Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šlachta: Prezidium sondovalo, co vyšetřujeme. „Nesmysl,“ odmítá obvinění policie

Autor: mib, zst, všm - 
7. července 2016
12:26

Bývalý šéf protimafiánské jednotky Robert Šlachta tvrdí, že se policejní prezidium zajímalo o kauzy, které jeho útvar řešil. Policejní náměstek Zdeněk Laube prý několikrát varoval, aby si Šlachta dával pozor, co vyšetřuje. ÚOOZ tak bylo pod velkým tlakem zevnitř policie, uvedl pro Hospodářské noviny (HN). Minulý pátek odešel z funkce, podle ministra Chovance ale pro něj žádné další místo nebude.

Bývalý ředitel ÚOOZ Robert Šlachta řekl, že byl poslední rok pod velkým tlakem nadřízených. Vedení policejního prezidia se snažilo zjistit, na jakých kauzách detektivové pracují. V jejich zájmu měly být údajně informace o politicky citlivých sporech.

Šlachta jako jeden z důvodů odchodu do civilu uvedl, že ho například náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube na jednáních několikrát varoval, aby si dal pozor a aby jeho útvar některé kauzy nedělal.

„Ano, takhle natvrdo. Dokonce zaznělo ze strany náměstka Laubeho: ‚My jsme se za vás zaručili, že neuděláte žádný průser‘,“ popsal Šlachta pro HN. Pak dodal, že šlo policejní prezidium podle něj na ruku politikům. Žádná konkrétní jména nepadla.

Odmítnutí výhrůžek

Náměstek Laube, který byl jedním z hlavních strůjců reorganizace, ale Šlachtovo tvrzení popírá. „Nic jsem vyzvídat nepotřeboval a pan Šlachta to dobře ví. Řešili jsme různé věci související s výkonem služby,“ reagoval pro HN.

K celé situaci zároveň Policejní prezidium ČR zveřejnilo prohlášení, v němž odmítá nařčení z nezákonných postupů. 

Vedení Policie ČR považuje za nutné zásadně odmítnout nařčení bývalého policisty Roberta Šlachty, která byla dnes uveřejněna v Hospodářských novinách. Jakýkoliv nátlak na vedení tohoto útvaru ze strany vrcholných představitelů Policie ČR, stejně tak jako snahu o neoprávněné získání informací z trestních spisů, kategoricky vylučujeme,“ popsal mluvčí Jozef Bocán. 

Vedoucí funkcionáři Policejního prezidia ČR podle něj považují za zarážející skutečnost, že bývalý ředitel ÚOOZ nijak nekonal v dobách, kdy na něj měl být údajný nátlak činěn, a to i přesto, že měl možnost se obrátit například na k tomu příslušnou Generální inspekci bezpečnostních sborů.

„Nabízí se tedy otázka, proč údajné nezákonnosti policejního vedení vyplouvají napovrch až teď a ke všemu opět cestou médií a nikoliv oficiálním postupem,“ dodává prezidium s tím, že vrchopný management nevylučuje, že podnikde právní kroky v kontextu nepravdivých nařčení.

Šlachta hledá „smysl života“ 

Ministr Chovanec v pondělí oznámil, že pro Šlachtu nové místo nemají. Ten se rozhodl odejít do civilu a v současnosti hledá „smysl života“, jak sám uvedl. U policie pracoval 25 let a z pozice šéfa ÚOOZ byl nucen odejít po urychlené reorganizaci. Nové vedení by mělo začít úřadovat od 1. srpna.

V materiálech koncepce policie do roku 2022 se o slučování policejních útvarů nepsalo. Poukázali na to poslanci bezpečnostního výboru, když jim policejní prezident Tomáš Tuhý měl navrhované změny vysvětlit. Šlachta trvá na tom, že reorganizace byla připravena spěšně, a to zřejmě kvůli tomu, že se ÚOOZ snažilo proti tlakům uvnitř bojovat.

Video  Čím pálí Babiš a Chovanec ve vládní přestřelce kolem Šlachty a policie?  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Vedlo to k tomu, že jsem byl pořád znervózňovaný, tak abych vůbec neměl klid. Všechno probíhalo v náznacích: Dávejte si pozor, ať nemáte problém. Pořád nás udržovali v napětí. Já jsem si z toho na druhou stranu dělal legraci, člověk v mé funkci se nemůže podělat. Takže jsem bojoval nejenom se zločinci, ale i s nadřízenými,“ tvrdí Šlachta.

Samo ( 11. července 2016 14:05 )

Hńup bude vždycky volit ty největší dacany, v tomto případě Babiše a spol. Nakonec vám zbudou jenom oči pro pláč. Všichni ministři za ANO se chovají ve svých úřadech stejně. Počínaje Babišem, který chce zdanit i toho posledního trhovce ale velké nadnárodní kongregace, ve kterých se pohybují jeho firmy, ty nedaní. Brabec

mirkazam ( 7. července 2016 16:46 )

Určitě věřím panu Šlachtovi !!!!!

maryfox ( 7. července 2016 15:01 )

 STBák Laube je dobře vycvičen.Fraška typu měl si stěžovat GIBS vejde do análů naší slavné prohnilé policie.

deep_ass_flsting ( 7. července 2016 14:50 )

Přesně to si o Marečkovi Bendovi myslím!

deep_ass_flsting ( 7. července 2016 14:41 )

V kopru je celý tenhle podělaný systém!

Zobrazit celou diskusi