Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Intriky, hádky, útěk z vlastní obce: Lidé volili za zastupitele, kteří to vzdali moc brzy

Komunální volby v Libavé (ilustrační foto)
Komunální volby v Libavé (ilustrační foto)  (Autor: ČTK)
Autor: mib/ČTK - 
17. července 2016
11:56

V sobotu se konaly v jedenácti obcích dílčí komunální volby. S problémy v tamních zastupitelstvech se potýkají obce v Plzeňském kraji, Litoměřicku, Jičínsku, Šumpersku a ve středních Čechách. Neshody mezi zastupiteli a následný odchod jejich části vede v mnoha obcích k opakovaní voleb i jednou ročně. A to z důvodu neusnášeníschopného počtu zastupitelů. 

Volby se v Újezdu nade Mží na Plzeňsku konaly za posledních šest let pětkrát. Mohou za to dlouhodobé spory, kdy se konkurenční sdružení nezávislých kandidátů nedokázala dohodnout na spolupráci a ze zastupitelstva vždy někdo odešel. Pět zastupitelů mohli lidé volit ze šestičlenné kandidátky pouze z jednoho sdružení nezávislých kandidátů Občané pro Újezd. Obec Maňovice složila vedení z uskupení Starousedlíci Maňovice.

V obci Hlinná na Litoměřicku nesměli rozhodovat o investicích, prodeji pozemků, schválený nemá Hlinná ani rozpočet na letošní rok, protože byl počet usnášeníschopných zastupitelů nedostatečný. Obec uvítala zvýšený zájem o práci na zastupitelstvu a volby s více jak padesáti pěti procentní účastí vyhráli zastupitelé složení ze tří kandidátek, Náš domov 2016, Pro obec a Nezávislý 2016.



„Jeden ze zastupitelů rezignoval už loni na podzim bez udání důvodu a všichni náhradníci z různých důvodů práci v zastupitelstvu odmítli,“ řekla dosavadní místostarostka Gabriela Smolová z Ražic na Písecku. Tam v sobotu volilo jen 29 procent občanů z jediné kandidátky, a to přestože je čeká nové vedení takové rozhodnutí, jakým je dokončení oprav místních komunikací přibližně za dva miliony korun.

Obci Třebouněves povede i nadále Sdružení nezávislých spolu s uskupením Pro pokojnou obec. Jeho představitelé v minulosti odcházeli z úřadu, protože jim údajně vedení obce poskytovalo neúplně nebo žádné informace.

V sobotu přišli k urnám lidé ve Středočeském kraji ve čtyřech obcích, kde měli v minulosti potíže také kvůli rozpadům zastupitelstev, a Šléglov na Šumperku, který má pouze pětatřicet obyvatel, nově povedou zástupci KDU-ČSL.


ivoadller ( 17. července 2016 18:32 )

Zobrazit celou diskusi