Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministerstvo školství: Námitky nebereme, logaritmické rovnice do maturit patří

Autor: ČTK, Mii - 
24. června 2016
20:22

Logaritmické rovnice i oprava chyb v cizích textech do maturit patří. Ministerstvo odmítlo námitky skupiny odborníků, kteří tvrdili, že maturitní požadavky neodpovídají tomu, co se má na gymnáziích a středních odborných školách učit.

Odborníci v čele s Oldřichem Botíkem upozornili, že katalogy v některých případech neodpovídají rámcovým vzdělávacím programům (RVS) pro gymnázia a střední odborné školy, které stanovují základní požadavky pro abolventy těchto škol. Třeba logaritmická rovnice se podle nich má vyučovat jen na gymnáziích. Z jejich pohledu tento nesoulad odporuje zákonu. Botlík je řadu let konzultant ve vzdělávání. 

 

Ministerstvo školství ve vyjádření uvedlo, že rámcové vzdělávací programy nejsou zpracovány do největších podrobností. V katalogu se tak mohou objevit nejen témata, která vzdělávací programy obsahují, ale také ta, která z něj lze „logicky vyvodit“. „Vzhledem k tomu, že škola zná požadavky katalogu vždy dva roky před realizací didaktických testů, má dostatek času své učivo dát do souladu s katalogem,“ uvedlo ministerstvo. Botlík to ale považuje za výmluvu. Logicky odvodit lze podle něj téměř všechno.

V katalogu je také uvedeno, že žák musí prokázat, že ovládá pravidla českého pravopisu. „Didaktický test ověřuje tuto dovednost zařazením různých typů úloh, mimo jiné nalezením pravopisné chyby v textu a její opravou,“ uvedlo ministerstvo.

Co se týče matematiky, při řešení jednoduché logaritmické rovnice žáci prokazují základní kompetence pro počítání s logaritmy, které patří i na odborné školy. „Katalog požadavků upřesňuje stručné formulace uvedené v RVP a uvádí, v jakých souvislostech lze získané poznatky aplikovat,“ uvedl úřad.

Odborníci však trvají na tom, že o logaritmických rovnicích se RVP pro odborné školy nezmiňuje. Uvádí se v něm pouze lineární a kvadratická rovnice a jejich soustavy a jednoduchá goniometrická rovnice. Podle nich se jedná o porušení paragrafu 73 školského zákona.

Ředitel Cermatu Jiří Zíka v reakci na nařčení z porušení zákona poukázal na ustanovení paragrafu 78a, že rozsah vědomostí pro společnou část maturity stanoví ministerstvo v katalozích požadavků. „Všechny testy vycházejí striktně z katalogů a každý je posuzován v průběhu tvorby i následně v rámci validace výsledků na shodu s RVP,“ uvedl.

Katalogy maturitních požadavků vytváří Cermat ve spolupráci s Národním ústavem pro vzdělávání. Posuzuje je nezávislá odborná komise ministerstva školství.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi