Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Stihl poslední let do Prahy před tureckým pučem. Svět je nebezpečnější, říká Tomáš

Jedno z posledních civilních letadel, které vzlétlo před převratem z istanbulského Atatürkova letiště.
Jedno z posledních civilních letadel, které vzlétlo před převratem z istanbulského Atatürkova letiště.  (Autor: Archiv autora, ČTK)
Autor: Jiří Nováček - 
16. července 2016
13:24

Fotograf a cestovatel Tomáš Hájek (37) z Rajhradic uletěl z istanbulského Atatürkova letiště do Česka jedním z posledních letadel jen pár hodin před uzavřením letiště.

Cestoval z nepálského Káthmándú, kde sbíral materiály pro cestovatelský blog My Lost Hat.

Při odpoledním mezipřistání v Istanbulu podle něj nic nenasvědčovalo, že by se za pár hodin mělo něco semlít. „Na letišti byl obvyklý frmol. Všiml jsem si, že obchodníci měli na krámcích ve velkém vyvěšené turecké vlajky,“ řekl exkluzivně Blesku cestovatel. Prý na znamení soudržnosti a na protest proti atentátu Islámského státu před čtrnácti dny, který si vyžádal 44 obětí a 239 zraněných. „Jinak byl normální den, nikde žádná nervozita nebo napětí,“ dosvědčil Hájek.

Pár hodin poté bylo všechno jinak. „Letiště v Istanbulu za několik hodin po našem odletu zavřeli. V zemi se střílí a situace je dost nepřehledná,“ dodal.

Zkušený cestovatel, který léta křižuje celý svět a zažil třeba ebolu v Ugandě nebo počínající epidemii SARS ve Vietnamu, prý zvažoval, zda přes Istanbul kvůli zmíněným atentátům vůbec letět. „Jak už ale máte letenku, nic nenaděláte,“ dodal. Svět je podle něj ale v posledních letech mnohem nebezpečnější než před pěti deseti lety.

VŠE O STÁTNÍM PŘEVRATU V TURECKU ČTĚTE ZDE

 

Fotogalerie Pokus o vojenský převrat v Turecku 95 fotografií

Zobrazit celou diskusi