Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Boj o výjimky z registru smluv. Aktivisté: Řídí vás lobbisté! Poslanci: To vás!

Autor: sou - 
7. července 2016
06:21

Na konci června vstoupil v účinnost dlouho projednávaný zákon o registru smluv. Podle něj mají do veřejné databáze stát i jeho instituce, kraje či obce vkládat veškerá ujednání. Snahu o transparentnost ale podle organizace Rekonstrukce státu, která návrh prosazovala, narušují někteří politici. A to tím, že žádají řadu výjimek. Proti těmto tzv. „zatmívačům“ chce platforma spustit veřejnou kampaň. Daní politici ovšem kritiku odmítají.

Poslanci napříč stranami podali k 1. červenci 28 návrhů na výjimky z povinnosti zveřejňovat smlouvy pro veřejné instituce. Navrženo je i vynětí státem a městy ovládaných firem, což představuje zhruba 300 miliard veřejných prostředků ročně. Tedy po odečtení firmy ČEZ, která výjimku již má. „To prosazují zejména Milan Urban (ČSSD) s pomocí Jana Mládka (ČSSD), Václav Snopek (KSČM) a Jan Bartošek (KDU-ČSL),“ uvádějí členové projektu Rekonstrukce státu.   

Na čtyři nejkřiklavější výjimky mají upozornit plakáty a tři desítky billboardů, na které zakoupila platforma venkovní plochy za přibližně 220 tisíc korun. Použity na to přitom měly být prostředky z darů jejích dlouhodobých partnerů a podporovatelů, mezi které patří i například společnost Student Agency podnikatele Radima Jančury.  

Billboardy se snaží s nadsázkou ukázat, že se poslanci ohánějí dobrými úmysly, a přitom tajně fakticky podkopávají celý zákon. Řada agentur údajně odmítla tuto reklamu vylepit.

Výjimky by prý opět utajily velkou část toho, co je momentálně odtajněno  

„Nejsme radikálně proti všem výjimkám, ostatně zákon jich už dnes mnoho obsahuje. Ale v současné panice podávají poslanci nedotažené a zbytečně široké návrhy, které by znovu utajily velkou část toho, co zákon odhaluje,“ říká Josef Karlický z platformy Rekonstrukce státu.  

„Nejsme rádi, že musíme používat zrovna kampaň na billboardech, které často hyzdí krajinu i předvolební soutěž, ale v tomto případě jsme po 4 letech argumentace vyčerpali prostředky, jak přibrzdit lobbistickou sílu podniků pod správou státu a samosprávy,“ dodává Karel Gargulák z garantské organizace Oživení. 

Politici: Vyhrožují nám 

Blesk.cz všechny údajné „největší zatmívače“, jak jsou na webu označeni poslanec Milan Urban (ČSSD), ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), poslanec Václav Snopek (KSČM), Jan Klán (KSČM) a Jan Bartošek (KDU-ČSL), kontaktoval s žádostí o vyjádření.  

Posledně jmenovaný platformu Rekonstrukce státu prý „nepovažuje za kompetentní jakkoliv se vyjadřovat k odborným i politickým otázkám“.  

„Osobně to vnímám jako dehonestaci práce nejen mé, ale i řady dalších expertů, kteří připravili odborné podklady a stanoviska k tomuto zákonu. Naopak mne napadá, že mé pozměňovací návrhy mohou v někom vyvolat obavy z rozrytí zdrojů financování některých neziskových organizací či aktivistických hnutí,“ upřesnil Bartošek pro Blesk.cz.  

V době, kdy se přijímal zákon o registru smluv, podle něj neměli k dispozici žádnou relevantní studii, která by popsala dopad tohoto zákona na jednotlivé subjekty. „V současné době ale můžeme vycházet jak ze stanoviska ÚHOS (Úřad pro ochranu hospodářské soutěže), tak studie Ministerstva vnitra ČR, které hovoří o tom, že by tímto zákonem byly firmy pohybující se v komerčním prostředí jednoznačně znevýhodněny. Mé pozměňovací návrhy respektují obě tato odborná stanoviska,“ vysvětlil Bartošek.  

Podle Milana Urbana je dokonce kampaň proti nim někým řízená. „Proti mně, ministru Mládkovi a místopředsedovi Sněmovny Bartoškovi je vedena cílená kampaň. Je mně vyhrožováno a jsem vystaven velkým lobbistickým tlakům, dehonestaci v Lidových novinách, na výlepových plochách a billboardech, chodí mi vyhrůžky v e-mailech a podobně,“ popsal pro Blesk.cz. 

Zajímalo by ho prý, kdo je zadavatelem. „Pravděpodobně někdo, kdo chce státní strategické podniky, jako například ČEPS, privatizovat,“ dodal. Jinak údajně se zveřejňováním smluv souhlasí, problém ale vidí u státních podniků, které mají být konkurenceschopné vůči těm privátním, jež nic zveřejňovat nemusí.

 „Tady existuje podezření, že někdo chce touto snahou tyto podniky buď oslabit, likvidovat, nebo privatizovat. Soukromé firmy totiž smlouvy zveřejňovat nemusí, a to ani ty, které jsou příjemci státních dotací. V pozměňovacím návrhu ministerstva průmyslu a obchodu, který jsem předložil, by podniky s dotací smlouvy musely zveřejnit. Tento návrh má podporu nejen MPO, ale i hospodářského výboru,“ zakončil Urban.

Ministr průmyslu se nehodlá ohnout před lobbistickým tlakem demagogické kampaně 

„Bojovníci za registr smluv jsou pokrytci s přízemními materiálními zájmy. Ve prospěch soukromých firem chtějí např. zlikvidovat šest státních zkušeben ve správě MPO. Výsledkem jejich úsilí mají být zisky privátních společností a ztráty státu – tedy nás všech,“ vyjádřil se ke kampani ministr průmyslu a obchodu České republiky Jan Mládek. Týkat se to má například i právě státních zkušebních ústavů, které by povinností zveřejňovat všechny smlouvy přišly o zakázky.

Ochrana státních firem před konkurencí ale nemá znamenat odstranění přísných kontrolních mechanismů, které standardně fungují, a ani se nebrání jejich zpřísnění. „Ale nehodlám se ohnout před lobbistickým tlakem demagogické kampaně postavené na vyvolávání negativních emocí a personifikaci. Je to ubohý projev Rekonstrukce státu, která se spojením s Andrejem Babišem a jeho obchodně-politickými zájmy zbavila věrohodnosti,“ uzavřel Mládek. 

Vyjádření dalších politiků zatím redakce neobdržela. 

komin ( 9. července 2016 10:08 )

a za to vam dekujeme

komin ( 9. července 2016 10:06 )

jeste ze existuji sdruzeni rekonstrukce statu a podnikatele jako pan jancura kteri statecne bojuji za nas vsechny

vagen ( 9. července 2016 07:44 )

straslivy korupcnici v primem prenosu

vagen ( 9. července 2016 07:42 )

zlodejske bande zase otrnulo.....

komin ( 9. července 2016 07:40 )

krimi gang zameta za svejma tunelama ve statnich spolecnostech stopy

Zobrazit celou diskusi