Rousovi, který označil zákon o registrovaném partnerství za diskriminační.

Když se Petr registroval se svým partnerem Janem, věděl, že mu zákon nedovoluje požádat o adopci dítěte. Rozhodl se tedy obrátit se na soud.

Ústavní soud nakonec sporný paragraf úplně škrtl a označil ho za diskriminační. Podle Petra jde o malý krok k úplné rovnoprávnosti. „Radost jsem měl hlavně z toho důvodu, protože si myslím, že to ovlivní hodně politiky a konečně začnou pracovat na té novele o osvojení dítěte partnera, která čeká už přes tři roky ve Sněmovně,“ řekl Blesk.cz.

V reakci na toto rozhodnutí oznámil ministr pro lidská práva Dienstbier, že v nejbližší době předloží vládě novelu zákona o registrovaném partnerství, která umožní registrovanému člověku adopci dětí i osvojení partnerova či partnerčina potomka. Dienstbier uvedl, že předpokládá od politických kolegů kladné přijetí návrhu. Opoziční poslanec Marek Benda (ODS) s tím nesouhlasí. „Dneska se ukazuje, že to byla typická salámová metoda. Pokládám to za nešťastné, je na čase směřovat spíše k úvaze o tom, jestli registrované partnerství nezrušit,“ řekl Benda.

Od pátku už původní znění zákona ve Sbírce zákonů není. Gayové a lesby si tak mohou osvojit děti z ústavu.

Podívejte se na zpověď muže, jehož příběh zrušil zákaz adopcí:

Video  Gay, jehož příběh v Česku zrušil zákaz adopcí. S partnerem chce založit rodinu.  - Tomáš Polák, Lukáš Červený
Video se připravuje ...