Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Příspěvek až 3,5 tisíce korun měsíčně na dopravu je dostupnější. Úřad zmírnil podmínky

Nové podmínky pro uznání příspěvku na dopravu
Nové podmínky pro uznání příspěvku na dopravu  (Autor: Profimedia.cz/ČTK/Blesk.cz)
Autor: dv - 
17. července 2016
16:31

Od dubna letošního roku si mohou dlouhodobě nezaměstnaní zažádat o příspěvek na dopravu, který jim tak umožní nástup do nové práce, a to za výrazně volnějších podmínek. Upozornil na to portál Aktuálně.cz.  Úřad práce zmírnil podmínky, které musí žadatelé splnit.

Řada klientů nesplňovala podmínky pro jeho přiznání,“ řekla Aktuálně.cz generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková, nově si o něj mohou lidé bez práce přijít zažádat například v Královéhradeckém kraji a dalších pěti regionech s vysokou nezaměstnaností. Třeba na Ústecku, jižní Moravě nebo na Karlovarsku.

Příspěvek na dopravu ale mohou dostávat jen po dobu jednoho roku, maximálně jde o 3500 korun, záleží na vzdálenosti, kterou žadatel vykáže. Minimum je tisícovka a podmínkou je, že musí být v evidenci úřadu práce alespoň pět měsíců. A právě to je největší změna, doposud totiž neměl na příspěvek nárok ten, kdo byl předtím v evidenci úřadu práce méně než rok, a musel také přeložit roční pracovní smlouvu. Teď stačí půlroční.

 

Rozhodně ale nejde o peníze, které by mohli lidé dostat v případě, pokud by měli možnost do práce cestovat veřejnou dopravou. Že tuhle možnost nemají a jsou odkázáni na auto a výdaje za benzín, to je podmínka, která se nemění.

Nárok nebudou mít ani zaměstnanci, kteří si vydělají více než 1,5 násobek průměrné mzdy.

pelagie ( 18. července 2016 08:50 )

 Jen jim plaťe všechno/ ještě si budou vozit pr...l/ nehnou ani prstem a jsou v balíku , jedna tady bydlí s harantama nade mnou a žijou si báječně, jen jsou tak trochu " hluční", ále co , jsou to naši spoluobčané, které musíme tolerovat, že ??Nám obyč., kteří mají práci nedají nic, jenom stále a stále podporují ty lenochy, kteří se práce štítí a ženský zase jenom rodí jedno dítě za druhým, on se přece stát postará

vera51 ( 17. července 2016 21:55 )

No ja nevim, ale nemel by dostat tento prispevek clovek ktery prave pracuje a musi dojizdet??? Je to nejak postaveny na hlavu

akublender ( 17. července 2016 18:45 )

Ano, správně, a normálně vydělávající člověk živící armádu vyžírků zase utře. Děkujeme debilům ve vládě.

Zobrazit celou diskusi