Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rudé trenky z Hradu u soudu: Kousek standarty dostala od Ztohoven i soudkyně

Autor: Zuzana Štíchová - 
29. června 2016
10:30

Na zmizení prezidentské standarty se podílel minimálně ještě jeden člověk. Přiznal to u soudu jeden z mužů převlečených za kominíka, který nad Pražským hradem vyvěsil rudé trenky. Standartu shodili muži ze střechy Hradu směrem k nedaleké kavárně. Proces bude pokračovat v srpnu.

Matěj Hájek a David Hons (Roman Týc) - to jsou jména dvou „tajemných“ kominíků, kteří nad Pražským hradem vyvěsili loni v září rudé trenýrky na protest proti prezidentu Miloši Zemanovi. Ve středu společně s dalším členem Ztohoven Filipem Crhákem stanuli před soudem.

Ztohoven obvinili soudkyni z podjatosti

Jeden ze členů Ztohoven také před soudem osočil soudkyni z podjatosti, proto ji jmenuje prezident republiky. Soudkyně Šárka Šantorová to ale odmítla a proces pokračoval.

 

Předsedkyně soudního senátu také rozhodla o výslechu trojice obžalovaných členů Ztohoven odděleně. Zatímco úvodní projev Filipa Crháka, který měl pod lešením operovat v reflexní vestě a helmě, trval pouze několik minut, protože pouze namítl podjatost soudkyně, jeho kolega Matěj Hájek už byl sdílnější.

Popsal například, jak se trenky nad Pražským hradem ocitly. „Přeštípli jsme lanko. Navázali jsme tam jiné. Stožár jsme nepoškodili,“ řekl. Soudkyně se také ptala na to, jak se z Hradu dostala standarta. Na jednom z videí je totiž vidět padat ze střechy balík.

Vy jste ji hodili do Starbucks,“ tvrdila soudkyně. Takhle bych to neformuloval, oponoval s úsměvem Hájek za všeobecného pobavení veřejnosti i novinářů, kteří mohli být v soudní síni přítomni. „Se standartou bylo nakládáno opatrně. Mohu říct, že letěla. To je vše, co k tomu mohu říct,“ dodal také Týc (Hons).

Hájek mluvil mimo jiné o motivech celé akce, týkaly se prověřování symbolů, na kterých stojí evropská kultura. Nepamatuje si ale, jak dlouho Ztohoven cestu na střechu Pražského hradu plánovali. Někdo přišel a řekl ‚viděl jsem lešení‘ a asociacemi jiných členů… to skončilo tímto soudem,“ pobavil přítomné vysvětlením, jak nápad vznikl. „Uznáváme, že vznikla nezbytná škoda,“ dodal, ale odmítl některé z částek, které po skupině požaduje Správa Pražského hradu a Kancelář prezidenta republiky.

Lešení nebylo hlídáno. Prolezli jsme škvírou mezi plotem, který odděloval turisty od prostředí stavby, a zdí. Ani Jiřího Ovčáčka jsme nepotkali, čekali jsme, že tam bude,“ popsal cestu na střechu Roman Týc s tím, že žádnou ostrahu nepotkali.

Jeden z aktivistů mohl policii uniknout

Týc, který byl v minulosti potrestán například za výměnu skel v semaforech pro chodce, také poukázal na to, že se nechali zadržet policií dobrovolně, hradní stráž jim žádná pouta nedala, udělala to až státní policie.

„Nebylo to u všech tří najednou. Kolega Crhák odešel na chvíli pryč, protože nebyl kominík. Jsme mu říkali: Přece nepůjdeš pryč, co děláš? A on si dal helmu obráceně a šel s námi,“ popsal závěr celé akce.

Rozstříhání bylo navíc

Třiatřicetiletý Matěj Hájek také přiznal, že rozstříhání standarty nebylo původně v plánu a on sám se ho zúčastnil. Znovu také vysvětlil, jakým způsobem navázala skupina její části na virtuální měnu.

Fragment prezidentské standarty společně s klíčem k obdrženým bitcoinům. Touto formou dostane 1152 lidí svůj díl státního symbolu. Fragment prezidentské standarty společně s klíčem k obdrženým bitcoinům. Touto formou dostane 1152 lidí svůj díl státního symbolu. | Ztohoven.com

„Byl jsem veden k úctě ke státním symbolům, dnes už ale nenesou odkaz tvůrců tohoto státu. Když jsem se standarty dotknul, tak jsem cítil, že bych se k ní měl chovat slušně. Vyvolalo to ve mně na chvilku pocit trapnosti. Rozstříhání mě té trapnosti zbavilo. Rozdání lidem – cítil jsem, že ten symbol se tam do jisté míry mohl vrátit,“ prohlásil k tomu Hons.

Standartu dostala i soudkyně, chtěl obálku otevřít nožem

Jeden z kousků standarty pak během líčení dostala od Filipa Crháka také soudkyně Šantorová. „Gratuluji, paní soudkyně, stáváte se vlastníkem části standarty,“ předal slavnostně kousek Crhák.

„Děkuji, já to musím založit do spisu,“ komentovala se smíchem akt soudkyně. Mám to otevřít? ptala se pak obžalovaných, kteří souhlasili. „Máte nůž?“ zeptala se Šantorová bezprostředně. „To se nesmí, to byste mě pokutovala,“ reagoval se smíchem obhájce trojice mužů ze Ztohoven.

Obří rudé trenky aktuálně zadržuje policie, jejich majitel je ale chce zpět. „Mám tady žádost Patrika Šimona o vydání trenýrek a přiložená je i kupní smlouva,“ pronesl před soudem obhájce trojice umělců.

Obžalovaným hrozí až tři roky vězení za výtržnictví, krádež a poškození cizí věci. Hradní správu a prezidentskou kancelář zastupuje u soudu známý pražský advokát Marek Nespala. Ten zastupoval mezi jinými například exprezidenta Václava Klause poté, co vyhlásil amnestii, a byl obžalován z velezrady. Nespala požaduje náhradu škod ve výši téměř 100 tisíc korun, dalších 310 tisíc korun pak požaduje jako náhradu nemajetkové újmy.

Soud byl nakonec odročen na srpen. K výslechu budou muset například policisté, kteří ohledávali poškozenou střechu. O výši škody se totiž vedla největší pře.

noacojezase ( 30. června 2016 19:15 )

Na Pražském už byli, Mírov je asi nečeká.

noacojezase ( 30. června 2016 14:36 )

Jo a ještě v noci, to by škemrali o trest smrti.

sendrasak ( 30. června 2016 09:36 )

Jsem pro tvrdé potrestání, poslouchat Michala Davida 25 hodin denně.

honza1965 ( 30. června 2016 01:50 )

To že nic nevíš, na to nemusíš upozorňovat oltec, to je u tebe standard. A když nemusíš, tak proč to děláš? Že by proto že když se za tebe nikdo nepostaví, cítíš se jako idiot?

noacojezase ( 29. června 2016 23:36 )

Už té zábavy bylo dost hopsi, dobrou.

Zobrazit celou diskusi