Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tuhý nařčený z „brutálního“ úniku informací: Je to účelový nátlak Šlachty

Autor: zst - 
20. června 2016
12:20

Policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z „brutálního“ úniku informací při objasňování hospodářské kriminality, řekl České televizi vedoucí ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jiří Komárek. Společně se svým končícím šéfem i proto žádá o slyšení před poslanci. Tuhý nařčení odmítá.

Komárek se v tomto případě nechce obrátit na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), protože prý z její strany zaznamenal pokusy o průnik do inkriminovaného spisu. „Požádám v příštím týdnu, aby mně a mému řediteli bylo umožněno slyšení před bezpečnostním výborem Sněmovny,“ řekl Komárek ČT. Důkazy, které má, jsou podle něj extrémně závažné.

Proniknout do spisu se podle Komárka, který se kvůli reorganizaci policie také rozhodl pro odchod z funkce, pokusili funkcionáři GIBS u kauzy s krycím názvem Vidkun. V jejím rámci ÚOOZ zasahoval loni v říjnu v Olomouckém kraji. V případu jde o ovlivňování některých trestních kauz a úniky informací z trestních spisů. Obviněni v něm byli dva vysoce postavení policisté.

Poprask okolo reorganizace policie přehledně. Jak vznikla celá kauza? Podívejte se na video:

Video  Čím pálí Babiš a Chovanec ve vládní přestřelce kolem Šlachty a policie  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Z práce na případu Vidkun pramení i Komárkovo přesvědčení, že v reorganizaci připravené policejním vedením, kvůli které se v minulých týdnech dostaly do sporu vládní ANO a ČSSD, nejde o kvalitu práce sboru. „Tady jde o něco jiného, disponuji důkazy, o kterých teď nemůžu mluvit, protože stále jsem policista a mám povinnost mlčenlivosti,“ řekl.

Tuhý: Je to Šlachtova práce

Policejní prezident Tomáš Tuhý ale tvrzení šéfa ostravské expozitury ÚOOZ, že je podezřelý z trestné činnosti, odmítá. Postup pokládá za „nebývalý účelový nátlak“ končícího šéfa útvaru Roberta Šlachty a jeho příznivců, kteří se snaží zvrátit rozhodnutí o přestavbě policie.

„O účelovosti svědčí zejména to, že se vedoucí příslušníci ÚOOZ vyjadřují nejdříve sdělovacím prostředkům, což je nelegitimní a velmi manipulativní postup,“ napsal Tuhý v tiskové zprávě.

Vylepšení policie nebo stopka pro Šlachtu?

Tuhý je podle Komárka podezřelý z úniku informací v kauze, kde jde o stamiliony. Před týdnem vyslechli žalobci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci v souvislosti s chystanou reorganizací dvě osoby. Jejich jména nesdělili, ale předtím uvedli, že by jim situaci měli vysvětlit Tuhý a jeho náměstek Zdeněk Laube. Žalobci prověřují, zda za reorganizací není tři roky starý plán na odstranění Šlachty.

Plánované změny povedou podle Komárka k účelovému zničení ÚOOZ. Jeho šéf Šlachta kvůli záměru, který minulý týden potvrdil svým podpisem ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), oznámil odchod do civilu. Policii by měl opustit k poslednímu červnu.

Šlachta svolává bezpečnostní výbor

Končící ředitel ÚOOZ Robert Šlachta chce kvůli únikům informací svolání bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny. Ten by měl jednat za uzavřenými dveřmi. Šlachta plánuje promluvit o napojení policejních špiček na kriminální prostředí.

„Důvěra je pouze v tento orgán,“ komentoval požadavek Šlachta. „Mohli bychom podat v kontextu reorganizace celkový obraz,“ dodal s tím, že k vysvětlení by přizval několik elitních detektivů, mezi nimi i Komárka. Pokud budou mít poslanci o informace zájem, sejít by se měli v co nejkratší době, řekl také. Výbor pro bezpečnost je pro něj poslední instancí.

Setkání s poslanci by se případně chtěl účastnit jak ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), tak vedení policie. Statutární místopředseda ČSSD zároveň upozornil, že policisté mají povinnost obrátit se na GIBS při podezření na trestnou činnost kolegů. Reagoval tak na spekulace kolem Tuhého.

„Nerozumím tomu, proč v den, kdy někteří příslušníci ÚOOZ oznámili vůli přijít informovat na uzavřené zasedání výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny, pouští tyto údajně závažné informace do médií,“ nechal se slyšet Chovanec. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) z návštěvy Číny vzkázal, že se k věci vyjadřovat nebude.

Podobně jednal Kubice, pak se stal ministrem vnitra

Šlachta se pro slyšení před poslanci rozhodl deset let poté, co podobně reagoval jeho předchůdce v čele ÚOOZ Jan Kubice. Ten politikům předložil tzv. Kubiceho zprávu o infiltraci organizovaného zločinu do státní správy.

Policejní prezidium, ministerstvo vnitra a premiér podle Kubiceho omezovali činnost ÚOOZ. Údajně především v souvislosti s vyšetřováním tří závažných případů – vraždy podnikatele Františka Mrázka a jeho vztahů s úředníky a politiky, vyšetřování podvodů při obchodech s ropnými produkty a objasňování vražd v takzvané Solncevské mafii a o korupci ve státní správě v souvislosti s biopalivy (kauza biolíh). Pro řadu tvrzení ale neměl Kubice žádné důkazy. Přesto se později stal ministrem vnitra.

Čtěte víc: Vše o reorganizaci policie a sporech v koalici najdete ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Stef50 ( 20. června 2016 21:15 )

Se my nezdá že by jen kýval kdyby byl tak neškodný tak by si ho nevšimly a ne denně najít nějakou novou zaručenou zpravu

babamotorkarka ( 20. června 2016 20:01 )

babamotorkarka ( 20. června 2016 19:52 )

Mrkněte na níže uvedený odkaz, to vám za ten pohled stojí ! To je náš 1 z nejvyšších policajtů : Jára Vild, původně jen vyučený čtyřkaž ze ZŠ, asi podle Chovance+Sobotky+Kalouska+Nečase Einstein, pak rychlostudent dálkař SŠ + VŠ ??? Jarda Vild šéf ÚOKFK, tak ten toho fakt asi vypátrá a čestně ... https://www.novinky.cz/domaci/406996-sef-protikorupcni-policie-tomu-projektu-a-slouceni-verim .html

stacho ( 20. června 2016 18:24 )

Smrt všem křiváckým bestijím!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N)

misha46 ( 20. června 2016 17:52 )

Účelově dosazený TUPÝ je jen kývací figurka.

Zobrazit celou diskusi