Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ekonom: Brexit může spustit další finanční krizi, hrozí snižování platů

Autor: Tomáš Polák - 
24. června 2016
13:44

Vysoká nezaměstnanost, lidé v existenciální tísni, snížení platů. I tak by podle ekonoma Lukáše Kovandy mohla vypadat Česká republika i celá Evropa kvůli vystoupení Británie z EU. Řekl to v pátek ve Studiu Blesk. Pokud vrcholoví představitelé centrálních bank a politici nezareagují správně, mohla by Evropu ochromit ještě větší finanční krize než v roce 2008.

Už během pátku začala prudce klesat libra. Také euro vůči dolaru oslabilo. „Pakliže by ten pokles libry byl dlouhodobý, že by se to, co je momentálně ve fázi paniky, přetavilo do krize, která by byla srovnatelná s tím, co nastalo po pádu investiční banky Lehman Brothers v roce 2008, tak by opravdu mohla svět zachvátit celosvětová krize, možná ještě horší než ta, kterou jsme zažili v roce 2008, 2009,“ řekl ve Studiu Blesk Lukáš Kovanda, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen.

Krize větší než v roce 2008?

Zpomalení ekonomiky a globálního obchodu by pak vedlo k negativním dopadům také na českou ekonomiku. „Stali bychom se svědky opětovného nárůstu míry nezaměstnanosti v České republice, zpomalil by se velmi výrazně růst mezd, které v poslední době docela uspokojivě rostly, a řada lidí by se opravdu ocitla v existenciální tísni,“ varoval Kovanda ve Studiu Blesk. Pravděpodobnost, že něco takového nastane, je podle něj až 15 %.

„Stalo by se tak v tom případě, kdy politici a bankéři z centrálních bank na světě nedokážou nyní uklidnit trhy, nedokážou je stabilizovat. Protože to, co ti lidé opravdu potřebují, je uklidňující slovo, uklidňující opatření,“ vysvětlil odborník. Už dnes taková opatření provedla centrální banka Velké Británie. To ale zatím nestačí.

Vše o brexitu čtěte ZDE

Co se vyplatí teď nakupovat? A jaké jsou možné pozitivní dopady vystoupení Británie z EU? Podívejte se na celý rozhovor:
Video  Studio blesk - Lukáš Kovanda  - Tomáš Polák, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

O tom, jestli hrozí finanční krize v roce 2019 čtěte ZDE 

djaba ( 24. června 2016 20:57 )

Všechny finanční krize jsou uměle vytvořené .Jen se vždy čeká na vhodnou záminku .Na záminku , jak běžnému občanu srazit hřebínek , protože utrácí moc .Z ekonomického hlediska se to zdá nelogické , ale přílišný nárůst ekonomiky je stejně nebezpečný , jako pokles .Nuž , tak spustíme krizi , můžeme bezostyšně zdražovat , propouštět zaměstnance a různých Tv debatách nás budou ekonomové ubezpečovat , že je to tak vlastně dobře .

lunatic ( 24. června 2016 16:09 )

Slovenské republice dopomohl včasný vstup do EU k tomu,že měla finančně pomáhat bohatšímu Řecku

radka.seznam ( 24. června 2016 15:39 )

Naše platy jsou tak směšně nízké, že ani snižovat nejdou... Leda politikům, a to jim ze srdce přeji. Také bychom si chtěli určovat, kolik budeme brát, no ne???

crush ( 24. června 2016 15:26 )

Zasa máte čím strašiť ľudí! Situácia sa dá posúdiť aj tak, že odchod Anglicka z EÚ je len začiatkom jej celkového rozpadu, nakoľko toto zoskupenie už dávno nefunguje v prospech obyvateľov jednotlivých členských štátov. Keď naše krajiny nebudú musieť podliehať stále nezmyselnejším nariadeniam z Bruselu, majú šancu znova pozdvihnúť napr. svoje vlastné poľnohospodárstvo a mnohé iné odvetvia, zamestnať tak ďalších ľudí doma... Nebudú nám diktovať, ktoré produkty si môžeme dovoliť vyrábať a predávať doma a tváriť sa pri tom, ako nás ochraňujú pred vsetkým zlým. Všetky supermarkety sem valia skoroodpad zo západu, ktorý si oni doma predsa nebudú sami servírovať atd atd... Nestrašte ľudí, oni si dokážu poradiť sami!!!

lunatic ( 24. června 2016 14:21 )

Hlavně,aby tím zas jen nestrašili !

Zobrazit celou diskusi