Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jdi k doktorovi a ukaž fakáče, vyzývá ženy bojovnice s rakovinou děložního čípku

Autor: haj - 
18. června 2016
19:13

Rakovina děložního čípku patří mezi nejčastější zhoubná onemocnění a pro zhruba polovinu žen s touto diagnózou znamená smrt. Často i kvůli zanedbání pravidelných gynekologických prohlídek. „Ukažte týhle divný nemoci fakáče,“ vzkazuje prostřednictvím Facebooku paní Eva, která se zákeřnou chorobou bojuje a jejíž internetovou výzvu už sdílely přes dva tisíce lidí.

„Nemám stovky přátel, ani v životě, ani na Facebooku. Přesto věřím, že se mi díky vám, těm co mám, podaří tuhle zprávu dostat k co největšímu počtu holek. A kdyby to jen jednu z nich mělo dostat na prevenci, budu vědět, že tahle zvrácenost, co už přes dva roky prožívám, měla alespoň nějaký smysl. Kromě toho mého osobního. Pokud chcete, sdílejte a spolu se mnou týhle divný nemoci ukažte fakáče!“ Tak tímto způsobem začíná status dámy jménem Eva Ceradská Sroka, ke kterému je připojena i názorná fotografie zmíněného gesta.

Rakovina děložního čípku. Nechodí se za ní pochody, nelétají růžové balónky, celebrity neukazují onen orgán ve svítivých kalhotkách (škoda, to by byla psina). Není vidět a nedá se samovyšetřit,“ neztrácí ani v obtížných chvílích smysl pro humor paní Eva, která si určila za cíl ženy před nemocí varovat a přimět je, aby se objednaly na vyšetření u lékaře, dokud ještě mají čas.

„Když ve vás jednou začne kvést, můžete si být zcela jista tím, že vás nakazil někdo, koho jste milovala nebo k němu měla aspoň chvilku blízko. A že to prostě NIJAK nepoznáte. Alespoň ne hned,“ upozorňuje bojovnice, která se ostatně nezdráhala ani průběh rakoviny pravdivě popsat.

„A když už příznaky budete mít, nebudete je brát nijak vážně. Vždyť kterou z nás občas nebolí břicho nebo víc nekrvácí? Jistá si můžete být i tím, že přijdete o čípek, když se to podělá, o dělohu a menstruaci, když se to podělá ještě víc, tak o vejcovody a vaječníky, když ještě přijdete taky o vnější část vašeho ženství. A když se to podělá úplně, pak se ztratíte celá. Rozplynete se a je to...“

Tím však drsnost vzkazu ještě zdaleka nekončí. „Nikdo vás nepřipraví na ztrátu lidské důstojnosti, na naděje a propady a bolest, která vás s touhle diagnózou potká. Nikdo vás nepřipraví na definitivu toho, že už nikdy nebudete máma. Nikdo z doktorů na vaše pocity nebude brát ohledy. Řízy, řízy, říz. Blbě se to čte a ještě hůř žije,“ píše na sociální síti Eva s tím, že ona alespoň díky nemoci objevila nový pohled na svět.

Přesto by svůj úděl žádné další ženě nepřála, a tak na závěr znovu zdůrazňuje: „Holky, dámy, ženy, všechny vy, co máte pimpulice, objednejte se k doktorovi. A objednávejte se tam pravidelně. Uděláte mi tím nesmírnou radost. A radost přece léčí. A až to uděláte, můžete mi poslat podobnou fotku, jako sem umisťuji já. Budeme vědět, komu to patří.“

Netrvalo dlouho a pod fotkou se objevily různé další snímky velmi podobného rázu. Mnohé ženy, a dokonce i někteří muži ukázali rakovině prostředníček a dali tak jasně najevo, co si o nemoci myslí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

andorea ( 19. června 2016 12:07 )

dzery ( 19. června 2016 09:42 )

latabitha ( 19. června 2016 09:22 )

Důležitá je léčba? Omyl, důležitá je prevence. Hormonální antikoncepce je na nic, berte kondom. Nepoznáte, že má chlap HPV, jim to nic nedělá. Hormonální antikoncepce neochrání před nákazou a u případné léčby děložního čípku nikdy nebudete vědět, zdali to odstranily všechno a něco tam někde nezbylo a zase se to neobjeví. Znám ženy, co byly již několikrát na chirurgickém zákroku, drží ochranu a zase se to znovu objeví...

baronessa ( 19. června 2016 07:10 )

 A ono to nejde napsat nebo říci slušně? Copak to, co má být účinné, musí být plné hloupých puberťáckých vulgarismů? Je to přece cílené na svéprávné ženy, tak proč to pitomé podbízení se "fakáči"?!...ze svého okolí neznám jediného člověka s takovým slovníkem. Jestli se ovšem hledalo mezi feťáky a bezdomovci, pak ano, to bych pochopila. Ti by možná jinak nerozuměli.

andorea ( 18. června 2016 20:44 )

To je zase titulek! Podle něj bych pochopila, že mám ukázat fakáč doktorovi a ne rakovině, jak je v článku...!

Zobrazit celou diskusi