Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Desetitisíce Čechů bez práce kvůli Číně? EU tápe, vláda dělá „mrtvého brouka“

Autor: David Budai - 
24. července 2016
07:30

Čína by už v prosinci mohla získat status tržní ekonomiky, takže by na její výrobky z dotovaného průmyslu nemohly být uvalovány speciální překážky nebo cla. V Česku by tím o práci okamžitě mohly přijít tisíce lidí, během několika let by jich mohlo být až 70 tisíc. O závažné situaci všichni vědí, příliš se ale neřeší. Jednání o Číně odsouvá česká vláda a zatím tápou také politické a úřednické špičky v Evropské unii. Jediný, kdo má jasno, je prezident Miloš Zeman.

Zástupci českého průmyslu mají jasno – pokud by se otevřelo volné obchodování s Čínou a do Česka by začala neomezeně proudit čínská ocel a další výrobky, mohlo by o práci přijít více než 70 tisíc lidí. Ministerstvo průmyslu uvádí, že přímo ohroženo je 4000 pracovních míst, další desítky tisíc se týkají dodavatelských firem, zejména v ocelářském odvětví. Ohrožena je také výroba automobilů a keramiky, papírnictví nebo sklářství.

Expert: Je to nášlapná mina

„Udělení statusu tržní ekonomiky by ovlivnilo velké výrobce, kteří vytvářejí důležitou podnikatelskou infrastrukturu, na níž je navázáno velké množství malých firem. Začalo by se propouštět a zejména v Moravskoslezském kraji by to mohlo způsobit velkou nestabilitu,“ řekl Blesk.cz Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků. Podle něj by větší propouštění mohlo začít už po třech letech, první dopady by se však objevily už mnohem dříve.

Firmy by přestaly investovat, což znamená, že by přibrzdily nábor nových pracovníků a nezvyšovaly by platy. „Tento region je nášlapná mina. Když to podceníme, bude to velký problém pro celou ekonomiku,“ varuje Havlíček.

Do vyřešení situace a stanovení jasné strategie zbývá necelých pět měsíců, zatím se však nic konkrétního nerýsuje. Bojuje se hlavně o právní výklad celé věci. „Liší se právní názory. Názor Číny je ten, že když vyprší příslušný protokol dohody o přistoupení Číny k WTO, automaticky se stává zemí s tržní ekonomikou. Náš právní výklad je jiný. Ale nemáme se na koho obrátit, kdo by nám po právní stránce řekl, co s tím,“ objasňuje europoslankyně Dita Charanzová (ANO).

Ani armáda právníků a úředníků Evropské unie tak zatím není schopna říct, jakým způsobem se bude tento výkladový spor řešit a jak se bude s Čínou vyjednávat. Pokud diplomaté nic nedomluví, hrozí, že se bude rozhodovat bez nás. „Mohli bychom skončit u nějakého sporu ve WTO, kde by se rozhodlo,“ míní Charanzová. Určitou bezmoc úředníků nepřímo potvrzují i zdroje Blesk.cz přímo v institucích EU.

Česká vláda se „schovává“

Závažnost situace si uvědomuje také ministerstvo průmyslu, které od začátku roku o Číně diskutuje s firmami i odboráři. Podle mluvčího rezortu Františka Kotrby je současný uzavřený stav pro Česko výhodný. „ČR nemůže podpořit přidělení statusu tržní ekonomiky bez efektivních doprovodných opatření na zmírnění dopadů,“ řekl Blesk.cz.

Ministerstvo dokonce připravilo speciální materiál, který měla vláda projednat už minulý týden. Jenže ministři zaujali postoj „mrtvého brouka“ a odložili jednání až na konec prázdnin. Jasné české stanovisko tedy neexistuje a čeká se, až Evropská komise dokončí vlastní studii, která možné dopady zanalyzuje. A to zřejmě nebude dříve než na konci léta.

Ovčáček: Evropě chybí odvaha

Jedním z mála, kdo má v situaci zcela jasno, zůstává prezident Miloš Zeman, který zastává názor, že Čína už nyní fakticky tržní ekonomikou je a případné udělení statusu by bylo jen formálním potvrzením reality. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček navíc zkritizoval neaktivitu české vlády.

„Vláda intenzivně navazuje ekonomické, politické a kulturní vztahy s Čínou a nyní se dostala do situace, kdy má říct ano, nebo ne. A to je složitá situace,“ řekl pro Blesk.cz Ovčáček. Zároveň poukázal na neschopnost a nedůraznost EU, která si s problémem nedokáže poradit. „V Evropě chybí odvaha k čemukoliv, toto je typický symptom,“ uzavřel Ovčáček.

gabreta ( 24. července 2016 20:38 )

Tak "expert" má obavy, že díky Číně bude větší nezaměstnanost? A co TTIP? Ta smlouva nám ji nezvýší, když sem začnou Amíci cpát sajrajt a my k nim nevyvezeme nic. Že by si Obama, Rothschildové nebo Kennedyové začali kupovat Oktávky a výrobky z Madety?

oliiiii3 ( 24. července 2016 15:47 )

Oni totiz cesi ani nechteji pracovat, mladi nemaji zajem ani o brigady, a kdyz, tak penizky nahazi do automatu, do Bosche IAiTINGU NEMUZOU SEHNAT LIDI. Jsou to jediny podniky co se da jeste vydelat dobry penize.Tak at se nikdo nedivi ze praci nabizi cizincum.

ivoadler ( 24. července 2016 14:54 )

Čína tě se re, viď. Hrubě podceňuješ životní úroveň Číňanů. Počet Číňanů, kteří navštěvují Evropu včetně ČR roste. A my se velice snažíme, aby k nám jezdili a aby u nás investovali. Už to je samo o sobě šokující. Že na nás budou Číňani dělat? Aby ses nespletla a my nedělali na ně.

anka ( 24. července 2016 14:17 )

si vzpomnente jak cinani umirali hlady, nez tam amerika a pak cely zapadni svet presunul vsechnu svoji vyrobu. Cina okopiruje a pak na cerno prodava celemu asijskemu svetu a Africe. Cina muze konkurovat, protoze svym delnikum neplati skoro nic, neplatila jim vubec duchody ( nedavno zacali, nekde), cinsti delnici maji dovolenou jednou za tri roky na mesic, aby mohli navstivit rodiny.....Cesko neobstoji, je malicke, za par let bude spoustu cinanu delat svoje podnikani, zamestnavat sve cinany a i cech si radeji najme na malovani pokoju cinana, kterymu zaplati desetinu ceny co Cechovi, a Cech. Uzivi se jen ti Cesi, ktery budou pracovat v nejnovejsich technologiich. Pro vetsinu tech, kteri delaji rukama, prace nebude.

ivoadler ( 24. července 2016 11:37 )

Čínská ekonomika je tržní, o tom není pochyb. Že jí to Evropa nechce uznat, to je její vych canost. Vyhýbá se tak konkurenci. Na Čínu s její promyšlenou hospodářskou politikou Evropa nemá. Myšlenka obnovit Hedvábnou stezku s použitím moderních technologií přesune těžiště světového obchodu z oceánů na euroasijskou pevninu. Pro všechny země na této trase je to velká výzva. Jak obstojí Česko, to je velká otázka. Jsou evropské země, které se k této výzvě staví daleko aktivněji. O asijských zemích nemluvě.

Zobrazit celou diskusi