Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Ulice, „azylák“ i sociální byt: Čím projde bezdomovec na cestě k lepšímu životu?

Autor: Tomáš Polák - 
3. července 2016
05:25

Přestože měl dobré zázemí, podlehl vlivu party a stal se alkoholikem. Po 10 letech na ulici se ale dokázal zase postavit na vlastní nohy. Tomáš Vystavěl (39) je jedním z případů, kdy malá pomoc znamená hodně. Díky sociálnímu bydlení teď začíná opět žít. Právě zákon o sociálním bydlení by mohl pomoci stovkám tisíc lidí v podobné situaci, jako byl on.

Už během svých teenagerovských let Tomáš chodil rád s kamarády na pivo. Jeho vztah k alkoholu nakonec přerostl v alkoholismus. Přišel o všechno, zadlužil se a skončil na ulici. „Ani nevím, jak jsem do toho spadnul, řekl Blesk.cz. Nemůže ani vinit svoje rodinné zázemí, to měl podle svých slov velmi dobré. „Je sice pravda, že o mámu jsem po dlouhé nemoci přišel v deseti letech, ale spíš šlo o negativní vliv party,“ přiznal.

Prošel si peklem. Přes deset let strávil na ulici. Nakonec se ale dokázal postavit na vlastní nohy. Přestal pít a dostal se do azylového domu. „Tak samozřejmě, že se mi líbilo i na azylu, to je jasné, protože je rozdíl spát pod mostem nebo po squatech než někde, kde máte alespoň vodu a nějaké základní sociální vybavení,“ popsal své počátky návratu do „normálního“ života.

Rána z čistého nebe

Pan Tomáš později přestoupil do tréninkového bytu. Tam bydlel ještě se svým kamarádem, dalším klientem azylového domu. Teprve potom mu bylo nabídnuto sociální bydlení. „Já jsem v to ani nedoufal, vůbec jsem s tím nepočítal, přišlo to jako blesk z čistého nebe,“ řekl s úsměvem. Za jednopokojový byt na Praze 7 platí se vším všudy kolem šesti tisíc.

Také díky pomoci Armády spásy si pan Vystavěl našel práci. „Chtěl jsem to těm lidem vrátit, tak jsem si udělal kurz a pracuji jako sociální pracovník v domově důchodců,“ řekl pokorně. Plat nemá moc vysoký a navíc ho dostihly dluhy ze starého života. Vše ale poctivě platí a díky dostupnému sociálnímu bydlení se hrozba návratu na ulici razantně snížila.

Soukromí a přítelkyně

Poprvé od začátku nového života má i svoje soukromí. „V azylovém domě, tam bydlíte s velkou skupinou lidí, v tom tréninkovém bytě je sice také perfektní zázemí a bydlení, ale ani tam stále soukromí nemáte,“ vysvětlil rozdíly. Teprve teď si tak mohl do „svého“ bytu nastěhovat i přítelkyni. „Jeden dělá na bydlení, druhý dělá na živobytí,“ vysvětlil.

Momentálně se pan Vystavěl snaží obnovit kontakt s rodinou. „Všechno dávám dohromady. Vím, že to byla všechno moje vina, ale teď se držím motta, že když já budu v pohodě, tak všechno a všichni ostatní kolem mě bude taky v pohodě,“ připustil.

Větší dostupnost sociálního bydlení má přinést nový zákon, na jehož konkrétním znění se teď domlouvají především ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo pro místní rozvoj. Rezorty se dlouhou dobu nemohly shodnout na tom, kdo bude mít jaké kompetence, zejména co se financování týče. Zákon by mohl nejdříve začít platit v polovině příštího roku.

pepen ( 3. července 2016 07:40 )

Stát by určitě měl pro lidi bez domova něco dělat!!!Je mezi nimi hodně mladých lidí,kteří skončí pobyt v dětském domově a nemají kam jít!!!O migranty se stát okamžitě postará-už to stálo stovky milionů a nikdo neví,kam se ty peníze poděli!!Většina jsou alkoholici a z mladých se stávají feťáci a obtěžují lidi v MHD.Kradou,žebrají a hlavně nepříjemně páchnou a roznáší choroby!!!!Proč máme trpět v MHD i na ulicích -ten zápach,nakažlivé nemoci,blechy a obtěžování žebráním!!!!Měli by se radní v Praze nad tím zamyslet a něco s tím dělat!!!!

bonbonka ( 3. července 2016 06:13 )

 Jestli na tohle migranti čekají,tak ať si víte co.. Pane Tomáši . Moc Vám fandim. Jistě nebylo jednoduché se ze závislosti dostat. Jste u mě borec,protoze jste NEVZDAL ŽIVOT. Když vidím ty mladý kluky,jak žijou na ulici...a nemaj motivaci ... Máte můj obdiv

lunatic ( 3. července 2016 06:00 )

No,a když migranti chtějí v podstatě totéž,tak se lidé diví ;prostě-zítra přicestuju,bez pasu do Kuvajtu a mám automaticky nárok na tamní výhody ,budu samozřejmě i čekat,že mi proplatí letenku a uvaří knedlo-vepřo

Zobrazit celou diskusi