Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi „škudlí“ vodou, až se kazí v trubkách. Ministr ji chce ale ještě zdražit

Autor: Zuzana Štíchová - 
22. června 2016
07:24

Sto až dvě stě litrů by měl podle Světové zdravotnické organizace (WHO) spotřebovat jeden člověk denně. Na řadě míst v Česku je to ovšem pouze 85 litrů, podmínky splňuje jen Praha. Podle hygienika to ale na běžnou osobní hygienu stačí. Problémem může být voda, která déle stojí v potrubí.

Většina Čechů šetří vodou tak moc, až je pod hranicí doporučeného hygienického minima. To stanovila Světová zdravotnická organizace na 100 až 200 litrů denně. Český průměr je přitom kolem 85 litrů na jednoho člověka denně, nejméně spotřebují lidé v Pardubickém a Zlínském kraji, dokonce jen 76 litrů.

Základní hygienu přitom podle hygienika Františka Kožíška ze Státního zdravotního ústavu zvládnete s necelými 50 litry vody. Hygienické problémy spojené s nedostatečným používáním vody tak prý bezprostředně nehrozí.

„Nevím přesně, z čeho WHO vycházela, ale není to číslo zahrnující pouze osobní hygienu. V Německu, ne tedy ve velkých městech, ale také tam jsou oblasti, kde je spotřeba vody podobná jako u nás. Kolem 100 litrů na den. A nejsou tam žádné známky problémů,“ řekl Blesk.cz šéf oddělení hygieny vody.

„Základní hygienické standardy vyžadují necelých 50 litrů vody na den. U nás je neplní jen malé procento populace, bývají mezi nimi staří lidé nebo pak skutečně ti, kteří nemají na zaplacení,“ dodal Kožíšek. Problém ale může vzniknout jinde. Kvůli menší spotřebě voda v potrubí déle „stojí“ a hrozí tak větší riziko, že se „zkazí“. Například je riziko kontaminace rzí.

Údaje Českého statistického úřadu o spotřebě vody v ČR Údaje Českého statistického úřadu o spotřebě vody v ČR | Blesk, ČSÚ

I přesto se bude zdražovat. 18 korun ročně, tvrdí Brabec

Jak vyplývá z uvedených údajů, Češi vodou výrazně šetří už nyní. Přesto chce ministerstvo životního prostředí cenu vody v nejbližších letech zvednout. V rámci boje se suchem plánuje Richard Brabec (ANO) poplatek za podzemní vodu zdvojnásovit. Ze tří korun za kubík až na šest v roce 2022.

Podzemní voda by totiž podle rezortu měla sloužit jako zásobárna v době extrémního sucha, nikoliv jako standardní přísun vody do domácností. Některé regiony jsou ale aktuálně na čerpání podzemní vody závislé a navýšení cen by u nich znamenalo větší zdražení než jinde.

Reálný dopad, pokud domácnost využívá povrchovou a podzemní vodu půl na půl, je zhruba 18 korun na rok na jednoho člověka. Za celé to období by to pak byla do roku 2022 zhruba stokoruna celkem (zdražování bude probíhat postupně pět let – pozn. red.) na jednoho člověka,“ řekl k tomu Blesk.cz Brabec.

„Není to nějaká šikovná ministerská statistika?“ nevěří tvrzení ministra místopředseda zemědělského výboru Sněmovny Ladislav Velebný (ČSSD). „Já jsem z Bruntálska, kde má většina lidí už teď kubík vody dražší než v Aténách, Římě nebo Madridu. Neznám nikoho, kdo by chtěl za vodu platit ještě víc,“ poznamenal také s tím, že se v médiích objevila informace, že v některých oblastech půjde cena vody nahoru až o třetinu. Někteří členové ČSSD proto mluví o snaze zavést skrytou daň za vodu.

To ale Brabec odmítá. Připouští pouze, že v oblastech zcela závislých na podzemní vodě bude zdražení zhruba dvojnásobné, tedy 40 korun na jednotlivce ročně. „V roce 2013 měla čtyřčlenná rodina průměrné náklady na pitnou vodu 6 tisíc korun. Takže pokud se to zvýší o 72 korun, tak jde o navýšení 1,1 %,“ doplnil ministr údaje, které vycházejí ze studie, jež zákon podepírají. Skokové zdražování pak přičítá na vrub vodárenským společnostem.

Vývoj cen vody v posledních letech. Poměr poplatků odváděných státu a ceny, kterou kasírují vodohospodářské společnosti. Vývoj cen vody v posledních letech. Poměr poplatků odváděných státu a ceny, kterou kasírují vodohospodářské společnosti. | Ministerstvo životního prostředí ČR

Nejvíce by se případné zdražení projevilo na Olomoucku, Brněnsku nebo Královéhradecku. Oproti tomu zdražení by téměř nepocítilo Ostravsko, Liberecko, Českobudějovicko nebo Praha.

Není pravda, že bychom tím chtěli naučit Čechy šetřit vodou. To už umí velmi dobře, protože ta spotřeba je zhruba poloviční než před deseti nebo patnácti lety. Ale je to motivace pro vodohospodářské společnosti, aby tam, kde to jde, primárně využívaly povrchovou vodu a tu podzemní vodu, kterou mnohdy čerpaly přednostně, protože byla levnější, aby nechaly na období sucha,“ doplnil pro Blesk.cz Brabec.

„Jestli chce pan ministr Brabec opravdu bojovat proti suchu, ať na to jde jinak než přes peněženky občanů,“ nedal se přesvědčit Velebný.

Milann ( 22. června 2016 15:08 )

A bude to Frantíkům stačit.Neměl by se potrestat ten co prodal strategický zdroj cizině?

ivoadler ( 22. června 2016 13:04 )

S kým jsem dneska jel v MHD, ten smrděl. Nojo, když ta voda je fakt drahá. Čím nižší spotřeba, tím vyšší cena. Přece nepůjdeme se zisky dolů.

agfor ( 22. června 2016 12:25 )

Bohužel je jich celá vláda, Parlament i zbytečný Senát. Kde jsou ty doby, kdy král Václav vyvážel voly do Německa.

kuromrd ( 22. června 2016 11:24 )

co by si Brabka lámal hlavu jak to udělat aby bylo vody dost, prostě jí zdraží a je po ptákách, je to stejný jako když ten jeden ministerský osel zaved poplatky u doktora a v lékárně, co by se namáhali, hlavně že rejžujou

zadnice ( 22. června 2016 10:51 )

To není Brabec , ale vů.l!!!

Zobrazit celou diskusi