Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Batolata odebrali vzorné matce: Soud je svěřil otci recidivistovi!

Autor: František Prachař - 
26. června 2016
18:32

Třípokojový byt Esther Werbové (26) ve Frýdku-Místku svítí čistotou a novotou. Z podlahy by se dalo jíst, vzorný pořádek je všude včetně dětského pokoje se dvěma postýlkami. Ty jsou ale prázdné, už od dubna.

Dvouletá dvojčátka Maxmiliána a Marušku naložil jejich otec Ladislav Carbol (33) letos 8. dubna do kočárku a odvezl ke svým rodičům. Ovšem ještě předtím došlo mezi ním a jeho partnerkou Esther, matkou dvojčat, k prudké hádce, která vyvrcholila vzájemným napadením.

Poprali se a pan Carbol – jemuž při odchodu s dětmi asistovala jím přivolaná policejní hlídka – dodnes každému zájemci ochotně ukazuje snímek své poškrábané tváře, kterou na mobilní telefon zachytila jeho matka a babička dvojčat. Od té doby je Esther Werbová neviděla.

Okresní soud ve Frýdku-Místku, konkrétně samosoudkyně Jitka Bartoszová, obě děti svěřil 18. dubna předběžným opatřením do opatrování právě otci. 2. června své rozhodnutí potvrdila s tím, že zároveň zamítla žádost matky o úpravu vztahů s dětmi – ta je chtěla vidět alespoň každý sudý kalendářní týden do doby, než se při řádném soudním stání její boj o děti s biologickým otcem a jeho rodinou vyřeší.

„Nejraději bych si nafackovala,“ plakala u sebe doma paní Esther při rozhovoru s reportéry Nedělního Blesku. „Jenže jsem byla mladá, blbá a zamilovaná, a než jsem poznala, co je můj partner zač, bylo pozdě.“

Zhruba ve třetím týdnu Estheřina těhotenství Ladislava Carbola zavřeli, už potřetí. Poprvé to bylo, když zabil autem člověka, spolužáka ze třídy. Podle znaleckého posudku jel možná i devadesátkou v obci a řízení nezvládl. Podruhé šel sedět poté, co zmrzačil jistou ženu, která přebíhala vozovku. Dodnes je na vozíčku a chodit nikdy nebude. A do třetice – z Věznice Heřmanice ho pustili letos v lednu, po téměř třech letech. Bez oprávnění řídil motorku a narazil do auta se staršími manželi, kteří utrpěli zranění.

Tahle paleta trestů ukazuje, že Ladislav Carbol není zrovna člověkem, který by trpěl přehnaným sklonem k zodpovědnosti. Přesto ale soudkyni Bartoszové jeho minulost nevadila a dala při rozhodování o péči o dvojčátka přednost jemu před jejich matkou! Co hrozného provedla? Co má na svědomí?

Paní Werbová je otcem svých dětí obviněna z toho, že trpí stihomamem a bludy. To prý u ní vyvolává agresivitu a návaly vzteku, slovně i fyzicky napadá obě děti i jejich otce a není s ní možné komunikovat. Tak to alespoň stojí v trestním oznámení Ladislava Carbola, na kterém trvá.

„Ona je blázen a byl bych blázen i já, kdybych jí děti nechal,“ řekl. Reportéři Nedělního Blesku s ním hovořili na terase rodinného domu jeho rodičů, paní Lenky a Radomíra Carbolových, k němuž přiléhá dvůr s autoservisem. Do debaty se zapojila celá rodina včetně sestry otce dvojčat Miluše. A na Esther Werbové nenechali nit suchou.

„Děti byly zanedbané, když s nimi Ladislav k nám přišel, ani mluvit neuměly, vydávaly jen skřeky,“ tvrdila babička Marušky a Maxmiliána, paní Lenka. Carbolova sestra Miluše zas hovořila o jejich podvýživě, protože „…ona jim dávala jenom Sunar a mixovanou stravu, ani kousat neuměly a lžičku v rukou neudržely.“

Všichni bez rozdílu tvrdili, že matka dvojčat bere drogy, hlavně prý marihuanu. „Byla tady u nás jednou ještě před tím, než od ní syn odešel, pozvala jsem ji na nedělní oběd,“ gestikulovala rozčileně paní Lenka Carbolová. „Mluvilo se i o penězích a ona tady přede všemi řekla, že na marihuanu potřebuje čtyři tisíce měsíčně a že se v tom omezovat nebude. Kdo by takové ženské svěřil děti? U nás mají všechno, co potřebují.“

Podezření na užívání drog uvedla ve svém usnesení o svěření dětí do péče otci i soudkyně Bartoszová. Problém ale je, že se opírá pouze o slova samotné paní Werbové, která přiznala, že marihuanu jednou kouřila.

„Bylo to letos, večer sedmého dubna (tj. den před hádkou, potyčkou a odchodem Ladislava Carbola s dětmi ze společné domácnosti – pozn. autora), když mi ji partner nabídl. Pro děti jsme měli hlídání, a tak jsem to zkusila. Druhý den ráno mi bylo zle a já už další dávku, kterou mi dával, odmítla,“ vypověděla 20. dubna matka dvojčat na Orgánu sociálně právní ochrany dětí (OSPOD) Frýdku-Místku. Soudkyně to zřejmě viděla jako přitěžující okolnost a kupodivu jí nevadilo, že téhož skutku se dopustil i otec dětí…

Pro úplnost je třeba dodat, že Esther Werbová se nechala – na doporučení soudu – po odebrání dětí a po návštěvě pracovnice OSPOD (který pro Nedělní Blesk odmítl případ komentovat s odkazem na povinnou mlčenlivost) opakovaně vyšetřit na přítomnost drog v organismu v Kontaktním a poradenském centru Renarkon. „Mám potvrzení z 28. dubna, z 9. a také ze 14. června, že všechny moje vzorky jsou negativní,“ ukázala matka dvojčat papíry s razítky. A přidala i posudek soudního znalce z oboru psychiatrie MUDr. Petra Ročka, který u ní nezjistil žádnou osobnostní ani jinou poruchu… Nicméně pracovnice OSPOD, paní Závodná, která domácnost Esther Werbové podle jejích slov dvakrát navštívila – poprvé čtyři měsíce po porodu, podruhé letos v dubnu – zřejmě usoudila, že drogy ani osobní labilita paní Werbové vyloučeny nejsou. JUDr. Bartoszová ve svém usnesení z 2. června s odkazem na OSPOD napsala doslova – „u matky přetrvává podezření na zneužívání návykových látek.“ A tak se slova paní Esther, která přiznala jedno »pokouření« marihuany, obrátila proti ní. Jen proti ní!

Na matce dvojčat je vidět, že na tom není psychicky dobře. „A která máma by nebyla, kdyby si musela projít tím, co já?“ ptala se se slzami v očích. Ukazovala snímky svých dětí, vzpomínala, jak jim vloni ve vedrech udělala na balkoně bazének, ve kterém se rády čvachtaly. A pořád věří, že »v tomhle státě« přece není možné vzít mámě děti a svěřit je trojnásobnému recidivistovi jen proto, že je jejich biologickým otcem.

Jenže Ladislav Carbol má na své straně dokonalé rodinné zázemí, včetně – jak se proslýchá – vlivných známostí, získaných díky otcovu autoservisu a jeho službám různým lidem. „Ale ano, u nás byla doma, když mě pustili, často taková Itálie,“ připustil otec dětí na přímý dotaz Nedělního Blesku. „Hádali jsme se dost, vyčítala mi, že nedělám, že jsem na pracáku a chodím ven s kamarády a tak. Ale děti mám rád a rodiče mi se vším pomáhají.“

Na dětech, které při naší návštěvě seděly v koutku u svého stolku a krmily se polévkou, strádání opravdu vidět není. Otce se nebojí, babičku i dědu mají rády. Možná, že by na matku mohla obě dvojčata časem zapomenout, i když – proč vlastně? Okresní soud ve Frýdku-Místku o tom má rozhodnout 30. června v devět hodin. Nedělní Blesk bude u toho.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ke.ke ( 28. června 2016 22:39 )

 taky Ladu Carbola znám. Je to maminčin zákeřný mamanek. Ester neznám takže nemůžu soudit jen z toho dle článku... kazdopadne mu bych nesverila ani kotě. Krev by meli vzít jemu to by se divili.

Nenimitojedno ( 27. června 2016 17:17 )

 bohužel to jsou praktiky rodiny carbolovych. Házet špínu na ostatní zvláště když před svým prahem mají největší hnus!!! Neumí se ani omluvit, za to že jejich syn ještě v podmínce zabil člověka. Ale dokáží zařídit, aby se soud konal záhadným způsobem až po ukončení podmínky... Bohužel, v naši zemi je v mnoha případech spravedlnost slepá.. A je nakloněna k tomu odkud peníze vanou

Nenimitojedno ( 27. června 2016 17:11 )

 Článek otvírá spoustu bolavých chvil více lidí. Ti co znají pana Carbola,ví že to je člověk, který od puberty hulí trávu a nejen to... Sám nikdy nic nedokázal, maximálně si hrát na vyhuleneho,sfetovaneho machra, který se schovává pod ochranný štít svých rodičů.

prefikana ( 27. června 2016 04:18 )

A ty vypadas urcite jako nejaky debil, ze jo?

jany ( 27. června 2016 00:20 )

presne

Zobrazit celou diskusi