Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Český chlebíček je světový unikát, slaví 100 let. Poslanci jich spořádají tisíce

Autor: bud - 
19. července 2016
05:27

Přesně 100 let uplyne od založení slavného pražského lahůdkářství U Paukerta, které dalo světu legendární obložený chlebíček. Stejné výročí tak může oslavit i tato oblíbená česká dobrota. Mezi tradiční jedlíky chlebíčků můžeme zařadit třeba české zákonodárce, kterým přijdou vhod hlavně při nekonečném vysedávání na schůzích. Potěší je i nízká cena.

Dějiny klasického chlebíčku se začaly psát na začátku 20. století a k jejich vzniku vedla tak trochu náhoda. Vznikly totiž z popudu rodinného přítele lahůdkářů Štěpánky a Jana Paukertových, malíře Jana Skramlíka, který v jejich lahůdkářství maloval interiéry.

„Vždycky říkal: Já to potřebuju tak dvakrát třikrát do pusy. Tak vykrojili z chleba obrys chlebíčku a takto mu to dávali. Pak někdo říká, dejte to i do obchodu,“ vzpomíná pro Český rozhlas jeden z dědiců Paukertova lahůdkářství Richard Švec. Od té doby je chlebíček světovým unikátem a pravidelně se mu podivují i turisté, kteří do Česka zavítají.

Hygiena: Zavřít!

Legendární lahůdkářství „krmilo“ svými chlebíčky několik generací. Zásah do jeho historie se však nečekaně odehrál na začátku roku 2015, kdy provozovny zavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Inspektoři uvnitř našli myší trus a problematické byly také špinavé podlahy a dřezy.

Na tradici „Paukertova“ stravování dnes volně navazuje pražské bistro nesoucí jeho název, provozuje ho však jiná firma. Interiér doplňují i fotografie, které majitelé po vzájemné dohodě získali přímo od Paukertových.

Stovky chlebíčků v Parlamentu

K místům, kde se chlebíčky těší velké oblibě, rozhodně patří český parlament. Možná je to i tím, že se jeho osazenstvo může radovat z lidových cen chlebíčků, které zdaleka nedosahují výše těch v lahůdkářstvích. Třeba v Senátu začínají na 7 korunách, ve Sněmovně jsou o něco dražší. 

Za jednu poslaneckou schůzi se tak obvykle spotřebují stovky až tisíce chlebíčků. „Počet těch, kteří tady kupují chlebíčky, a tedy i jejich spotřeba, se dlouhodobě nemění,“ řekl Blesk.cz Michael Nekula z tiskového střediska Sněmovny. Čísla snědených chlebíčků sice neupřesnil, podle něj si na nich však rádi smlsnou nejen poslanci, ale také zaměstnanci nebo hosté, kteří do Sněmovny dorazí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

djaba ( 21. července 2016 01:03 )

Tatík by jich sežrall , deset .Jenže vydělával v r. 1985 patnáct stovek .

dandova ( 19. července 2016 19:33 )

My jsme si našli malou pekárnu.

eda22 ( 19. července 2016 08:27 )

Chlebíček v kantýně v Poslanecké sněmovně stojí 23 až 27 Kč.

naidka ( 19. července 2016 08:03 )

Chce to odzkoušet víc pekáren. Já kupuji chleba z místní pekárny a je výborný. V super-hypermarketech bych chleba nekoupila - třeba Šumavu - a je zajímavé, že chleba z místní pekárny tam vůbec neprodávají.

naidka ( 19. července 2016 07:59 )

Sežrat pár takových majonézových chlebíčků a zůstat lapět na perdeli, tak se jim zabetonují střeva a mozek ochabne, není divu, že poslanci tak nezdravě kynou a jsou stále blbější.

Zobrazit celou diskusi