Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Generál Pavel: Rusové zřejmě nezaútočí, problémem jsou spíš terorismus a migrace

Autor: bud, ČTK - 
20. června 2016
13:13

Rozsáhlá ruská agrese není na pořadu dne, nelze ale vyloučit, že Rusko použije v Pobaltí podobný scénář jako na Krymu nebo na východě Ukrajiny. V Praze to řekl šéf Vojenského výboru NATO Petr Pavel. Aliance podle něj neuvažuje o tom, že by do Pobaltí nebo obecně na svou východní hranici přesunula nějaké významné vojenské síly.

Generál Petr Pavel zdůraznil, že to neodpovídá stále platné dohodě s Ruskem, ale ani aliančním principům. „Aliance zdůrazňuje, že opatření, která přijímá, budou adekvátní situaci a budou vždy mít obranný charakter,“ řekl.

„Není cílem aliance vytvořit na východě vojenskou hráz proti rozsáhlé ruské agresi, protože taková agrese není na pořadu dne a veškerá zpravodajská hodnocení nic takového nenaznačují,“ dodal. Na druhou stranu ale podle něj nelze vyloučit, že by Ruská federace mohla k destabilizaci některých pobaltských zemí použít scénář podobný z Krymu nebo východní Ukrajiny.

Hybridní hrozba je aktuální

„Tady se bavíme spíše o tom, co my nazýváme hybridní hrozbou,“ dodal. Pro odstrašení takové případné aktivity je zamýšleno rozmístění čtyř mnohonárodních praporů, které mají zamířit do pobaltských zemí a Polska. Ty mají být podle Pavla spíše politickým než vojenským odstrašením.

Petr Pavel: Rozsáhlá ruská agrese není na pořadu dne. Petr Pavel: Rozsáhlá ruská agrese není na pořadu dne. | ČTK

Migranti jsou problém

Další hrozbou podle něj jsou extremismus, terorismus a slabé a nestabilní státy na jih od hranic aliance, se kterými je spojena migrační vlna. „Nejlepším způsobem, jak řešit problémy jihu, nejsou vojenská intervence a vojenské řešení, ale je to komplexní řešení, které obsáhne jak vojenské a vnitřně bezpečnostní, tak ekonomické a další oblasti,“ poznamenal Pavel. K tomu podle něj bude zapotřebí intenzivní spolupráce mezi NATO a Evropskou unií.

Vývoj bezpečnostní situace na východě Ukrajiny je podle generála spíše negativní a počet porušení dohody o zastavení palby roste. Řešením je podle něj vytváření většího tlaku na obě strany konfliktu k mírovému řešení a intenzivní politická a diplomatická aktivita k naplnění dohod z Minsku. Vojenskou intervenci vyloučil. Zároveň řekl, že NATO bude pokračovat v podpoře Ukrajiny formou dodávky nesmrtícího vojenského materiálu, výcvikem ozbrojených sil a finanční podporou.

santikxauz ( 21. června 2016 03:42 )

Nebýt USA,tak migrace neexistuje.

balin ( 21. června 2016 01:01 )

čo je to vlastne "nesmrtiaca vojenská technika" - gumipušky? vankúšová/polštářová vojna? náčiňovů hadrů po ušách?

anno ( 20. června 2016 22:36 )

Pavel a Štětina, dva bývalí kovaní MEGAbolšáni cvičení SSSR. Dnes dva nejvěší plivači ohně na jimi nenáviděné Rusko!!!

zkzkz ( 20. června 2016 22:30 )

 Agresor RUS se stále více a více blíží k americkým základnám

rego_senior ( 20. června 2016 20:44 )

anno-ty to máš v hlavě srovnané.Už aby vychcípaly všechny zrádcovsko-amerikánské kreatury,které zaprodaly český národ americkému ušatému hovadu z Bílého domu!

Zobrazit celou diskusi