Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Příběh superobchodu s antiviry. Avast ukázal um „zlatých českých ručiček“ v IT

  • Autor: Michaela Bezvodová - 
    8. 7. 2016
    15:55

    Česká firma Avast, která se už od roku 1988 zaměřuje na vývoj antivirových programů, se spojila s druhým gigantem, konkurentem AVG. Dlouhodobý záměr teď pomohl Avastu získat dalších 190 milionů uživatelů. Dohromady budou obě firmy fungovat pod jedním vedením, ale se dvěma značkami. O začátcích i budoucnosti promluvil generální ředitel společnosti Avast Vincent Steckler.

  • 1.První kroky firmy Avast

    Historie firmy Avast, která se zaměřuje na antiviry pro počítače a mobilní telefony, sahá až do roku 1988. V té době se podle informací firmy Avast setkal Pavel Baudiš z pražského Výzkumného ústavu matematických strojů se vzorkem viru Vienna, který ho natolik zaujal, že napsal program na jeho odstranění. 

    Vir ukázal svému kolegovi Eduardu Kučerovi a dali se do práce. Kvůli režimu však mohli svůj „projekt“ rozpracovat pod záštitou někdejšího družstva a na založení firmy si počkali do roku 1991. Tu pojmenovali ALWIL Software. První zaměstnance začali najímat záhy poté, co přijali do týmu dalšího z kolegů. První sídlo měl Avast v Průběžné ulici v Praze, dnes sídlí v moderní budově na Pankráci.

    A v roce 1995 Avast nabídl firmě Windows nový antivirový program, která jej použila pro svůj operační systém Windows 95. Antivir napsal Ondřej Vlček, který je v současnosti technickým ředitelem.

    Počítače dob minulých Počítače dob minulých | profimedia.cz

  • 2.Rozjezd devadesátých let

    Prestižní ocenění magazínu Virus Bulletin vyhrál Avast antivirus jako jeden z prvních tří programů ve všech testovaných kategoriích. I to je podle Stecklera zásadní v úspěšnosti firmy. „Byli jedním z prvních v Československu, já přišel až v roce 2009. Vím, že byli dlouho malou firmou, ale už od 90. let stoupala jejich popularita. Také proto, že prokázali svou účinnost technologií ve spolupráci s firmou McAfee, kterou vybavili antivirovými programy už v roce 1997,“ řekl Steckler pro Blesk.cz.

    A proč je česká firma natolik populární i ve světě? Podle generálního ředitele firmy Vincenta Stecklera je to proto, že díky českým i slovenským vývojářům mají jeden z nejpromyšlenějších systémů na světě. „Máme velice dobré produkty, za druhé svým uživatelům poskytujeme kvalitní bezplatné antiviry a náš systém distribuce je široký a zlepšujeme ho – jsme pochopitelně nejvíc známí v ČR, ale výrazným odbytištěm jsou Spojené státy, Austrálie, Británie, Německo i Čína,“ dodal Steckler.

    Generální ředitel Vincent Steckler je ve firmě od roku 2009. Generální ředitel Vincent Steckler je ve firmě od roku 2009. | archiv

  • 3.Poprvé zdarma v roce 2001

    Klíčovým momentem byl 1. červen 2001, kdy začal Avast nabízet antivirovou ochranu všem uživatelům PC zdarma. Trvalo šest měsíců, než se do nového registračního systému zaregistroval první uživatel pro domácí nekomerční využití. 

    Pozvolna rostoucí komunita nabírá obrátky a v roce 2004 má už milion uživatelů. Zakladatelé uvažují, zda byl dobrý nápad poskytnout antiviry zdarma. Ale i to se stalo mezníkem, který pomohl ke zviditelnění.

    „Máme asi tři procenta z celkového počtu uživatelů, kteří si antivir platí, zbytek jsou lidé, co používají antivir zcela zdarma. Uživatelé, kteří antiviry používají zdarma, jsou pro nás velice důležití, protože nám pomáhají odhalovat hrozby. Každý uživatel funguje jako senzor, na základě kterých je dokážeme objevovat a detekovat a zpětně uživatele chránit. Čím víc máme uživatelů, tím je náš systém bezpečnější, dalo by se říct,“ vysvětlil Steckler. 

    Antivirus v počítači se projevuje různě. Antivirus v počítači se projevuje různě. | Profimedia

  • 4.Nákup AVG

    V roce 2007 dosáhne firma 40 milionů uživatelů, na jednoho zaměstnance tak připadá milion zákazníků. V té době totiž zaměstnává antivirová společnost jen 38 lidí. 

    Dlouhodobě usilují o koupi největšího českého konkurenta, společnosti AVG, která se zaměřuje mimo antivirovou ochranu také na optimalizaci výkonu, zjišťování polohy, kontrolu a analýzu dat a ochranu soukromí a identity. A to jak pro mobilní zařízení, tak pro počítače.

    „Firmy Avast a AVG se vzájemně znají. Mají podobný model fungování, historii i schopné vývojáře. Pro anglicky i neanglicky mluvící trh jsou silní. Dlouhodobě jsme usilovali o to, abychom AVG koupili. Teď se to povedlo, ale nadále zůstaneme partnery. Známe se, je to o společné důvěře a spolupráci. Budeme fungovat jako jedna firma s hlavním sídlem v Praze, dál v Nizozemsku, protože tam sídlí AVG. I když je to také česká firma s podobnou historií, proto ta naše spolupráce. Dál máme kanceláře v Brně, v Německu, USA, Anglii i Číně. Dohromady asi na třinácti místech celosvětově,“ dodal Steckler.

    Jeden ze zakladatelů Eduard Kučera (vpravo) na setkání zaměstnanců v pražské Měšťanské besedě Jeden ze zakladatelů Eduard Kučera (vpravo) na setkání zaměstnanců v pražské Měšťanské besedě | archiv

  • 5.Stovky milionů uživatelů

    V současnosti má Avast okolo 240 milionů uživatelů celosvětově. Působí ve 45 jazycích a 43 zemích světa. Spolu s AVG tak budou „ovládat“ trh se 430 miliony uživateli.


    „Budeme jako dvě značky, ale pod jednou firmou. I to se bude v čase vyvíjet, ale zatím zachováme obě značky, které budou fungovat vedle sebe, protože každá má své jméno. Avast je jeden z nejpopulárnějších systémů na světě, AVG je třetí. Budeme dál pokračovat ve zlepšování našich systémů. Mimo jiné obstaráváme ochranu firemních dat, proto budeme chtít udržet stabilitu našich produktů,“ uzavřel Steckler.

    Nové sídlo firmy Avast v Praze na Pankráci Nové sídlo firmy Avast v Praze na Pankráci | archiv

jardiani ( 12. září 2017 20:43 )

Doporučuji srovnání antivirů https://www.5nej.cz/srovnani-antiviru/

Ruudazvostravy ( 8. července 2016 18:27 )

 Nejlepčý antyvyr a eště sadarmo,jo?Tak to bude asy pjekná sr*ačka.

Zobrazit celou diskusi