Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Sdílené bydlení, půjčky i doprava rostou. Europoslankyně volá po regulaci

Autor: Tomáš Polák - 
26. června 2016
06:45

Služby jako Airbnb, Uber nebo Zonky představují takzvanou sdílenou ekonomiku. A té se daří v Česku i v zahraničí, oproti minulému roku se téměř zdvojnásobila. Podle europoslankyně Dity Charanzové (ANO) má do roku 2025 podobné služby využívat až třetina všech Evropanů. I proto je podle ní nutné je regulovat na evropské úrovni.

Krátkodobý pronájem, přeprava osob nebo sdílené půjčky jsou stále oblíbenější mezi spotřebiteli po celém světě. To si dobře uvědomuje Evropská komise, která nyní připravuje sérii regulací.

„I sdílená ekonomika musí fungovat podle jasných pravidel, platit daně, být vázána normami ochrany spotřebitele a běžnými bezpečnostními i sociálními standardy jako ostatní provozovatelé služeb na reálném trhu,“ řekl místopředseda Evropské komise odpovědný za pracovní místa, růst, investice a konkurenceschopnost Jyrki Katainen.

„Jsme uprostřed digitální revoluce“

„To, čeho jsme svědky, že se opravdu valí přes nás digitální revoluce, každý z nás má smartphone a začínáme se seznamovat se službami, jako je Uber nebo Airbnb, a my víme, že do roku 2025 třetina spotřebitelů bude využívat tyhle služby,“ řekla v rozhovoru pro Blesk.cz evropská poslankyně Dita Charanzová (ANO).

V pokynech pro sestavení nových opatření tak Komise nařizuje například určit, kdo přesně bude muset pro svoji činnost mít nějaký druh licence. Země by měly rozlišovat, zda jde o profesionální poskytovatele služeb, nebo o jednotlivé občany podle toho, kolik si díky tomu vydělají. Právě výdělek bude rozhodovat také o dalších povinnostech soukromých poskytovatelů.

Brusel slibuje ochranu i zjednodušení

Evropská komise prý chce hlavně chránit spotřebitele a kvůli tomu budou muset členské země zajistit vysokou úroveň ochrany zákazníků před nekalými praktikami. „Chceme, aby se spotřebitel i v tomhle prostředí cítil bezpečně a měl nějaké záruky,“ uvedla Charanzová.

Další pokyn se týká také zjednodušení daňových pravidel. Poskytovatelé služeb v rámci sdílené ekonomiky budou muset stejně jako ostatní platit příslušné daně z příjmu fyzických a právnických osob stejně jako DPH. Státy jsou vyzvány, aby pravidla zjednodušily a průběžně vyjasňovaly.

Série pokynů souvisí s novou strategií pro jednotný digitální trh, který představila Komise už loni v prosinci. Stěžejním je sjednocení pravidel pro internetové obchodování, což má vést k růstu mezinárodního obchodu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

FDomana ( 16. září 2016 17:46 )

Ať žijou byrokrati v Pruselu! S Ubereme i Abnb mám dobré zkušenost a služby doporučuji kudy chodím. A česká služba Zonky akorát všem zatracenejm bankám vytřela zrak! Pokud mají úrok za 3,99 procenta: http://www.pujcek.cz/zonky-pujcka/ tak to jsou Zvonky štěstí pro spotřebitele, kterým se o takové sazbě ani nesní. Byla jsem v bance někdy rok zpět a jejich nabídka byla pro pracující se služným příjmem a bez závazků okolo 7 procent! Fandím těmto novým neotřelím službám

lesnismes ( 26. června 2016 07:50 )

Jasne ze se to musi nejak regulovat a chranit lidi(specialne ve vychodo-evropskych zemich plnych zmatku,korupce a zlodejen).Jenom hloupe,zahnedle dute hlavy a politicsti populisti a grazlove si mohou myslet a hlasat mezi lidi ,ze je regulace z Bruselu lidem na skodu.Diky bohu za Brusel a EU!!!

Zobrazit celou diskusi