Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zdravotní sestry se zas obejdou bez titulu, kývla vláda. Bude jich dost?

Autor: ČTK, ula - 
27. června 2016
11:45

Zdravotní sestry by měly mít plné pracovní kompetence po čtyřech letech střední školy a roku vyšší odborné školy. Vláda schválila změnu zákona, která zjednoduší jejich vzdělávání. Model 4+1 má nahradit dosavadní systém, kdy sestra musí po střední škole projít ještě tříletým bakalářským studiem. Vláda si tím slibuje vyřešit úbytek sester, podle některých organizací to ale tento problém nevyřeší.

 „Věřím že nám to pomůže rychleji získat nové sestřičky do praxe,“ uvedl na Twitteru ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Povinnost zdravotních sester mít vysokou školu ruší novela zákona o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání, kterou nyní posoudí sněmovna. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jde o „další důležitý krok ke stabilizaci zdravotnictví“.

Němeček očekává, že novela bude přijata do konce letošního roku. Od příštího školního roku by se jí tak mohlo vzdělávání sester už řídit.

Novela nastavuje právní rámec pro vzdělávání všeobecných sester, dětských sester a praktických sester (zdravotnických asistentů) a rozšiřuje působnost zdravotnického záchranáře v lůžkových zařízeních o všechna pracoviště intenzivní péče. Ruší také kreditní systém, který sloužil ke kontrole celoživotního vzdělávání a podle ministerstva neplnil dostatečně motivační roli ani nebyl dostatečně efektivní.

Organizace sester: Nedostatek to nevyřeší

S modelem 4+1 nesouhlasí některé organizace sester. Podle Asociace vysokoškolských vzdělavatelů nelékařských zdravotnických profesí v ČR se zkrácením studia zdravotních sester jejich nedostatek nevyřeší.

Nyní ze středních zdravotnických škol vycházejí zdravotničtí asistenti, kteří mohou pracovat jen pod dohledem. Ti by si rokem studia na vyšší odborné škole kompetence doplnili, což by navýšilo příliv vzdělaných sester do nemocnic.

Co zmůže růst platů?

Sester ubývá nejvíc v akutní nemocniční péči. Ústav zdravotnických informací a statistiky evidoval loni 47 495 úvazků sester v akutní péči, což je o 1530 méně než v roce 2010. Naopak v ostatní nelůžkové péči jich přibylo, úvazky ve stejném období stouply o 1287 na 29 003.

Ministr počítá i s tím, že k sesterské práci bude motivovat lepšími platy. Chtěl by dokonce dosáhnout toho, aby odměňování sester rostlo rychleji než odměňování lékařů. Pro příští rok počítá s desetiprocentním nárůstem pro lékaře i sestry.

Loni průměrný plat sestry ve státní nemocnici byl 30 866 korun a průměrná mzda v akciových společnostech 25 434 korun. Ve státních nemocnicích i akciových společnostech stouply výdělky sester zhruba o pět procent. Naproti tomu platy lékařů ve státních nemocnicích stouply o 8,4 procenta a v akciových společnostech o 7,5 procenta.

 

zednik ( 27. června 2016 15:08 )

 Pořád nevím, kde ty sestry za třicítku měsíčně chybí. Včera ambulantní čekárna krajské nemocnice : Od 8 do 10,30 hod. se nedělo vůbec nic. Šest sester chodilo s úsměvem ze dveří do dveří sem tam, prázdné ruce, nejfrekventovanější byly dveře kuchyňky - kávičky a čajíčky. Klídek, pohoda. Pak konečně do nějakých dveří smíte vstoupit i vy, bohužel se s vámi dohromady nikdo nebaví, něco někdo někomu nadiktuje a začne si telefonovat. Kdo je sestra/bratr a kdo doktor/ka nepoznáte, vizitky nemají, oblečení mají stejné. A kecy o podstavu a malých platech čtu denně.

bluedream ( 27. června 2016 14:35 )

 Bylo to vzdělání pro vzdělání. Sestry opisovaly referáty o ničem, kde se dalo, houby se tam většinou naučily, jen honily kredity, v práci je nechtěli pouštět na školení, protože jim chyběly v práci a nechtěli ani ty vzdělané zaměstnat, protože jim na ně chyběly prachy.

alusinek ( 27. června 2016 14:35 )

Na toto vláda přišla opravdu"moc brzy".Aspoň ten 1 rok navíc tam musí nechat,aby ze sebe neudělali takové šašky.Jaký chytrák to asi kdysi změnil.Ve vládě jsou i tací,kteří nemají SŠ.Fungovalo to léta,jenže takových kopanců se u nás děje plno.Ani se těm studentkám z příhraničních oblastí nedivím,že odcházejí pryč.Jazyk se učí nejméně 7 let a platy se nedají srovnávat.Tak dlouhé studium je úplná zbytečnost,to co sestry dělají to snad zvládnou v učivu za 4 roky.Následovat budou určitě změny v učnovském školství,ta je situace také hrozná.Páni tam nahoře přemýšlejte než uděláte nějaké další změny,zatím to jde vše k horšímu

Zobrazit celou diskusi