Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Registr smluv odhaluje nákupy úřadů a měst. Platíme mrtvoly i tisíce medailí

Autor: bud - 
2. července 2016
05:50

První prázdninový den přinesl revoluci v protikorupčním tažení. Státní firmy, úřady, instituce a města budou muset na webu zveřejňovat všechny uzavřené smlouvy, jinak nebudou platit. Už několik dní po spuštění registru se objevily první zveřejněné smlouvy i kuriozity. Karlova univerzita si například objednala převoz mrtvých těl pro potřeby výzkumu, ministerstvo obrany zase výrobu 14 tisíc medailí za zásluhy.

Každá uzavřená smlouva nad 50 tisíc korun bude muset viset na internetu. Nový zákon o registru smluv zavádí tuto povinnost pro všechny instituce, úřady, státní podniky, větší obce a města nebo třeba zdravotní pojišťovny a univerzity. Celkem jde o více než 13 tisíc subjektů, které podle iniciativy Rekonstrukce státu každý rok uzavřou smlouvy za přibližně 690 miliard korun.

Základem nových pravidel je sankce v podobě zneplatnění každé smlouvy, která se na internetu neobjeví do tří měsíců. Tato podmínka nicméně začne platit až za rok, nyní systém běží na bázi dobrovolnosti. Přesto už se v registru objevují první smlouvy za miliony korun.

Schová se víno v nákupu tužek a obálek?

Kuriozitou je například objednávka přepravy těl zemřelých pro potřeby výzkumu a výuky pro lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v hodnotě téměř 2 milionů korun. Ministerstvo obrany si zase objednalo výrobu 14 tisíc medailí a 450 záslužných křížů pro odměňování vojáků a dalších lidí za dobré plnění svých povinností, celkem v hodnotě až 2,7 milionů.

Novinka hned první den spustila vášně i na sociálních sítích, kde lidé například kritizovali ministerstvo obrany za údajný nákup kancelářských potřeb za miliony, do kterého mělo nenápadně ukrýt láhve drahého vína a plechovky piva. Nic takového se ovšem neděje. „Nejde o seznam věcí, které jsme pořídili, ale kompletní nabídku společnosti, u které budeme kancelářské potřeby nakupovat. Ale my můžeme nakoupit jenom tyto potřeby, kdyby si nějaké pracoviště objednalo víno nebo helmu, které jsou v nabídce, tak by to neprošlo,“ vysvětlil Blesk.cz mluvčí rezortu Petr Medek.

Možnost jednoduché veřejné kontroly všech nákupů úřadů a dalších institucí je hlavním důvodem, proč byl registr smluv zaveden. Až následující měsíce ukážou, nakolik bude efektivní a jestli úřadům a menším obcím nepřinese jen zbytečně hodně administrativy, jak tvrdí někteří kritici.

Poslanci chtějí zákon „vykleštit“

O registru smluv se jednalo více než dva roky a jedním z hlavních zastánců je i poslanec Jan Farský (Starostové a nezávislí), který je považován za duchovního otce registru smluv. „Kus práce je hotový, ale určitě to nekončí. Tlak na výjimky a vynětí bude velký a byl bych raději, kdybych už nad tím mohl zavřít desky a věnovat se dalším věcem. Ale obávám se, že mě oponenti moc oddechnout nenechají,“ popsal pro Blesk.cz své pocity Farský.

Už na podzim bude registr čelit náporu návrhů na zařazení výjimek pro nejrůznější firmy a instituce, které se chtějí povinnosti vyhnout. Bude se totiž projednávat novela o vyřazení státního pivovaru Budějovický Budvar, kterou navrhl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), a už nyní k ní poslanci přidali řadu návrhů na rozšíření – výjimku by měly dostat třeba univerzity, Česká televize nebo Český rozhlas.

„Pevně doufám, že odezní emoce spojené s tím, že nikdo nevěděl, co registr smluv je a jak bude fungovat. Ukáže se, že život jde dál a že to přináší efektivitu a úspory. Proto doufám, že většina těch pozměňovacích návrhů se ukáže jako zbytečná,“ věří Farský.

babamotorkarka ( 2. července 2016 15:30 )

Lidi, kdy popadneme vidle a lopaty a vyrazíme na pražskou politicko-policejně-mediálně-justiční mafii ? Najde se minimálně 50 odvážných a bystrých osobností typu Radim Jančura (majitel Student Agency), Šlachta, Ištvan, Komár, Komárek, Bajgar/Bajger, Babiš, NFPK Randák, Bernard, Janeček i Kraus, Bradáčová, M.Benešová, ale i oba Zemani, Nacher, i podivín Sládek atd., aby se konečně chopili moci na všech vedoucích místech u PČR, PP, ÚOKFK, ÚOOZ, NSZ, MSZ, NS, MS, MHMP atd. ? Chlapi, to jste takoví srabi, že v naší zemi necháte vládnout na vedoucích postech PČR vyučené struktury a dopustíte, aby si pod sebe a na pražské kriminálky nabírali komisaře opět pouze s výučákem a hloupostí v očích ? ! Pardon, vy, vyučení komisaři, zkuste si udělat jenom "blbé" přijímačky na SŠ a uvidíte, že jste totálně nekonkurovatelní všem standardně vystudovaným SŠ, tj. těm, kteří šli na SŠ hned po ZŠ (z devítky, osmičky). Pro vaše pomalé vedení : to byli jedničkáři a dvojkaři na rozdíl od vás, čtyřkařů.

Zobrazit celou diskusi