Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ústavní soud je pro adopce dětí registrovanými páry. Nadace Rowlingové tleská

Autor: ČTK, bud - 
28. června 2016
16:31

Ústavní soud (ÚS) otevřel jednotlivcům žijícím v registrovaném partnerství cestu k osvojení. Při svém úterním rozhodnutí vyškrtl část zákona, která individuální adopci znemožňovala. Návrh na zrušení sporného ustanovení zákona o registrovaném partnerství podal loni Městský soud v Praze na základě konkrétního sporu. Jiří Dientsbier (ČSSD) zároveň plánuje předložit novelu, která by umožnila homosexuálům osvojení dítěte jejich partnera. 

Zákaz adopcí registrovanými partnery odporoval podle Ústavního soudu právu na lidskou důstojnost. Dělal z nich lidi „druhého řádu“, a to bez jasného důvodu.

Nález soudu se přímo nevztahuje ke společnému osvojení, které občanský zákoník vztahuje pouze na manželské, tedy heterosexuální páry. Jde jen o individuální adopci jedním osvojitelem. Nález tedy přímo nedopadá ani na situace, kdy registrovaný partner chce osvojit partnerovo dítě. V případě individuální adopce totiž dochází ze zákona k zániku příbuzenského poměru mezi dítětem a jeho biologickým rodičem či rodiči.

Spor řešený městským soudem trvá několik let. Muž žijící v registrovaném partnerství nejprve požádal radnici Prahy 13 o zařazení mezi osvojitele. Úřad to s odkazem na zákon odmítl, stejně postupoval i pražský magistrát. Následně muž podal žalobu, městský soud ale řízení přerušil a obrátil se na ústavní soudce – nechtěl totiž aplikovat zákon, o jehož ústavnosti má pochybnost.

Partner osvojit dítě nemůže

Zákon říká, že trvající partnerství brání tomu, aby se některý z partnerů stal osvojitelem dítěte. V praxi to znamenalo, že svobodní gayové a lesby si teoreticky dítě jako jednotlivci osvojit mohli, registrovaní partneři nikoliv. Zároveň norma v jiném bodě stanovuje, že existence partnerství není překážkou výkonu rodičovské odpovědnosti některého partnera vůči jeho vlastnímu dítěti.

Z nálezu Ústavního soudu se na Twitteru obratem zaradovala ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). V reakci použila hned pět vykřičníků.

Další šance pro registrované páry

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) zároveň předloží v nejbližší době vládě novelu zákona o registrovaném partnerství, která umožní osvojení dětí osobou žijící v registrovaném partnerství i osvojení dítěte partnera. Novinářům to řekl v reakci na rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS).

Dienstbier uvedl, že dosavadní znění zákona bylo zjevně diskriminační. Novelu měl připravenou pro zavedení možnosti osvojení biologického dítěte partnera a čekal na rozhodnutí soudu, aby ji případně upravil. Nyní ji doplní o možnost individuálního osvojení osobou žijící v registrovaném partnerství. "Je to minimalistická úprava, kterou je třeba učinit," uvedl. Zdůraznil, že ve všech případech rozhodují soudy na základě nejlepšího zájmu dítěte.

Ústav nemůže nahradit rodinu

Podle české pobočky mezinárodní organizace Lumos, která podporuje náhradní rodinnou péči, by sexuální orientace neměla být překážkou k výchově dětí.  ČTK to řekla mluvčí organizace Lumos Barbora Křižanová. Reagovala tak na rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil zákaz adopce u člověka, který žije v registrovaném partnerství.

Mezinárodní organizaci Lumos založila autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová. Česká pobočka funguje od roku 2008. Kritizuje hlavně vysoký počet dětí v ústavech. Prosazuje uzákonění zákazu posílat do ústavních zařízení malé děti. Česko je jednou z posledních zemí, kde je možné dávat do ústavů chlapce a děvčata do tří let.

"Možnost adopcí registrovanými partnery vítáme. Sexuální orientace by neměla být překážkou vychovávat dítě. Pokud registrovaní partneři projdou procesem odborného posouzení jako všichni zájemci o adopci, rozšíří tak řady těch, kteří si mohou vzít dítě z ústavu," uvedla Křižanová.

Organizace poukazuje na dopady ústavní péče na vývoj dětí a jejich další život. "Při nejlepší vůli ústavní péče dítěti nemůže nahradit dětství v rodinném prostředí, které mu naopak může poskytnout registrovaný pár stejně jako pár manželský," dodala Křižanová.

al.bunda ( 28. června 2016 18:16 )

Já nejsem tvůj tatínek já jsem tvoje maminka.................

deep_ass_flsting ( 28. června 2016 17:59 )

A budou z nich zase jen buz.ny zkurvený!

steelheart ( 28. června 2016 16:04 )

jak k tomu ty děti chudáci přijdou?? je to hnus, jak je budou dva ***i vychovávat? lesby si můžou pořídit vlastní, ale dát buzerantům holčičku nebo kluka a ti se budou od dětství koukat na takovýhle soužití - hrůza! to má být jako vzor rodiny? když buzík nechce ženu, nemůže mít tudíž ani dítě!!!

deep_ass_fisting ( 28. června 2016 15:54 )

Nechápu proč by děti nemohli vychovávat dva lidé stejného pohlaví. Když děti mohou svobodně za podpory OSPOD a opatrovnických soudů "matky", které mají doma nového partnera ob půl rok a ještě se dostanou do finále soutěže Zlatý Amos.

ollo ( 28. června 2016 15:27 )

Tvrdě nesouhlasím, nebudu volit ty politiky, kteří to odsouhlasili!!!Měli jsme ve třídě kluka, který vyrůstal se dvěmi ženami lesbami.Hrůza!!!Nosil barevní vlasy, šminky, náušnice, místo kalhot jakousi dlouhou sukni, choval se urážlivě jako holka, skončil na pervitinu.TOTO CHCETE ???

Zobrazit celou diskusi