Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jeden z největších obchodů Číňanů v Česku: Nákup strojírny Žďas má zelenou

Autor: ČTK, mik - 
28. června 2016
12:15

Strojírna Žďas bude nově v rukách čínské CEFC Group. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prodej schválil ve zjednodušeném řízení. V úterý to uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Jde zatím o jednu z největších čínských akvizic v České republice. Žďas dosud patřil do slovenské skupiny firem Železiarne Podbrezová Group.

Čínská investiční skupina CEFC Europe do března v ČR investovala dvacet miliard korun, na další akvizice měla připravených dalších zhruba 20 miliard. Čínská skupina bude nově kontrolovat výlučně nejen Žďas, ale i jeho dceřiné společnosti TS Plzeň a pobočku v Německu.

Podnik Žďas ve Žďáru nad Sázavou se zabývá strojírenstvím a metalurgií. Předloni za vlastní výrobky, služby a zboží utržil 2,98 miliardy korun. V porovnání s předcházejícím rokem to byla částka nižší zhruba o 0,9 procenta. Žďas vyrábí tvářecí stroje, kovací lisy, zařízení na zpracování šrotu a válcované výrobky, odlitky, výkovky, ingoty a nástroje především pro automobilový průmysl.

Firma také v uplynulých měsících získala 60 procent ve fotbalové Slavii, majoritu ve firmě na výrobu nápojů Lobkowicz Group, investovala v mediálních skupinách Média Group a Empresa Media či do realit.

Plánuje získat padesátiprocentní podíl ve finanční skupině J&T Finance Group a kupuje devadesátiprocentní podíl v internetovém prodejci zájezdů Invia.cz.

Česko v březnu navštívil i čínský prezident Si Ťin-pching. Připomeňte si jeho návštěvu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi