Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zlevní brambory? Bude jich dost, avizoval po „suchém trápení“ Jurečka

Autor: ČTK, zst - 
20. července 2016
12:17

Úroda brambor v Česku by se po loňském výrazném propadu měla vrátit na průměr předchozích let. V Polabí a na jižní Moravě již začala sklizeň raných brambor, celkem by mohli čeští zemědělci sklidit více než 26 tisíc tun raných brambor. Plochy brambor také začaly po několikaletém poklesu znovu růst. Informoval o tom na tiskové konferenci ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)

„Porosty zatím vypadají velmi dobře, takže brambor bude dost. V porovnání s loňským rokem postupuje zatím sklizeň raných brambor o něco rychleji, výnos je přitom zhruba stejný. Celkově očekáváme produkci na průměrné úrovni několika posledních let,“ řekl Jurečka.

Rané brambory loni na rozdíl od sklizně v dalších měsících nebyly postiženy suchem. Celková produkce brambor vlivem mimořádného sucha loni propadla o 27 procent. Celková plocha, na které se brambory pěstovaly, loni meziročně klesla o pět procent. I kvůli těmto faktorům se loni soběstačnost v Česku snížila z obvyklých 80 na 65 procent. Každý Čech přitom ročně spotřebuje zhruba 70 kilogramů brambor.

„Brambory jsou u nás tradiční plodinou, v jejíž produkci můžeme být soběstační. Proto jsme je také zařadili mezi citlivé komodity, na které zemědělcům poskytujeme podporu. Letos je to celkem 135 milionů korun,“ doplnil Jurečka.

Podle předsedy Českého bramborářského svazu Miloslava Chlana se výkupní cena brambor pro farmáře pohybuje mezi pěti až šesti korunami za kilogram. Takovou cenu považuje za normální. „Do ceny pro spotřebitele je samozřejmě nutné ještě připočítat marže obchodníků nebo dopravu. Ale na jaké úrovni se bude v dalších měsících pohybovat, je těžké odhadnout. Bude záležet na počasí,“ dodal Chlan.

Zemědělci letos osázeli bramborami celkem 23 414 hektarů, meziročně o 3,2 procenta více. Plocha raných brambor vzrostla o 9,1 procenta na 1325 hektarů. Odhadovaný výnos je 19,64 tuny na hektar. Brambory pěstují i mnohé české domácnosti, ty rané letos na ploše 1167 hektarů, další pak na ploše necelých 5000 hektarů.

istyl ( 20. července 2016 13:52 )

s dotacemi a jsou drahe, tak at si je nechaji...ve skladu, tam bude tem vasim dotovanym bramboram dobře...

petrusaa ( 20. července 2016 12:56 )

Ano proto také stojí 17 kč 1 kg,stejně jako púomeranče,že,Jurečko

Zobrazit celou diskusi