Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Ostrovní“ kostel na Nových Mlýnech je světový unikát. Hrozí mu ale zánik

Autor: sou - 
20. července 2016
06:10

Kostel sv. Linharta uprostřed Novomlýnské nádrže je celosvětovou raritou. A pro mnoho lidí poslední připomínkou jejich zatopené rodné vesnice Mušov. Momentálně ale jen chátrá. Z veřejné sbírky, která vznikla během loňského léta, se podařilo opravit pouze střechu. Projekt na jeho záchranu je totiž finančně náročnější kvůli zařazení mezi památkově chráněné objekty i kvůli lokalitě stavby. Logistika materiálu a pracovníků vyjde dráž, než kdyby byl kostel na pevnině.

Kostel sv. Linharta uprostřed střední Novomlýnské nádrže je jedinou připomínkou zatopené obce Mušov, která byla zlikvidována na konci 70. let 20. století. Pro mnoho lidí je tak jedinou připomínkou jejich dětství.

„Představuje jejich jedinou vzpomínku na dětství a místa, kde vyrůstali. Na rozdíl od jiných nikdy nebudou moci ukázat svým dětem a jejich potomkům dům, ve kterém prožili své dětství, ani místa, kde chodili do školy a kde si hráli,“ uvádí organizátoři veřejné sbírky pro důstojné zachování stavby. 

Oprava, konzervace a zpřístupnění turistům

V minulém roce proběhla díky sbírce oprava střechy kostela, která se vyšplhala na sto tisíc korun. Zbytek peněz se rozprostře do několika dalších fází. „První etapou je zpracování projektu na celkovou opravu kostela. Druhou etapou je konzervace kostela tak, aby zůstal zachován i pro příští generace. Případnou třetí etapou je projekt zpřístupnění kostela, který je však závislý na vydání povolení k řízenému vstupu turistů k této památce,“ upřesňují organizátoři. 

Pokud Krajský úřad Jihomoravského kraje vydá povolení ke vstupu osob na kostelní ostrov, dojde ke zpracování projektu zpřístupnění kostela. „V tomto případě bude věž kostela upravena jako vyhlídková a uvnitř kostela vznikne expozice, která bude své návštěvníky informovat nejen o historii kostela a zaniklé obci Mušov, ale i o celém vodním díle a místní fauně i flóře,“ popisují organizátoři. 

Celý projekt je finančně náročný i kvůli umístění kostela

Celý projekt je ale poněkud finančně náročnější. Kostel je památkově chráněný objekt, a veškeré opravy tak musí mít příslušná povolení od Národního památkového ústavu. Navíc leží ve středu Novomlýnské nádrže, která je evropsky významnou lokalitou NATURA 2000. „To, že kostel leží uprostřed vodní hladiny, je další finanční komplikací – logistika materiálu i pracovníků bude totiž nákladnější, než kdyby byl kostel na pevnině a materiál by se k němu dal navozit přímo,“ vysvětluje spolek. 

Podle nich ale i přes obtíže stavba stojí za záchranu. Mušovský kostel je totiž celosvětovou raritou. „Jedinou podobnou stavbu mají ve Slovinsku, v městečku Bled, kde je však kostel uprostřed jezera volně přístupný a mezi turisty hojně vyhledávaným lákadlem. Je tedy patrné, že kostel sv. Linharta není jen tak ledajaký kostel a zaslouží si, aby byl důstojně zachován i pro mnoho dalších generací,“ uzavírají organizátoři s tím, že se v posledních letech díky filmovému průmyslu navíc stal i jihomoravským symbolem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi