Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Hradní standartu Ztohoven rozstříhali a rozdali. „Prasárna,“ pukl Ovčáček

Autor: zst - 
27. června 2016
18:40

Osud prezidentské standarty, kterou ze střechy Pražského hradu ukradla protestní skupina Ztohoven, už se projasnil. Uskupení přiznalo, že skončila rozdělená na 1152 kousků, které napojili na virtuální měnu bitcoin a ocenili na 35 tisíc korun. Tedy její reálnou hodnotou. Fragmenty pak prý dostanou náhodně vybraní lidé, což má demonstrovat decentralizaci moci. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček v reakci mluví o prasárně a znovu o nacistech.

Příběh o vyvěšení obřích rudých trenek místo prezidentské standarty má další pokračování. Aktivisté Ztohoven vlajku rozstříhali na 1152 kousků, a místo prezidenta má podle nich patřit lidem.

„Předáváme ji náhodným občanům v různých krajích ČR i spolu s její vyčíslenou hodnotou 35 tisíc korun,“ potvrdil Blesk.cz informace jeden z členů spolku. Umělci lidem kromě kousku standarty pošlou totiž také bitcoiny v hodnotě 5 až 1500 korun. Na 35 tisíc korun ohodnotil cenu strandarty soud.

„Originální prezidentská standarta, post-monarchistický symbol a historický relikt centralizované moci, byl skupinou Ztohoven rozdělen na 2 x 24 x 24 malých kousků, jež byly propojeny s decentralizovanou bitcoinovou sítí. Každý z těchto 1152 fragmentů je tak nyní spojen s unikátní bitcoinovou adresou, a nese tudíž určitou hodnotu,“ napsala skupina v prohlášení.

Fragment prezidentské standarty společně s klíčem k obdrženým bitcoinům. Touto formou dostane 1152 lidí svůj díl státního symbolu. Fragment prezidentské standarty společně s klíčem k obdrženým bitcoinům. Touto formou dostane 1152 lidí svůj díl státního symbolu. | Ztohoven.com

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček označil zničení standarty za prasárnu, kterou se Ztohoven definitivně dostali na úroveň nacistů. I ti podle něj zneuctili prezidentský symbol. „Zajímavé bude sledovat reakce politiků, kteří dosud konání Sto hoven zlehčovali,“ dodal také.

Zpravodaj ČTK dostal například dva ústřižky na pražském hlavním nádraží. Kousky látky o velikosti asi deset krát deset centimetrů jsou umístěny v obálce s potiskem v podobě červených trenýrek. Přilepeny jsou na kusu papíru s textem, který připomíná popisek u uměleckých děl.

Standarta je podle Ztohoven natištěna na obyčejné umělé látce, na kterou se tisknou i běžné reklamy. "Je to jedna ze zajímavých okolností, ten fetiš kolem toho, že to je nějaký originál. Je to spotřební věc," řeklk tomu mluvčí skupiny.

Nad Pražským hradem vlály rudé trenky

Aféra, která se vžila pod označením „rudé trenky“, začala koncem loňského září. V nestřežený okamžik se na střechu Pražského hradu po lešení dostala dvojice mužů oblečených jako kominíci. Po jejich zásahu zavlály nad sídlem českého prezidenta místo standarty rudé trenýrky.

Video  Červené trenýrky na Pražském hradu - umělci Ztohoven  - Ztohoven.com
Video se připravuje ...

K fotkám a videu z výměny standarty pak aktivisté napsali: Dnes nad Prahou zavlála zástava muže, který se nestydí vůbec za nic."

Incident odneslo výpovědí hned několik lidí - skončili šéf Zemanovy ochranky Petr Dongres, kancléřův „bezpečák“ Jan Fulík i velitel hradní stráže Radim Studený.

Ztohoven zatím potrestáni nebyli, pokračování soudního procesu je naplánováno na konec června. Trojice umělců čelí obžalobě z výtržnictví, krádeže a poškozování cizí věci. Hrozí jim až tři roky vězení.

Ztohoven už v minulosti například zveřejnili čísla některých českých politiků nebo "propašovali" do vysílání veřejnoprávní České televize atomový hřib.

Výzva čtenářům Blesku: Ozvěte se, pokud jste kousek státního symbolu dostali. Výzva čtenářům Blesku: Ozvěte se, pokud jste kousek státního symbolu dostali. | Blesk, Ztohoven.com

salto ( 28. června 2016 15:40 )

Tito "umělci" se zas tak hodně neliší od ostatních "umělců", kteří rozdávají svá moudra po hrstech - zkrátka to jsou sluníčkářští pravdoláslaři a že národ jednomu naletěl a teď sklízíme ovoce Pravdy a lásky

st.rec ( 28. června 2016 08:02 )

ZtohoPussyHow*en jsou how*na Riot stejně jako jejich umělecký počin

tgbg ( 28. června 2016 07:44 )

Největší prasárna je, že hrad okupuje hňup.

patyna ( 27. června 2016 21:50 )

Trenky právě visí na Špilberku.

patyna ( 27. června 2016 21:03 )

Zobrazit celou diskusi