Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Referendum o odtržení Skotska? Zbytečné, tvrdí Cameron a plánuje detaily brexitu

Autor: bud, ČTK - 
27. června 2016
14:36

Britský premiér David Cameron považuje aktivaci článku 50 unijní smlouvy, který obecně řeší vystoupení z Evropské unie, za suverénní rozhodnutí. Po jednání britské vlády to v pondělí oznámil Cameronův úřad s tím, že Spojené království až do svého odchodu zůstává členem EU. Premiér dále řekl, že nevidí žádný důvod, aby se konalo druhé referendum o nezávislosti Skotska na Londýnu.

Cameron chce nadále v nadcházejících týdnech spolupracovat se svými unijními partnery. Žádné okamžité změny nečekají ani občany unijních zemí, kteří v Británii žijí, to samé se týká i Britů v EU. „Británie zůstává členem EU, dokud neodejdeme,“ sdělila mluvčí. 

Cameronova vláda nyní ustaví nový orgán, jehož úkolem bude příprava na odchod z Evropské unie. Součástí úřadu budou představitelé z ministerstva zahraničí i financí. Cílem je pro nového premiéra položit základy k odluce s Bruselem. Cameron již dříve řekl, že se do října chystá z funkce odejít a že výstupová procedura s EU bude úkolem nového premiéra.

Skotsko nechce pryč z EU 

Podle Camerona není žádný důvod, aby Skotsko uspořádalo nové referendum o své nezávislosti. To přitom nevyloučila skotská první ministryně Nicola Sturgeonová s tím, že není možné přinutit Skoty k odchodu z EU, když si přejí setrvání v evropském bloku. 

Cameron je ale toho názoru, že důvody k udržení společného státu se Skoty jsou stejně silné, jak se ukázalo v referendu před rokem a půl. Také odmítá, že by Edinburgh mohl odluku s Bruselem vetovat, protože o odchodu z EU rozhodlo celé Spojené království.

Čeká se na formální žádost 

Odcházející Británie musí svůj záměr formálně oznámit, nestačí tak pouhá informace o výsledku referenda. Podle informovaného činitele EU může být oznámením dopis předsedy vlády šéfovi Evropské komise Donaldu Tuskovi nebo také jednoznačné ústní vyjádření předsedy vlády dané země učiněné před všemi dalšími šéfy států a vlád přímo na summitu EU.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi