Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Marksová a Šlechtová jsou ve válce kvůli bydlení. Ministryně útočí zostra

Autor: Tomáš Polák - 
22. června 2016
18:55

Žádné konstruktivní návrhy, vleklá příprava zákona a místo řešení problémů jen úskoky. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) na sebe útočí hodně zostra. Jablkem sváru žen ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) je zákon o sociálním bydlení.

Marksová: Spolupráce s vámi je špatná, jen kritizujete

„Úředníci z ministerstva pro místní rozvoj mají úkol napsat zákon o sociálním bydlení více než 10 let. Dosud tak ale neučinili. Spolupráce s nimi na přípravě Koncepce a vlastního zákona je špatná, vyznačuje se tím, že nepřinášejí prakticky žádné konstruktivní návrhy, ale o to více kritizují,“ řekla Blesk.cz ministryně práce a sociálních Michaela Marksová. Právě kvůli tomu by prý nejraději celý zákon měl v kompetenci právě její resort, včetně financování.

Šlechtová: Vyhýbáte se problémům a zpomalujete

To ale důrazně odmítá ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. „Náš pocit zase je, že úředníci ministerstva práce a sociálních věcí se vyhýbají řešení problémů, což zpožďuje celý zákon. Půl roku sdělují, že nemají kompetenci rozhodnout o rozporech, které podle nich musí rozhodnout ministryně Marksová,“ bránila se pro Blesk.cz Šlechtová, kterou zároveň mrzí i rozhodnutí bývalé ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové.

„Je škoda, že má předchůdkyně převedla část této agendy na ministerstvo práce a sociálních věcí, protože jinak by ministerstvo pro místní rozvoj mělo už dávno návrh zákona hotový. Investiční podpora sociálního bydlení je ale stále výhradně v gesci ministerstva pro místní rozvoj, na tom trvám,“ stála si za svém. Právě miliardu korun na sociální bydlení nedávno uvolnilo právě její ministerstvo.

Pomůže bydlení chudým?

Aktuální zákon o sociálním bydlení by měl zajistit krizové bydlení, sociální byty se sociální péčí a také levnější takzvané dostupné byty například pro seniory nebo oběti domácího násilí. Zákon počítá i s ubytovací pomocí rodinám, kterým nestačí na přiměřené bydlení 40 procent jejich příjmu.

Podle Šlechtové ale hrozí i možná demotivace cílové skupiny a nabourání trhu s byty. Do podoby zákona mluvili i experti Armády spásy. Právě podle jejich ředitele ale špatná komunikace spíš stojí na straně ministerstva pro místní rozvoj.

Špidla tuší další zpoždění

„To je problém české politické scény, že jakákoliv mezirezortní vyladění jednotné rétoriky je dlouhodobý problém všude. Ministerstvo pro místní rozvoj není v té věci tak aktivní a zapálené jako ministerstvo práce a sociálních věcí, kterému jsem vděčný za to, že se tak děje,“ uvedl národní ředitel sociální služby Jan F. Krupa.

Jednání vrcholných představitelů zúčastněných resortů, což je kromě resortů Šlechtové a Marksové také ministerstvo financí a resort vnitra, má proběhnout už tento týden. Pokud se resorty konečně dohodnou, poputuje zákon na vládu a pak do sněmovny. Platit by mohl začít v polovině příštího roku. O tom ale pochybuje šéf premiérových poradců Vladimír Špidla, který ve středu řekl, že zákon bude mít minimálně půl roku zpoždění.



panda82 ( 23. června 2016 14:20 )

A ví vůbec tyto dvě co to je sociální bydlení? To nejsou azyláky ani ubytovny,které stát dotuje jako 5ti hvězdičkové hotely, nestačilo by jen za ně zaplatit část nájemného v normálním bytě, samozřejmě jen těm přizpůsobivým, třeba matka s dětmi, nebo mrknout se do rakús tam to funguje,

joudajoudovy ( 23. června 2016 07:00 )

marxova jeste pred volbami potrebuje ubytovat sve volice, aby socani neprohrali....

Zobrazit celou diskusi