Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Praní prádla za 11, 5 milionu: NKÚ „zpucovalo“ organizaci vnitra

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)
Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)  (Autor: Blesk/ Zbyněk Pecák)
Autor: bru/ČTK - 
18. července 2016
09:30

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) objevil u příspěvkové organizace Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra (ZSMV) v letech 2013 až 2015 chyby při vypisování tendrů. Zakázku na bourání garáží na Veleslavíně za 51 milionů korun zadala bez soutěže, jiné dělila tak, aby se vešly do limitu pro podlimitní zakázky.

Organizace také podle kontrolorů nevymáhá dostatečně své pohledávky. NKÚ o závěrech kontroly informoval v tiskové zprávě. Kontroloři prověřili majetek za 1,2 miliardy korun a náklady a výnosy za více než 76 milionů korun.

ZSMV pro ministerstvo například spravuje a pronajímá budovy, opravuje vozidla a stará se také o lázeňská a rekreační zařízení resortu. Spadaly pod něj i garáže na Veleslavíně. „O budovy se ale dlouhodobě nestaralo, takže když se dostaly do havarijního stavu, ZSMV se je rozhodlo zbourat,“ uvedl NKÚ. Zakázku zadala organizace přímo s tím, že jde o krajně naléhavý případ, který nezpůsobila a nemohla ho ani předvídat.

Podle kontrolorů ale ZSMV o špatném stavu dlouhodobě vědělo. O nedostatečné údržbě prý hovořily posudky, na jejichž základě bylo o demolici rozhodnuto. „Organizace tak měla dost času na vypsání zakázky v otevřeném řízení, ze kterého mohla vzejít pro stát výhodnější cena,“ píše NKÚ.

ZSMV zařizuje rovněž praní prádla pro ministerstvo, v letech 2013 až 2015 za tyto služby zaplatilo více než 11,5 milionu korun. Zakázky ale podle NKÚ dělilo tak, aby se vešly do podlimitní zakázky, a nezohlednilo celkové náklady, které ročně v rámci celé republiky hradilo. „Dělení zakázek tak, aby odpovídaly podmínkám pro zakázky malého rozsahu, kontroloři odhalili i u výběru nejvýznamnějšího dodavatele právních služeb, za něž ZSMV v letech 2013 až 2015 zaplatilo téměř 3,5 milionu korun,“ uvedl úřad.

Zařízení služeb pro MV také nepožadovalo u osmi z 12 splatných pohledávek od dlužníků úroky z prodlení. Podle NKÚ mu trvalo neúměrně dlouho, než začalo některé dluhy vymáhat. „Například návrh na exekuční příkaz na 90 tisíc korun vydalo až 1241 dnů po nabytí právní moci platebního rozkazu,“ tvrdí NKÚ. Pro stát byla prý nevýhodná i smlouva s exekutorem, podle níž mělo ZSMV peníze dostat až po vymožení celé částky.

Kontroloři také prověřili využití rekreačních zařízení, která má ZSMV na starosti. Průměrně byla v letech 2013 až 2015 rekreační zařízení obsazena jen z jedné třetiny. V roce 2015 využití ubytovací kapacity narostlo na polovinu, na rozdíl od předchozích let, kdy se dařilo obsadit jen čtvrtinu lůžek. „Nárůst obsazenosti způsobilo uzavření jednoho rekreačního areálu, ale také to, že jeden z hotelů sloužil k ubytování krajanů přesídlených ze zahraničí,“ dodal NKÚ.

auslak ( 18. července 2016 12:59 )

Nebude to nakonec ta prádelna , kterou založil Langrům kamarád den před získáním zakázky :??????? A Chovanec v tom pokračuje , protože se to vyplatí !!!No , neber to.

1pepan ( 18. července 2016 12:46 )

Strhnout to viníkům z platu, když ušetří mají tučné odměny, ale když způsobí ztráty, tak se to smete ze stolu.

honza54.. ( 18. července 2016 11:38 )

ODS a Kalouskovci nadělali za 27 let takových škod a nikdo nesedí

deep_ass_flsting ( 18. července 2016 11:37 )

Tebe nic nezajímá, ale ke všemu se musíš vyblít, debile!

moiaza ( 18. července 2016 11:32 )

 Podobnými články mě vůbec nezajímají a ani je nečtu. Vladní mafie si udělá vždy tak, jak to vyhovuje jim. Co šlechtu naučila banda z ODS, v tom pokračuji i další vládní mafiáni. Modráci ukázali, že kdo nekrade, nemá ve vládě co dělat.

Zobrazit celou diskusi