Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Uplácení funkcemi, krácení daní: Nečasovi čelí další žalobě

Autor: bru/ČTK - 
19. července 2016
12:19

Žalobci z olomouckého vrchního státního zastupitelství podali podle informací České televize obžalobu na bývalého premiéra Petra Nečase a jeho ženu Janu Nečasovou, dříve Nagyovou. Viní je z uplácení poslanců funkcemi.

Kromě expremiéra a bývalé šéfky jeho kabinetu čelí v případu takzvaných trafik pro poslance obžalobě také někdejší vysoce postavený úředník Roman Boček. Nečasovou žalobci zároveň obžalovali kvůli případu krácení daní za luxusní dary, který spojili s kauzou trafik. Jde o další z trestních kauz, které odstartoval zásah na Úřadu vlády v roce 2013, který vedl až k pádu tehdejší vlády Petra Nečase.

Kauza se týká takzvaných trafik pro bývalé zákonodárce ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra. Začala v roce 2012, kdy se vládní koalici nepodařilo ve Sněmovně zvrátit senátní veto takzvaného stabilizačního balíčku daňových změn. Kromě opozice hlasovalo proti i šest poslanců ODS, mezi nimi právě i Šnajdr, Fuksa a Tluchoř, kteří ale později složili poslanecké mandáty, čímž umožnili schválení balíčku. Šnajdr a Fuksa vzápětí dostali lukrativní pozice ve státních firmách. Podle žalobců tehdejšího premiéra ke slíbení tzv. trafik navedla tehdejší šéfka jeho kabinetu spolu s Bočkem.

Původně byli stíháni i poslanci, v jejich případě ale zasáhl v roce 2013 Nejvyšší soud s odvoláním na poslaneckou indemnitu. Loni v dubnu se stát Šnajdrovi, Fuksovi i Tluchořovi za stíhání a vazbu veřejně omluvil, každému patří také statisícové odškodné. Nečasová v této kauze neuspěla loni v srpnu u Ústavního soudu se stížností na trestní stíhání a vazbu. Se stížností neuspěl ani Boček.

Bývalá šéfka kabinetu premiéra čelí obžalobě kvůli krácení daní, které podle žalobců neodvedla z luxusních darů. Policie bývalou vysoce postavenou úřednici obvinila loni v březnu. Cena dárků je vyčíslena na 9,68 milionu korun. Nagyové poté finanční úřad vyměřil dodatečnou daň téměř 706 000 korun. Policie předpokládala, že to byly úplatky, které měly vlivným lidem zajistit udržení pozic ve firmách nebo přístup k Nečasovi. Žalobci chtěli Nečasovou kvůli darům původně obvinit z korupce, neměli ale pro to dostatek důkazů.

Nečasová je podle vyšetřovatelů pojítkem mezi několika kauzami. Rozsáhlý spis se původně týkal podezření z ovlivňování veřejných zakázek a zneužití pravomoci ve spojení s úředníky a lobbisty, k Nagyové se vyšetřovatelé dostali na základě odposlechů. Žalobci ze spisu postupně oddělují jednotlivé kauzy.

Nečasovou stejně jako exšéfy rozvědky Ondreje Páleníka a Milana Kovandu a zpravodajce Jana Pohůnka nedávno nepravomocně osvobodil Obvodní soud pro Prahu 1 v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování Nečasovy bývalé manželky Radky. Soudkyně je zprostila viny již jednou, pražský městský soud však toto rozhodnutí zrušil a vrátil věc k doplnění dokazování. Případ znovu míří k odvolacímu soudu.

Někdejší vlivná žena se před pražským městským soudem zodpovídá také společně s lobbistou Ivem Rittigem a dvěma advokáty z vyzrazení utajované informace z Bezpečnostní informační služby (BIS).

hejhej ( 19. července 2016 19:21 )

Stále dokola, hrozí jim, ale pořád jsou na svobodě. Nečas už má částečný trest, když vyměnil hezkou, vzdělanou paní Radku za vulgární kobylu. To, že byl podvod s trafikami je jasné, ale soudy budou řešit do nekonečna a nic nevyřeší. Kobyla Nagyová, Rittig, Janoušek - zloději pod ochranými "křídly" soudcovské mafie.

salto ( 19. července 2016 16:06 )

Bereš na to něco?

moiaza ( 19. července 2016 15:03 )

 Péťa se svou kobylou může být naprosto v klidu. Soudit je bude stajná banda, jako jsou oni sami. A jak známo, kapři si sami rybník nikdy nevypustí. Politické špičky jsou nedotknutelné! A kobyla byla víc než Péťa. Ta řidila chod republiky.

abzk ( 19. července 2016 15:01 )

Co se děje od začátku kolem Nečase a Nagyové, je jen politický proces. Od začátku bylo jasné, že je neodsoudí, jelikož ta obvinění se míjí s možnostmi reality. Navíc to, že k procesu vůbec dochází, je paradoxně důkazem toho, že jde o dva z mála slušných lidí v politice, kteří si na rozdíl od skutečných grázlů nezajistili špinavejma praktikama nedotknutelnost.

Ruudazvostravy ( 19. července 2016 14:25 )

 Chudák Ne(pjeknej)čas Nagi,uš sy kůly těm pochůskám k soudu nemá chvylku sy se stárkou f klydu zafu*ckat.

Zobrazit celou diskusi