Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Brexit úprk mladých doktorů z Česka do Británie nezarazí, míní odbornice

Autor: Tomáš Polák - 
26. června 2016
05:01

V Británii pracuje na 1270 českých lékařů. Na jejich tamní působení nebude mít vystoupení z EU zásadní vliv, tvrdí šéf České lékařské komory Milan Kubek. Jenže by se mohl změnit způsob nabírání dalších lékařů. Nově by se jim nemusely uznávat všechny atestace získané v Česku a mladí lékaři by museli zkoušky dělat znovu. Ani to ale české lékaře před „útěkem“ do zahraničí neodradí. Ve Studiu Blesk to řekla předsedkyně Sekce mladých lékařů České lékařské komory Monika Hilšerová.

Hned po promoci loni do ciziny odešlo za prací 209 mladých lékařů. Do českého zdravotnictví tak ani nenastoupili. Dalších 354 kvalifikovaných lékařů požádalo o potřebné dokumenty k práci v zahraničí. Většina z nich míří do německy nebo anglicky mluvících zemí. Jen v Anglii pracuje na 1270 lékařů. A to přitom ani není ta nejoblíbenější země.

„Není to tak atraktivní země, jako je Německo, ale například pro ty, kteří nemluví německy, je Británie celkem atraktivní zemí. Hlavně se nyní dost liberalizovaly podmínky vstupu do Británie. Dříve to byl poměrně byrokratický proces, ale teď to mírně zlepšili,“ řekla předsedkyně Sekce mladých lékařů ČLK Monika Hilšerová. Právě zhoršení vstupních podmínek ale podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka právě teď může s brexitem nastat.

Podívejte se na celý rozhovor:

Video  Studio blesk - Monika Hilšerová  - Tomáš Polák, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Plat není jediným důvodem

Složitější přestup z Česka do zahraničí, dublované zkoušky, neuznání atestace. To vše teď hrozí mladým lékařům, kteří by měli choutky pracovat v Anglii. „Lékaři budou odcházet buď do jiných zemí, třeba do Švýcarska nebo do Německa, nebo mohou i do Španělska. Ty platové podmínky jsou všude lepší,“ míní Hilšerová. Podle ní ale plat není jediným důvodem odchodu do zahraničí hned po promoci. „Plat je velkou motivací, ale velkou roli hraje také postgraduální vzdělávání, které u nás stále není dotažené a v zahraničí je na mnohem lepší úrovni,“ myslí si.  

Podle prezidenta České lékařské komory i podle Hilšerové nebude mít brexit významný vliv na české lékaře v Británii. „Ale pro ty mladé lékaře, kteří tam budou chtít vstoupit, to je teď velmi těžké odhadovat, protože dost záleží na tom, jaké podmínky si Británie, potažmo jednotlivé nemocnice nastaví,“ řekla předsedkyně. „Ale stále si myslím, že britské zdravotnictví zůstane závislé na pomoci zvenčí,“ uzavřela s tím, že ani byrokratické překážky českým lékařům v odchodu nezabrání.

ČTĚTE VÍCE: Vše o brexitu

patyna ( 26. června 2016 13:34 )

Dobře zkopírováno.

zdenekk_ ( 26. června 2016 13:07 )

Stojíš si na vedení?

ivoadler ( 26. června 2016 12:39 )

Lékaři ze zahraničí jsou především ze zemí bývalého SSSR. To je pro ně nekalá konkurence. Zaplať pánbu za ně.

ivoadler ( 26. června 2016 12:37 )

Těch Zdeňku je nějak moc a ztrácím přehled, ale s touto myšlenkou se plně ztotožňuji, bez ohledu na politické názory jejího autora. Nakonec jsem jí na svém blogu publikoval už dávno předtím.

ivoadler ( 26. června 2016 12:34 )

Britové nejsou vol ové. Pokud by jim podmínky pro přijímání zahraničních lékařů vadily, tak je promptně změní. Veškerý proces dalšího vzdělávání nejen lékařů, ale i inteligence je u nás ještě poznamenaný komunistickým systémem. Jeho hlavní myšlenkou bylo, že zvýšení kvalifikace musí být hodně náročné, aby inteligence nemohla uplatňovat nároky na vyšší plat z důvodů vyšší kvalifikace. To by bylo, aby lékař (učitel atd.) měl vyšší plat než dělník. S touto myšlenkou se náš stávající systém stále nemůže rozloučit.

Zobrazit celou diskusi