Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Czexit podporují 4 z 5 čtenářů Blesk.cz. Zbaví se Bruselu po Britech i Češi?

Autor: val - 
25. června 2016
10:50

Velká Británie se rozhodla jít vlastní cestou a odtrhnout se od Evropské unie. V souvislosti s výsledkem tamního referenda o tzv. brexitu se začaly ozývat i jiné země, že by možná o podobné hlasování měly zájem. Jak je na tom Česká republika? V anketě Blesk.cz, kde zatím hlasovalo osm tisíc lidí, se čtenáři jasně vyslovili pro odchod z Evropské unie.

Do sobotní 10. hodiny hlasovalo v anketě osm tisíc lidí. Čtyři pětiny z nich (80 procent) se přiklonily k variantě, aby Česká republika následovala Británii a vystoupila z EU. Zbylých 20 procent se vyslovilo pro setrvání v Unii. Připomeňme, že v Británii zvítězili příznivci odchodu jen v poměru 52:48.

V případě Česka se jedná nicméně o velmi předčasné úvahy. Požadavek na uspořádání referenda o vystoupení Česka z EU zatím vznesl jen poslanec Tomio Okamura za své hnutí SPD a sněmovní Úsvit. Obě formace jsou nicméně podle aktuálního průzkumu CVVM pod hranicí volitelnosti a neočekává se, že by jejich návrhy byly vyslyšeny.

Hlasovat v anketě můžete i vy:

Anketa
NaN hlasů
NaN hlasů

Vlaštovkou změn byla květnová schůze Sněmovny a takzvané opoziční okénko, kdy se na omezenou dobu projednávají přednostně návrhy opozičních stran. Úsvitu se překvapivě podařilo dostat na program jednání i návrh ústavního zákona o referendu o vystoupení České republiky z EU. Tehdy pro jeho zařazení hlasovala dokonce i část vládních poslanců, Sněmovna ho ale nestačila ve vymezeném čase začít projednávat.

ČTĚTE TAKÉ: Vše o brexitu

Vystupování dalších zemí z EU po vzoru Británie nevidí reálně ani vládní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. „Myslím, že další členské země vystupovat nebudou (...). U nás to reálně podporuje pár zoufalců, kteří nemají jinou agendu než rozkopávat bábovičky,“ uvedl pro Lidové noviny.

Podobně se v pátek vyjádřil ve Studiu Blesk europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL), který uvedl, že Velká Británie bude sloužit spíš jako odstrašující případ, až se brexit projeví svými negativními důsledky. „Británie na tom nemůže vydělat,“ řekl.

Podívejte se, co o důsledcích brexitu řekl europoslanec Pavel Svoboda:

Video  Studio Blesk – Pavel Svoboda  - Václav Lang, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

zvelpraha ( 25. června 2016 23:41 )

Bohužel

zarazenyprd ( 25. června 2016 23:16 )

Samozřejmě všichni euroúředníci hrozí a zastrašují. Kde jinde by tahle netáhla měla takový plat. A statisícový důchod, jako Špidla(ČSSD)-

panda82 ( 25. června 2016 20:14 )

Opravdu tak moc působí sluníčko na mozek, škoda že naše krásná zem musí trpět i takové debily klafundy

kykyrykykvok ( 25. června 2016 18:09 )

Tak to vidíme všichni, ty stránková kloní vrtule, jó jo!

zdenekk_ ( 25. června 2016 18:09 )

Zobrazit celou diskusi