Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Boj proti mafiánům povede Mazánek. Bude šéfovat útvaru, který odmítal Šlachta

Autor: ČTK - 
8. července 2016
14:16

Ředitelem Národní centrály proti organizovanému zločinu se stane Michal Mazánek. Uvedl to mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Mazánek do funkce nastoupí 1. srpna. Ve stejný den vznikne i nová policejní složka, pod níž budou spadat protikorupční policie a protimafiánský útvar. Reorganizace způsobila koaliční roztržku mezi ČSSD a hnutím ANO.

Mazánek byl jediným zájemcem o novou funkci, na kterou vedení policie vyhlásilo nabídkové řízení. Do tendru se mohli přihlásit ředitelé útvarů s celorepublikovou působností, ale také například krajští ředitelé nebo jejich náměstci.

Jeho jmenování musel potvrdit náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube. „Akceptoval doporučení výběrové komise a rozhodl o ustanovení ředitele nově vznikajícího policejního útvaru,“ uvedl Bocán.

Video  Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) o jediném kandidátovi na post šéfa sloučených útvarů ÚOOZ a ÚOKFK. Bude jím šéf kriminálky.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Mazánek strávil většinu kariéry ve Středočeském kraji. Vedl například oddělení vražd, do konce loňského roku byl náměstkem krajského policejního ředitele. Podílel se například na vyšetřování takzvaných orlických vražd, vedl také speciální tým vyšetřovatelů, který se zabýval neobjasněnými případy vražd.

Od začátku letošního roku je ředitelem celorepublikového Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování. V této funkci ho do ustanovení nového ředitele nahradí jeho náměstek Michal Foit.

Boje v koalici

Plán změn v policejním sboru podepsal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) navzdory protestům hnutí ANO, které hovořilo o porušení koaliční smlouvy a hrozilo jejím vypovězením. Reorganizace policie přinesla také změny uvnitř policejních útvarů. Se sloučením elitních policejních útvarů nesouhlasil například šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, který na svoji funkci rezignoval a na konci června odešel do civilu.

Reorganizací se bude zabývat také sněmovní vyšetřovací komise, která se poprvé sejde v pondělí. Výsledky vyšetřování by měla mít do konce října.

ČTĚTE VÍCE: Vše o krizi kolem reorganizace policie

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

deep_ass_flsting ( 8. července 2016 17:46 )

jo a ty seš debil

moiaza ( 8. července 2016 16:43 )

 Tak konečně nám byl představen hlavní šéf mafie. Už víme, kdo bude chránit mafii. Jen to jméno je na mafiána nějaké divné.

djsti ( 8. července 2016 16:05 )

Chovanec by měl vypadnout na hnůj, jen rejpe, donáší aby sebe kryl a nemaká.

djsti ( 8. července 2016 16:02 )

Mazánek, to zní tak svědomitě vlezdozadku .

maryfox ( 8. července 2016 15:01 )

Mazánek? To je stejné jako kdyby šel můj zubař velet nerochirurgům. Pro ně by byl vzduch, ale ředitel špitálu by dopodrobna věděl o čem se bavili na lékařáku. Chovanec a jeho banda donašečů jsou mor.

Zobrazit celou diskusi