Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Přes 23 tisíc poutníků se sjelo na Velehrad, oslavili Cyrila a Metoděje

Autor: ČTK - 
5. července 2016
18:11

V pondělí začaly na Velehradě sedmnácté Dny lidí dobré vůle, oslavy příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Na místo se sjelo podle odhadů až 23 tisíc účastníků. K pravdě, milosrdenství a pokoře v úterý vyzval poutníky kardinál Dominik Duka během svého tamního kázání. Vyzdvihl také významné historické okolnosti související s cyrilometodějskými slavnostmi a také historický a církevní význam tohoto poutního místa.

Velehrad označil Duka jako místo, kde se od počátku setkává moc se silou pokorného ducha. Národní pouť byla součástí vrcholících letošních oslav příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Na mši dorazily tisíce poutníků, nádvoří baziliky bylo zcela zaplněno. Přispělo k tomu i příjemné počasí.

Kardinál Duka poutníkům připomněl důležitost místa, kde se nacházejí. "Zde na Velehradě se v minulém století několikrát rozhodovalo o našem bytí a nebytí. Zde jsme se naučili, co znamená pravda, co znamená falešná propaganda, či lákavé sliby. Zde jsme se naučili komu věřit a koho odmítnout," uvedl ve svém kázání Duka.

Vyzdvihl také význam samotné pravdy, kterou člověk nevlastní, ale hledá a která je mu na konci darována. "Odmítáme však hlasatele, kteří mají každý svou pravdu, kteří hlásají, že pravda vlastně neexistuje a v okamžiku, kdy vy se ozvete, tak jsou to jen oni, kdo má pravdu a začnou vás častovat nadávkami a všemi způsoby se pokouší vás umlčet," pronesl kardinál.

Ve svém kázání připomněl také významné historické milníky spjaté s křesťanstvím a osobnostmi slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Poukázal v této souvislosti na důležitou roli křtu Bořivoje a svaté Ludmily na Velké Moravě. "Právě tento křest se stává podstatou státnosti, která přešla po zániku Velké Moravy do Prahy, jak píše pražský biskup Daniel I., když žádá královskou korunu pro knížete Vladislava. Podobné argumenty použil olomoucký biskup Bruno ze Schauenburku, když žádá císařskou korunu pro krále Přemysla Otakara II.," připomněl kardinál.

Poukázal přitom na to, že slovo křest vychází z latinského crux - kříž, na kterém se setkává Bůh s člověkem, naše lidství skrze Ježíše Krista, který sestoupil z nebe a vystupuje vzhůru k nebi. "Horizontální směr zleva doprava nás učí pravé lásce a přátelství k druhému člověku. To nás naučil Ježíš Kristus, který dává svůj život za nás za všechny. To jsou principy, na kterých stojí naše civilizace, naše lidská důstojnost a rovnost. Ne závist a nenávist, pohrdání a nadřazenost. Naopak zde jsou kořeny naší humanity a demokracie," uzavřel Duka.

Tisíce lidí

Nádvoří baziliky bylo zcela zaplněno. Podle olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera je setkání na Velehradě příležitostí připomenout si křesťanské hodnoty. "Právě tady při této pouti si chceme sáhnout k duchovním kořenům. Jsem rád, že díky této atmosféře se tady vytvářejí vztahy, a to nejen mezi lidmi, kteří chodí do kostela, ale i dalšími příchozími. Moje přání je, aby kousek toho donesli do svých rodin, působišť, pracovišť, do svého sousedství. Pak si myslím, že bude více důvodů k naději při pohledu do budoucnosti," řekl Graubner.

Podle tajemníka Dnů lidí dobré vůle Josefa Kořenka si mši letos nenechalo ujít více než 23 000 poutníků, o něco více než loni. Přispělo k tomu i příjemné počasí, loni byli poutníci vystaveni tropickým teplotám. Dalších více než 15 000 lidí si nenechalo ujít pondělní benefiční koncert Večer lidí dobré vůle, který vynesl zhruba 1,4 milionu korun.

Kázání si k srdci nevzali

I přes větší počet poutníků, kteří dorazili na letošní oslavy cyrilometodějských svátků na Velehradě, zdravotníkům práce nepřibylo. Ve svých stanech ošetřovali především cyklisty, kteří se zranili cestou k bazilice. V jednom případě však musela zasáhnout záchranná služba, kdy odvezla do nemocnice účastníka s epileptickým záchvatem. Letošní svátky se jinak obešly bez větších problémů, řekla hlavní sestra Maltézské pomoci Lucie Marešová.

"Nejvíce jsme lidem pomáhali s vyndáváním klíšťat a ošetřením odřenin. Těch bylo především v pondělí, kdy lidé přijížděli na pouť a zranili se na tvrdém štěrku cyklostezky po pádu z kola. Před začátkem pondělního benefičního koncertu jsme předali rychlé záchranné službě jednoho pacienta s epileptickým záchvatem," uvedla Marešová.

Zdravotníci také pomáhali malému chlapci, kterému se v teplém počasí udělalo nevolno. Lidé vyhledávali pomoc také kvůli bolestem hlavy způsobeným nedostatkem tekutin. Kolapsy však zdravotníci řešit nemuseli, oproti loňsku, kdy poutníky sužovaly tropické teploty, bylo při dnešní mši o něco chladněji. 

Policisté řešili na Velehradě dvě krádeže. V pondělí přišla jedna z účastnic o peněženku. Pořadatelé ji nalezli dnes, ale bez peněz. "Během dneška jsme kolem 13:00 řešili případ krádeže 20.000 korun, které neznámý pachatel odcizil majiteli stánku s knihami z plastové ošatky," popsal mluvčí zlínské policie Milena Šabatová. Další závažnější případy policisté řešit nemuseli.

Jde o největší oslavu svého druhu:

marast ( 5. července 2016 20:20 )

Pohanské místo přetvořeno na oslavu pouštního boha,krása.Aby to tam tak Turgeis srovnal se zemí.

kukuku ( 5. července 2016 20:05 )

Kdybys neměl v hlavě nas*ráno, dalo by se ti vysvětlit, že těch pár podivných individuí typu Milada Horáková, která komunisté popravili, je úplné nic proti tomu, co magorové všech náboženství ve světě chystají.

kukuku ( 5. července 2016 19:15 )

Jste s mistrem joudou dvojka idealistických píč, ale jak je to s tím neexistujícím bohem jste nevysvětlili.

kukuku ( 5. července 2016 19:07 )

Máš to popletené. Řekl by Ti, že Tvou pi*ču nikdy neviděl, ale věří, že ju máš.

kukuku ( 5. července 2016 14:57 )

Recenze vysvětlila, že je to vědecké dílo odpovídající svou vědeckostí dílům vědeckého komunismu. Ideologické žvásty vydávané za vědu, konkrétní odpovědi na otázky žádné.

Zobrazit celou diskusi