Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Po 10 letech svítá chudým šance na bydlení. Marksová se Šlechtovou končí válku

Autor: Tomáš Polák - 
29. června 2016
19:00

Ministerstva práce a sociálních věcí a místního rozvoje zakopala válečné sekery. Alespoň prozatím. Po několika dnech jednání se rezorty konečně domluvily na tom, kdo bude financovat projekty v rámci připravovaného zákona o sociálním bydlení. I tak se ale ministryně Karla Šlechtová (ANO) a Michaela Marksová (ČSSD) do sebe dál vzájemně navážejí.

Investiční část bude financovat Ministerstvo pro místní rozvoj a sociální dávky bude mít na starosti Ministerstvo práce a sociálních věcí. Dohadování rezortů na kompetencích trvalo celkem tři dny. Na zákon jako takový se ale čeká už 10 let. „Doposud zůstávala jednání kvůli neústupnosti úředníků z ministerstva práce a sociálních věcí na mrtvém bodě,“ řekla Blesk.cz ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Podle Šlechtové za zpožděním stojí také minulá ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. Právě ta se při tvorbě původní koncepce financování zřekla. „Posléze ale začalo (ministerstvo pro místní rozvoj) zákon blokovat s tím, že chce financování výstavby a provozu dělat. Takže jsme ustoupili a teď je na ministerstvu pro místní rozvoj, aby tuto finanční část v zákoně upravilo,“ poznamenala ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Marksová: Bojíme se obstrukcí

Ta vyjádřila obavy, že by i teď mohl zákon rezort Šlechtové záměrně blokovat. „Obstrukcí ze strany ministerstva pro místní rozvoj se obáváme stále – my nastavujeme systém založený na dostupném nájemním bydlení, jak je běžné ve vyspělých evropských zemích. Jenže úředníci z ministerstva pro místní rozvoj během posledních let vždy podporovali současný stav, tedy bydlení vlastnické, a stávající systém sociálních dávek,“ dodala Marksová.

Zákon by měl zajistit krizové bydlení, sociální byty se sociální péčí a také levnější takzvané dostupné byty například pro seniory nebo oběti domácího násilí. Zákon počítá i s ubytovací pomocí rodinám, kterým nestačí na přiměřené bydlení 40 procent jejich příjmu. Obě ministryně se alespoň shodují na tom, že zákon je skutečně důležitý.

„Zákon je zcela stěžejní pro to, aby v této zemi skončil obchod s chudobou a potřební lidé získali důstojné bydlení, řekla Marksová. „Sociální bydlení musí být funkční systém nástrojů sociální a bytové politiky poskytovaný osobám v bytové nouzi,“ uvedla Šlechtová.

Zákon by se měl dopracovat během léta, do Sněmovny by mohl jít už koncem letošního roku. Platit by měl ve druhé části příštího roku. Podle odhadů je v Česku zhruba 700 tisíc osob, které by sociální bydlení potřebovaly – jedná se o bezdomovce, samoživitelky, oběti domácího násilí nebo seniory.

1pepan ( 30. června 2016 11:45 )

Zakopejte Marksovou, to je jediné a nejlepší řešení.

anno ( 29. června 2016 21:30 )

A hlavně pro SlimoČmoudy, které máme přijímat dle Sobotkovy servilní politiky k Bruselu!!!!!

Zobrazit celou diskusi