Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Expertka: Homosexuálové si budou moci osvojit dítě partnera. Novela projde

Autor: tmp - 
1. července 2016
05:53

Právnička a členka výkonné rady Platformy pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD) Adéla Horáková věří, že novela zákona o registrovaném partnerství nakonec projde vládou. Ta by dovolila registrovaným partnerům gayů a lesbiček osvojit si jejich děti. Podle Horákové je vliv homosexuálních párů na děti stejný jako u heterosexuálních rodičů.

V úterý Ústavní soud zrušil diskriminující paragraf v zákoně o registrovaném partnerství, který zakazoval registrovaným jednotlivcům adoptovat dítě. „Napadeným zákonným ustanovením, kterým byla jedna skupina osob zcela nedůvodně vyloučena z možnosti osvojení dětí, dochází k zásahu do jejich lidské důstojnosti,“ řekl v odůvodnění ústavní soudce Vojtěch Šimíček.

Video  Gay, jehož příběh v Česku zrušil zákaz adopcí. S partnerem chce založit rodinu.  - Tomáš Polák, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Registrovaní partneři si tak jednotlivě budou moci nově adoptovat potomka, což dříve nemohli. Stále ale chybí možnost osvojení partnerova dítěte. I když se tak o dítě budou moci starat dva muži nebo dvě ženy, dítě bude mít právní závazek pouze k jednomu z nich.

„To způsobuje velkou nejistotu pro děti, protože v případě, že by biologický rodič dítěte zemřel, druhý partner, který dítě do té doby vychovával, se o něj nemůže automaticky dále starat,“ upozornila právnička a členka výkonné rady Platformy pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD) Adéla Horáková.

„Způsobuje to také mnoho praktických problémů, například ve vztahu k lékařům, školám, všude tam, kde je potřeba prokázat, že partner je fakticky rodičem dítěte,“ dodala.

Novela nakonec projde

Změnit by to měla novela zákona, kterou mají v nejbližších dnech vládě předložit ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Novela by měla dát registrovaným partnerům možnost osvojit si partnerovo dítě. Horáková věří, že novela nakonec projde.

„Partneři, kteří spolu žijí a vychovávají dítě jednoho z partnerů, například z předchozího vztahu, by měli mít možnost se o dítě řádně starat a pečovat o něj. To ovšem nemohou, pokud jeden z nich z pohledu zákona nemá k dítěti žádný vztah, řekla pro Blesk.cz.

Téměř ve všech zemích západní Evropy je osvojení dětí gayi a lesbami běžná věc. „Zkušenosti z těchto zemí jsou jednoznačně pozitivní a dokládají i to, na čem se shodují všichni odborníci, zejména psychologové, a to že gayové a lesby mohou být stejně dobrými rodiči jako kdokoli jiný,“ uzavřela právnička a členka výkonné rady Platformy pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD) Adéla Horáková.