Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Milujete med? Ve městě lze chovat roj na střeše, „včelaří“ i Národní divadlo

Autor: Michaela Bezvodová - 
24. července 2016
13:21

Národní divadlo chová na střeše historické budovy včely. Už jednou se rozlétly k Nové scéně a děsivý roj vylekal kolemjdoucí. Mluvčí divadla Tomáš Staněk ale veřejnost ubezpečil, že jsou jinak mírumilovné a lidi v okolí ohrozit nemůžou. Také proto, že jde zatím o jediný úl. První sklizeň se značkou Národní med spatří světlo světa v září se zahájením divadelní sezóny. Divadlo teď čeká na uznání ochranné známky od Úřadu průmyslového vlastnictví. 

Tři včelstva obývají sklad dekorací u Apolináře kousek pod věží, ze které nedávno mladý cizinec házel cihly na kolemjdoucí. Jeden úl pak sídlí u střechy historické budovy divadla na balkóně a včelám se tam daří. V červnu ovšem divadlo zažilo „revoltu“ mladého roje, který se vydal objevovat svět.

„Chvilku to na piazzetě vypadalo děsivě, během několika minut však roj pokojně seděl na své královně na jednom z keříků piazzety. Naše včelařka roj operativně převezla do skladu dekorací u Apolináře, kde jsme pro tento účel měli připravený volný úl,“ řekl Staněk Blesk.cz.

Včelstvo ve světových operních domech

Své včelstvo mají divadelní domy po celém světě. Národní divadlo se inspirovalo například u královské opery v Londýně, Opery Garnier v Paříži nebo Opery v Torontu, vysvětlil Staněk. V Praze na střeše budov mají včelí úl také některé hotely a nákupní centra.

„Včelky máme v Národním divadle teprve prvním rokem. Probíhají první pokusy o sběr medu. Veřejnosti budeme ,národní med’ prezentovat při zahájení divadelní sezony v pátek 2. září odpoledne na piazzetě vedle Nové scény. Bude to symbolická ochutnávka za účasti herců, zpěváků a tanečníků. Když se vše zdaří, můžeme uvažovat třeba o distribuci malých medíků k čaji v divadelní kavárně na Nové scéně,“ řekl Staněk.

Lidi neohrozí, s auty se nesrazí

„Střešní včelařství je poměrně mladý obor a je to ve městech aktuálně velký hit,“ uvedl Staněk. Pro Blesk.cz to potvrdil i místopředseda Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka. Včely se ve městě na střeše chovají stále častěji. Dokonce se jim tam lépe daří.

Národní med Národní med | ND


„Je to jen takové označení, včely se nijak neliší od těch, co lidé chovají na vesnici. Všechno je to druh Včely kraňské. Ve městech se jim naopak víc daří. V Praze je hodně zeleně a zahrádky i parky nabízí včelám od jara do podzimu pestrou nabídku stravy. Na venkově je úroda jen nárazově, třeba řepky olejné a včely nemají z čeho brát,“ vysvětlil Peroutka.

Výpary z aut včely ohrozit nemůžou, protože včely sídlí v dostatečné výšce. Podle Peroutky byly dřív zvyklé obývat koruny stromů běžně. „Vyhnou se velkému provozu, protože lítají nad auty. Neměly by být příliš vysoko, protože nesou pyl nebo nektar, který váží až polovinu jejich váhy, silný vítr by nemusely překonat,“ varoval Peroutka. „Chov včel u země, který je u nás taky rozšířený, aby je bylo snazší ošetřovat, je pro ně víc nepřirozený,“ uzavřel.

Zobrazit celou diskusi