Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zaorálkovo „komando“ zachrání Čechy v cizině. V jakých situacích pomůže?

Autor: bud - 
27. června 2016
05:01

Téměř padesátka speciálně vyškolených pracovníků ministerstva zahraničí je od letoška připravena vyrazit kamkoliv do světa. Mají řešit problémy Čechů, kteří se dostanou do krizové situace. Blesk.cz zjišťoval, v jakých případech bude takzvaný konzulární tým rychlého nasazení nasazen. V případě pohrom a přírodních katastrof mohou úředníci a diplomaté, připraveni na extrémní prostředí, vyjet prakticky hned.

Jakákoliv mimořádná událost, která Čechy v zahraničí nečekaně zastihne, bude pod drobnohledem ministerstva zahraničí. Pokud jeho lidé vyhodnotí, že Češi potřebují pomoc, speciální konzulární tým rychlého nasazení okamžitě vyrazí na místo. O jaké situace půjde? Jejich výčet je poměrně široký.

Pohromy, přírodní katastrofy

„V případě přírodních katastrof a živelních pohrom se může jednat o ničivá zemětřesení či záplavy jako například zemětřesení a následná vlna tsunami v jihovýchodní Asii v roce 2004 nebo zemětřesení v Nepálu v roce 2015,“ řekla Blesk.cz zástupkyně mluvčí resortu Irena Valentová.

Zemětřesení v Nepálu, rok 2015 Zemětřesení v Nepálu, rok 2015 | EPA

Může jít také o neočekávané průmyslové nehody, jako byla havárie v japonské jaderné elektrárně Fukušima, kterou v roce 2011 způsobilo silné zemětřesení. Tehdy zemřelo přes tisíc lidí, Češi v oblasti naštěstí nebyli.

Havárie v jaderné elektrárně Fukušima, rok 2011 Havárie v jaderné elektrárně Fukušima, rok 2011 | ČTK, EPA, Reuters

Jiné to ovšem bylo v případě zemětřesení v Nepálu, kde v té době bylo na místě několik českých občanů. Pokud by konzulární „komando“ existovalo už před rokem, není vyloučeno, že by na místo vyrazilo. O tom vždy rozhodne krizový štáb ministerstva po vyhodnocení informací ze zahraničí. „Počet Čechů v nouzi pro vyslání týmu rychlého nasazení není předem nijak stanoven,“ zmínila Valentová.

Hromadná nehoda a turisté v nebezpečí

„Může se také jednat i o hromadnou dopravní nehodu autobusu s turisty,“ objasňuje Valentová. Taková havárie se udála třeba v roce 2012 v Chorvatsku. Tehdy tam na dálnici A1 havaroval autobus plný českých turistů mířících k moři. Zahynulo 8 lidí, 44 bylo zraněno. Právě těm by mohli speciálně vyškolení pracovníci z MZV na místě pomoci.

Při nehodě na chorvatské dálnici A1 zahynulo osm lidí, rok 2012. Při nehodě na chorvatské dálnici A1 zahynulo osm lidí, rok 2012. | Blesk – Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan a David Malík

Resort Lubomíra Zaorálka (ČSSD) počítá s tím, že k ohrožení může dojít kdekoliv na světě, takže i jeho lidé jsou v případě potřeby připraveni vyrazit i do odlehlých koutů zeměkoule. Ministerstvo počítá i s nasazením při bezpečnostních incidentech, včetně teroristických útoků nebo rozsáhlých místních nepokojů.

Podívejte se na fotografie z katastrof, které zmiňuje ministerstvo zahraničí. V podobných případech bude nasazeno speciální konzulární „komando“:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 27. června 2016 16:19 )

No jestli tam má Za-Orálek Chucka Norrise, tak to by mohli zachránit i Bohouška Sobotků před znásilněním od Angely co?

anno ( 27. června 2016 09:36 )

Co tak ZaOrálku komando na naše lidi, to by se ti hodilo. Až začnou nepokoje proti vaší TOtal.vládě, pošleš na lidi svoje Komandos!!!!!

ivoadler ( 27. června 2016 09:11 )

No vida, a pak že je ministerstvo zahraničí nahovno. 

moiaza ( 27. června 2016 08:23 )

 I ten největší hlupák si najde své posluchače.

andorea ( 27. června 2016 08:13 )

Před pár lety bylo někde (už nepamatuji kde) zemětřesení a záchranáři se psi byli připraveni okamžitě k odletu. Pokud vzpomínám, tak nějaký duševní gigant z ministerstva jim neumožnil okamžitý odlet s tím, že to nespěchá a klidně se může počkat i 14 dnů. Tak to jsem si tenkát myslela, že sám by potřeboval na 14 dnů zahrabat do sutin...

Zobrazit celou diskusi