Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Výbuch jim zničil kuchyni i dům. Na Berounsku ze sutin vytáhli dva zraněné

Autor: ČTK, simao - 
10. července 2016
14:05

Po nedělním poledni otřásl městem Podbrdy na Berounsku výbuch. Značně poškodil jeden z rodinných domků, dobrovolní hasiči, kteří se vydali na místo, vytáhli ze sutin dva zraněné – muže a ženu. Exploze tlakové lahve udělala z jejich kuchyně zbořeniště.

Výbuch propanbutanové tlakové lahve dnes v Podbrdech na Berounsku zranil dva lidi a značně poškodil rodinný dům. Na místě zasahovalo celkem šest jednotek hasičů, kteří rázem měli pořádně napilno.

Výbuch byl silný. Značně poškodil interiér domu, z kuchyně udělal zbořeniště. „Propálil“ i střechu domu, rozbil okna.

Výbuch tlakové lahve vážně poškodil dům na Berounsku. Výbuch tlakové lahve vážně poškodil dům na Berounsku. | HZS Středočeského kraje

„Na místo byla vyslána zdravotnická záchranná služba, Policie ČR a šest jednotek hasičů pro zajištění záchranných prací. To znamená dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic Řevnice a Dobříš, dvě jednotky dobrovolných hasičů z obcí Podbrdy a Liteň, speciální technický kontejner ze stanice Kladno a speciální kontejner s výdřevou ze stanice Slaný pro statické zajištění poškozeného objektu. Dále byli na místo povoláni dva kynologové se psy vycvičenými na vyhledávání osob v sutinách. Na místo vyjeli také územní řídící důstojník a vyšetřovatel příčin požárů,“ uvedl Jaroslav Gabriel, mluvčí HZS Středočeského kraje.

Výbuch tlakové lahve vážně poškodil dům na Berounsku. Výbuch tlakové lahve vážně poškodil dům na Berounsku. | HZS Středočeského kraje

Výbuch nastal po 12:00. „Místní dobrovolní hasiči, kteří byli na místě jako první, zachránili dvě zraněné osoby tím, že je vytáhli ze sutin,“ uvedl mluvčí. Kynologové tak mohli být z akce odvoláni, zdravotníci převezli zraněného muže do nemocnice. 

Na místě záchranáři ošetřili zraněnou ženu. Dorazil i statik, aby posoudil stabilitu domu, přivolán byl také starosta obce.

„O provizorní ubytování poškozených se postará syn, který se dostavil na místo. Po zhodnocení stavu domu statikem bylo rozhodnuto, že nemovitost není nebezpečná pro další užívání, a dům byl předán majitelům. Příčina výbuchu byla zpuchřelá hadice propanbutanového rozvodu a iniciátor elektrická jiskra z domácí vodárny, která sepnula. Škoda byla předběžně stanovena ve výši 500 000 korun,“ dodal Gabriel.

dylina ( 10. července 2016 18:26 )

99% lidí,kteří mají doma,nebo na chatě propan,serou na nějaké revize.Atokto to pak dopadá.20let stará hadice je naprosto normální,že?

Zobrazit celou diskusi