Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Profesor v Plzni přišel do třídy v arabském obleku: „Islamista!“ báli se rodiče. Nyní skončil

Autor: rc - 
30. června 2016
11:00

Přišel do výuky v arabském oděvu, teď odchází! Profesor z Masarykova gymnázia v Plzni přivítal v září minulého roku prváky hovorem o lidských právech a toleranci. To by zřejmě žádné emoce nevyvolalo. Antonín Kolář však do třídy přišel oblečený jako Arab. Oblíbený pedagog nyní čelí obvinění, že je islamista!

„Možná by se vůbec nic nestalo, kdybych ten první školní den přišel do školy trochu jinak oblečen. Třeba by se vůbec nic nestalo, kdybych přišel jako Uzbek. Třeba by se vůbec nic nestalo, kdybych do školy přišel jako Vietnamec,“ vyjmenovává ve videu národnosti, které by rozhodně nevzbudily tolik vášní, profesor Antonín Kolář.

Oblíbený třídní učitel, který působil na Masarykově gymnáziu v Plzni, se rozhodl své působiště opustit poté, co došlo mezi ním a vedením školy k vážným konfliktům. Minulý rok v září se totiž rozhodl výuku studentům prvního ročníku zpestřit v netradičním obleku.

Před své nové žáky předstoupil v tradičním arabském oděvu a rozhodl se s nimi hovořit o lidských právech a toleranci. Svou přednášku natočil a video se objevilo volně ke zhlédnutí na YouTube. „Mluvil jsem s nimi o tom, co je cílem vzdělání. A také jsem jim řekl, že nic důležitějšího se ode mě už nedozvědí. Jen jim k tomu budu doplňovat různé tóny a barvy,“ řekl oblíbený profesor serveru iDNES.cz, jehož odchod mezi studenty vzbudil vlnu nevole.

Antonín Kolář učil na gymnáziu český jazyk a dějepis už sedmnáct let a mezi studenty byl mimořádně oblíbený. „Dělá celou řadu mimoškolních aktivit. Jeho vzdělávací metody jsou natolik nosné, že by si ho škola měla mimořádně vážit,“ hájí populárního pedagoga Václav Šindelář, bývalý student gymnázia, který zorganizoval dokonce protest proti odchodu profesora ze školy.

Velký protest na podporu Koláře se konal toto úterý poté, co se studenti dozvěděli, že pedagog podal v pondělí výpověď. Neshody mezi vedením a profesorem se táhly od osudného školního zahájení a poslední dobou postupně gradovaly.

Vedení školy si prý stěžovalo, že kazí dobré jméno gymnázia a spokojená nebyla také část rodičů. Báli se, že jejich děti učí islamista! Ředitelka školy Olga Matějková celou záležitost nechce probírat přes média, ovšem na úterním setkání se studenty se zmínila, že hlavním problémem mezi vedením a profesorem je video, které se objevilo na YouTube. „Nechci, aby se obrázky dětí zveřejňovaly v médiích, když k tomu nemáme souhlas jejich rodičů,“ řekla ředitelka školy serveru iDNES.cz.

 

S tím však nesouhlasí Kolář. Podle něho z videa není možné studenty poznat a dle jeho slov to není jediná výtka, kterou z úst vedení školy slyšel. „To, že zrovna arabský oděv vyvolal takovou vlnu nevole a nepochopení, je nad slunce jasné proč a asi bychom se měli zamyslet, proč to takovým způsobem je,“ řekl ve videu profesor, který v něm odmítá, že by propagoval islám.

buban ( 2. července 2016 13:00 )

Tak je jistě chvályhodné, že se pan učitel věnoval i mimoškolním aktivitám studentů, ovšem v první řadě byl češtinář, což se mu, když si tak čtu příspěvek jeho studentky "adra", až tak velmi nepovedlo.

patti1 ( 1. července 2016 16:21 )

Řekla bych, že na základě jednoho příspěvku těžko můžeme hodnotit, co p.učitel po žácích chtěl a co je naučil. Dcera na tu školu chodí, a i když jí přímo neučil, vím, že byl opravdu hodně oblíbený a např. pro studenty pořádal spoustu mimoškolních aktivit v rámci Klubu cestovatelů. Myslím si, že takových kantorů bychom si měli vážit, a ne je odsoudit na základě jedné informace.

buban ( 1. července 2016 13:11 )

Nedivím se, že se studenti postavili za svého učitele. Pokud je vyučoval způsobem jemu vlastním=nic po nich nechtěl, nic je nenaučil, tedy češtinu určitě ne, pak byl oblíbeným pedagogem. I když k smíchu to rozhodně není.

buban ( 1. července 2016 12:53 )

Ovšem tento skvělý pan učitel vás nenaučil to, k čemu byl povolán. A to češtině a srozumitelnému vyjadřování v rodném jazyce. "Nechápu vás, ti kteří ho udělat kritizují pouze za oblek."

patti1 ( 1. července 2016 06:48 )

Většina diskutujících tady neví, o čem je řeč, a vychází z jednoho článku se zkreslenými informacemi. Souhlas s adrou, že vůbec nešlo o propagaci islámu, i když je pravda, že se p.učitel pustil na poněkud tenký led. Koho by to zajímalo i z druhé strany, může si pustit reportáž na ZAKu, jak se studeni postavili za svého učitele a svolali demonstraci - o tom už se v blesku nepíše: https://www.youtube.com/watch?v=cTxi9p9cMBc&list=PLLhk7vsswP3AsxGJDo_5jS_AilWjuNxtS&a mp;index=3

Zobrazit celou diskusi