Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prázdniny hrůzy: Kemp zamořil puch, dovolenkáři plavou mezi rybími mrtvolami

Autor: Michaela Bezvodová - 
13. července 2016
05:40

Vyrazili s rodinou strávit léto u rybníka v kempu. Místo toho teď čekají, až se rybáři zbaví shnilých mrtvol ryb, kterých se vlivem horka ve vodě objevily stovky. Chovný rybník Podroužek v jižních Čechách, ke kterému patří také pláž, běžně využívají hosté stejnojmenného autokempu i místní ke koupání. Teď budou muset počkat na odklízení tlejících rybích těl i expertizu vody. Přes víkend totiž rybáři, kteří mají rybník ve správě, zanedbali jeho údržbu a ryby se začaly rozkládat. To ale některým dovolenkářům nezabránilo, aby se v rybníku koupali.

Paní Jana jezdí do kempu každý rok. „Je to příjemný rodinný kemp, dokonce tu měl koncert i František Nedvěd,“ popisuje zážitky z minulých let Jana. Příjemné prostředí ale zkazily uhynulé ryby.

Lidé plavou mezi rybími mrtvolami

„Denně se lidé koupali v rybníku s desítkami mrtvých ryb, které odporně páchnou,“ vysvětluje znechucení Jana. S dětmi nemůžou ani otevřít okna, protože mají chatku namířenou čelem k rybníku.

„Plavou tam odpadaný kusy ryb.
Řešila jsem to s recepcí, paní vedoucí se pokoušela zburcovat majitele rybníku, tři dny se nic nedělo, pak přijel chlapíček, který posbíral, co viděl. Zbavili se už asi 350 kusů mrtvých ryb, ale mrtvol tam šílená spousta zbyla,“ řekla paní Jana pro Blesk.cz. V kempu ale chtějí zůstat, protože počasí koupání stejně nepřeje. Majitelé kempu peníze vracet nehodlají.

„Rybník není v naší správě. My to cenově kompenzovat nemůžeme. Řešila jsem to v rámci svých možností, ale víc udělat nemůžeme. Normálně se rybník ke koupání využívá i díky pláži. Město ho má jako koupaliště. Ale teď je to na zvážení každého,“ řekla provozní autokempu Dana Mužíková.

Mrtvoly ryb jsou zapadané v rákosí, kde hnijí. Mrtvoly ryb jsou zapadané v rákosí, kde hnijí. | archiv

Zanedbání správy porybných

Chovný rybník má ve správě Krajské školní hospodářství v Českých Budějovicích. Na otázku, proč ryby neodklidili včas, řekl vedoucí nejblíže spadajícího střediska v Netolicích Jan Šampalík, že ryby uhynuly na konci týdne a o víkendu nedorazil nikdo, kdo by se o to postaral. I vlivem tepla je zápach rybích mrtvol nesnesitelný. 

„Co si budeme povídat, když se v sobotu snažili porybní něco uklidit, ale v neděli se to tam nechalo, tak jsou ryby v pondělí na hraně rozkladu. Navíc voda měla téměř 26 °C. Teď se zdá, že se to zastavilo, ryby by neměly už hynout. V úterý jsme odebrali vzorky na komplexní rozbor. Voda by ale měla být do konce týdne v pořádku a mělo by se v ní dát opět koupat. Na povrchu je vidět, že trochu ,kvete‘, ale to zase nemůžeme zaručit, co do Podroužku přitéká z okolí. Základní expertiza ukázala, že není závadná, ale víc budeme vědět na konci týdne,“ vysvětlil Šampalík. 

Proč ryby umírají? To nikdo s jistotou neví

Správci rybníka provedou dezinfekci a udělají základní ozdravení vody, aby ji zbavili případných bakterií. S podobným úhynem ryb se setkávají i v okolních rybnících, ale přesnou příčinu neznají. „V tomhle konkrétním rybníku hyne jen kapr, paradoxně slabších druhů se to netýkalo. Ryby měly poškozené žábry, prudké změny teploty a pokles tlaku pak způsobí, že to jedince s poškozeným žaberním aparátem zabije,“ uzavřel Šampalík.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi