Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pozor na psy se žlutou stužkou. Značka upozorní, že můžou reagovat podrážděně

Autor: sou - 
17. července 2016
20:00

Žlutá stužka na obojku nebo vodítku pejsků nepředstavuje módní doplněk, ale fakt, že pes má nějaký problém a lidé by se mu měli obloukem vyhnout. Od roku 2012 se tento projekt postupně dostal na všechny kontinenty a zatím si získal už i přes dva a půl tisíce příznivců v České republice. Rozhodli se ho podpořit i někteří výrobci psích módních doplňků, kteří pak „žluté“ motýlky, mašličky nebo vodítka nabízejí buď se slevou, nebo za symbolickou cenu.

Pokud lidé potkají psa, který má na vodítku či na obojku žlutou stužku, šátek, motýlka či mašli, může to signalizovat nejen zdravotní problémy, ale i to, že se pes zotavuje po zákroku nebo že se jedná o nesocializovaného psa z útulku či špatných podmínek, který nereaguje adekvátně k situaci, nekontaktního psa, který netouží po pozornosti cizích psů či lidí. 

Nejlepším řešením je pak nepřibližovat se k němu ani jeho pánovi se svým psem. „Žlutá barva znamená, že tento pes nemůže být v blízkosti jiných psů. Jak blízko je příliš blízko? To ví jen pes a jeho pán, proto zachovejte odstup nebo jim dejte možnost se vzdálit,“ uvádí web Gulahund.se, který se tento projekt původně ze Švédska snaží od roku 2012 rozšířit do celého světa.

Češi o žluté stužce moc nevědí

V České republice ale zatím moc v povědomí tento význam žluté stužky není. „Většina lidí právě moc význam stužky nechápe a to se snažíme změnit,“ uvedla pro Blesk.cz Zdenka Průšová. Momentálně se snažíme s dalšími nadšenci do tohoto projektu myšlenky rozšířit dále. Sama se o něm dozvěděla před lety ze zahraničního letáčku. 

„Teď jsem navíc adoptovala psa z útulku se specifickými problémy a na projekt jsem si vzpomněla. Zjistila jsem, že Slovensko má svoje letáčky, a chtěla projekt rozšířit i tady v České republice,“ upřesnila Průšová. K profilu Žlutá stužka = prosím, potřebuji prostor se za měsíc fungování přidalo už přes dva a půl tisíce lidí. 

Snaha o jeho šíření mezi lidmi byla už v roce 2012, kdy startoval po celém světě. Zatím ale česká odnož celosvětového projektu není v České republice registrována. „Bohužel se nepovedlo. Řada časopisů o stužce napsala, ale upadlo to v zapomnění. Snažila jsem se kontaktovat tvůrce projektu, ale zatím zcela bez odezvy, tak to děláme bez oficiální registrace ČR do projektu,“ vysvětluje Průšová. 

Žlutá značka může vypadat jako doplněk

V návaznosti na tento projekt se jim ale už stačilo ozvat několik výrobců modních doplňků. „Výrobci zařazují do své nabídky žluté stužky nebo motýlky a šíří tak informaci dál mezi lidi. Často je žlutá stužka či motýlek i se slevou nebo jen za symbolickou cenu,“ upozorňuje Průšová. Například slovenská firma, která vyrábí motýlky na psí obojky, do své nabídky zařadila právě ten žlutý pro psy, kteří potřebují více prostoru. 

alenam ( 18. července 2016 12:11 )

Najednou má být ochrana oboustranná???? Co že to? když ti původně jasně šlo o ochranu jednostrannou, tedy jedině o tvojí?!? ty sobče nechutnej To jsou najednou změny, když tu ze sebe někdo udělá blbce Jenže místo toho, aby s tím přestal, tak v tom záhy pokračuje Pes je dement když nikdy nemusel mít vodítko a náhubek a v životě nebyl nucen páchnout do smradlavého přelidněného města ? To jako myslíš fakt nebo je to jen dost blbej pokus o urážku? Ve skutečnosti to je šťastnej pes a dement je ten kdo si to o něm myslí. Pokud bereš jako urážku "ty namyšlenej páne tvorstva" tvůj problém, pokud na sebe vztahuješ to ostatní, tak asi proto, že je to pravda, takže zase tvůj problém

1pravda1 ( 18. července 2016 10:15 )

Ochrana má být oboustranná, pes se žlutou stužkou se nepřibližuje ke mě, za to je zodpovědný jeho majitel a bez vodítka těžko, a já se nebudu přibližovat k němu - co na tom nechápete? Pokud nezná v 8 letech ani vodítko ani náhubek, tak zřejmě nebyl nikdy ve městě, a je z něho takový dement jako z vás, co urážíte lidi, které neznáte v první větě.

deep_ass_flsting ( 18. července 2016 08:27 )

Rákosníkovi je úplně jedno z jakého čokla udělá oběd, jestli se žlutou stuhou, nebo nějakou jinou.

deep_ass_flsting ( 18. července 2016 08:23 )

Naprostý souhlas, tohle ale debilky co si chovají čoklí kundolíze nikdy nepochopí.

deep_ass_flsting ( 18. července 2016 08:20 )

Normální lidé nezahltí města a obce čoklama a jejich výkaly. Blbcům to ovšem příjde normální!

Zobrazit celou diskusi