Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Co dělat, když je útočník „mimo“? Strach z vás vycítí, varuje psycholožka

Autor: Michaela Bezvodová - 
23. července 2016
07:20

Psychicky narušená žena ubodala v obchodním centru zákaznici v ten samý den, kdy ji propustili z psychiatrické léčebny. Podle psycholožky se takovému zkratu nedá nijak předejít, útočník totiž mnohdy vraždí impulzivně. Lidem také rozhodně nepomůže strach vyjít na ulici nebo do obchodu – naopak, útočníka přitáhne jako magnet. Jak se tedy chovat ve chvíli, kdy se dostaneme do konfliktu s člověkem, který není psychicky v pořádku?

Důležité je podle psycholožky Martiny Lhotové správně vyhodnotit, jestli je útočník rozrušený a vyděšený, nebo spíš agresivní. Do konfliktu ho totiž může hnát i strach. V takovém případě je potřeba ho uklidnit. Mluvit na něj mírným hlasem, aby ho naše reakce ještě víc nevystrašila. Psychicky nemocný člověk totiž může mít náhlou potřebu začít se bránit, najednou ho totiž napadne, že zaútočíte vy. 

„Když je agresivní, chce to někoho silného, kdo by mohl zakročit. Výrazné uklidňování nebude brát. Záleží také, jak reaguje motoricky, jestli křičí, vyhrožuje, nebo se chce prát,“ říká psycholožka Marie Lhotová pro Blesk.cz.

Otázkou je, co přesně předcházelo konfliktu v obchodním centru na pražském Andělu a zda měla nic netušící zákaznice (†54) vůbec možnost zareagovat. Jisté je zatím jen to, že útočnici v ten samý den propustili z psychiatrické léčebny v Bohnicích.

Mluvčí policie Iveta Martínková pro Blesk.cz uvedla, že v případě vraždy v Tesku si pachatelka svou oběť vybrala zcela náhodně. „Takové útoky nelze předpokládat, a je tedy těžké radit, jak by se lidé v takových případech měli chovat. Každý útok je individuální, nicméně obecně se dá říci, že pokud je to možné, je nejlepší z místa co nejrychleji utéct do bezpečí a zavolat pomoc. Obrana proti pachateli je v takových případech samozřejmě přípustná v mezích trestního zákoníku,“ řekla Martínková.

„Obecně se těmto útokům nedá předcházet ani je odrazit. Když se něco odehraje v psychice člověka, tak se to zprvu nedá poznat. Po ulicích chodí mnoho lidí, co nejsou léčeni, a když se s nimi setkáte za nepříznivých situací, tak se něco může stát, aniž by činu předcházela varovná reakce,“ potvrzuje Lhotová. Dodává, že je vždy nutné na podobný útok reagovat. Účinnou reakcí podle ní je udělat něco neobvyklého, co útočníka překvapí a vyvede ho z míry. Nemusí to ale platit vždy. 

Sebeobrana? 

„Je důležité vědět, co útoku předcházelo. Z prvních informací se ví, že se ženy zřejmě přetahovaly o kabelku, v takovém případě vždy doporučuji, aby člověk tu kabelku dotyčnému nechal. Majetek je samozřejmě majetek, ale zdraví a život jsou přednější. Lidi si to neuvědomují, bojují za každou cenu, ale jsou to jen věci, které se dají nahradit, život a zdraví ne,“ vysvětluje pro Blesk.cz lektor sebeobrany Jaroslav Stich.



Co tedy dělat, pokud se přece jen rozhodneme útoku aktivně bránit? „Může se stát, že ho překřičím a on se stáhne, podobně jako se to říká v případě psů, kteří nekoušou. Může to ale také vyvolat agresi, takže to je nutné umět vypozorovat. Obecně ale platí do konfliktu nechodit,“ dodal.   

„Když dojde k útoku, je důležité mít distanc, využít vozík, košík nebo regál. Dostat ho mezi útočníka a sebe. Jakýkoliv předmět vzít, hodit ho proti útočníkovi a utíkat. Rukama se ubráním, budu posekaný a pořezaný, ale lepší než se stočit do klubíčka a čekat. Je důležité si chránit hlavu, krk, obličej a břicho. Bojovat do poslední chvíle,“ vysvětlil.

Strach z vás bude cítit 

Útoky nožem jsou rychlé a nenadálé, člověk nemusí zaznamenat, že se útok chystá. Podle psycholožky Lhotové bychom ale neměli chodit po ulici se strachem.

Lepší je, aby člověk chodil pozorně, měl by si všímat, co se kolem něj děje, tak aby byl duchapřítomný v daném okamžiku. „Samozřejmě strach je poznat ve výrazu tváře, držení těla. V případě setkání s psychicky narušeným člověkem, kdy je na útok připravený, může zaútočit právě na ustrašené lidi,“ řekla Lhotová.

Pokud člověk zpozoruje, že je v okolí někdo, kdo nevypadá psychicky v pořádku, platí zvýšená obezřetnost. V zásadě je ale lepší si „podivínů“ nevšímat a neupozorňovat na sebe. V případě, že by hrozilo větší nebezpečí, je nutné zavolat policii a lékaře. 

ČTĚTE VŠE O VRAŽDĚ V OBCHODNÍM DOMĚ

 

54321 ( 27. července 2016 03:35 )

jo po bojí každý generál co tozase ta radoby "doktorka" placá za nesmysly u takových psychopatu nejde poznat kdy zautočí ! a určítě to nepoznáte když je vidíte poprvé v životě ! problem je že ji pustily mezi normální lidi ! i kdy mněla být zavřená v blazinci ! bohužel při nečekaném utoku nožem se normální člověk neubraní a kor když takový utok vede psychopat , mivaji daleko větší silu než člověk co je napaden !!! navíc pokud je utok veden za zadu nožem ne žanu ve věku 50 let nemá škoro žadnou šanci se bránit ! natož se ubranit ! všechno nasvědčuje tomu že ta bestie si obět vyhlidla zcela umyslně , aby nekladla příliš velky odpor při utoku ! mněla už skošensoti z minula když škrtila druhou ženu na zachodě a ta byla daleko mladší a ubranila se , tak si pro svuj druhý čen vybrala starší obět ! tak to vidím ja takovým tuokom lze zabranit jedině ozbrojenou ochrankou a detekčnímy ramy na zbraně !!! ve všech vchodech ! kdybch byl soudce tak bych dal doživnotní trest ! jelikžo utok zcelá bezpečně připravovala a hledaly obět která se nebude aktivně bránit ! navíc už jednou se o vraždu pokusila a ta ji nevyšla ! bohužel našel zákony jsou příliš mněké a schovívavé k vrahum !

jiznicechy ( 23. července 2016 17:19 )

Takže nám paní psycholožka řekla, že ve své podstatě nepoznají nic - tak k čemu jsou potom jejich posudky, na základě nichž soudy rozhodují??!!! Po útoku ve Žďáru bojovala matka té holky zuby nehty za to, že Markétka je nemocná - dokonce tvrdila, že umí nafingovat, že je zdravá. Nyní ovšem se to již nehodí a tvrdí, že v detenčním zařízení být nemůže, musí být propuštěna. Takže umí nafingovat že je zdravá, ale opačně - a sice že je zdravá a měla jít před soud a pouze nafingovala že je nemocná, to by nešlo? A již opět tvrdí nějaká psycholožka, že ji musí propustit, že tam nemůže být věčně, protože je to šikovná holka! Tady tuhle přeoperováváme na jiné pohlaví - přestože tvrdí, že u takové záležitosti se pečlivě zkoumá duševní stav. Nakonec o co jde - tak se zase přeoperuje nazpátek

dvorece ( 23. července 2016 10:31 )

listure, proč nenapíšete, jak toho chcete dosáhnout, aby se nerodili psychopati a duševně nemocní? Ale jen zdraví a normální lidé? Ráda si to přečtu, jaké podmínky máte na mysli..sterilizaci lidstva?

moiaza ( 23. července 2016 10:22 )

Nějak mi to nejde dohromady. Kdysi jeden rádoby umělec, takový opilý tajtrlík hlásal do "světa", že pravda a láska zvítězí nad lži a nenávisti. Pravda, nebylo to z jeho hlavy, (kde nic není, nic se neurodí) ale hodně "moudrých" tomu věřilo.

dvorece ( 23. července 2016 08:25 )

Takže jde v celém případu o to, že zdravotníci a policie mezi sebou nekomunikují a nevinné lidi to stojí život. Viním naši vládu, ministra vnitra a zdravotnictví. Jak to, že policie ji z ničeho neobvinila, Bohnice ji měly vrátit policii k dalšímu konání, že je duševně zdravá..Někoho škrtit je trestný čin. A měla mít soud a předběžné opatření v detenci, nebo ve vazbě, soud měl nařídit detenci trvalou a ochranné léčení. Nic z toho se nestalo. Je to tedy šlendrián, že se mezi námi pohybují magoři, kteří by na svobodě vůbec neměli být. Znamená to, že kdyby nezabila, jen by třeba zase škrtila, nic by se jí opět nestalo?

Zobrazit celou diskusi