Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kardinál Duka sloužil u kancléře Mynáře mši za ďáblovo číslo 666

Autor: sč - 
17. června 2016
18:55

Osvětimany, obec kancléře Vratislava Mynáře (48), slaví 666 let od první zmínky a 650 let od založení farnosti. Tři šestky znamenají ďáblovo číslo, a proto vzbudilo údiv, že sem v pátek přijel sloužit mši kardinál Dominik Duka (73).

Proč vůbec obec slaví 666 let, když satanisté uctívají toto číslo jako ďáblovo? „Šestky jsou pro nás jen šestky. Já na žádného ďábla nevěřím a nikoho tu nic takového vůbec nenapadlo. Nedávám mezi to žádné rovnítko,“ reagoval starosta Otakar Berka (63).

Tři šestky jsou v obci i na autobuse

A místní nevidí nic špatného ani na tom, že podle všeho přijel kardinál právě kvůli kancléři. „Vždyť jsou na Hradě sousedé, tak proč ne,“ míní Osvětimanští. „Pana kardinála pozvala na oslavy farnost. Samozřejmě v tom sehrál roli i pan kancléř a jsme tomu rádi,“ potvrdil i místní farář Anton Kasan a dodal: „O nějaké šestky vůbec nejde. Nevím, proč z toho někdo dělá vědu. Jezdí tu i autobus, který má v čísle tři šestky.“

Kardinál sloužil mši v místním kostele sv. Havla z roku 1691. Podle slov Mynáře se ale Dominik Duka těšil i na to, že se pomodlí na hoře sv. Klimenta, což je jedno z nejstarších poutních míst Slovanů a bylo centrem cyrilometodějské tradice.

Dukovo setkání se spolužákem

Duka děkoval za pozvání. „Splnil jsem si sen. Navštívil jsem sv. Klimentek, kam jsem ilegálně jezdíval v 70. a 80 letech,“ řekl. Vzpomenul cyrilometodějskou tradici. „Tady byla kultura, když v Čechách byli ještě vlci,“ řekl s nadsázkou. Byl velmi rád, že se po letech setkal i se spolužákem ze semináře – Antonínem Kolářem (75), který pobývá v domě stáří v nedalekých Boršicích.

Manželé Alex a Vratislav Mynářovi Manželé Alex a Vratislav Mynářovi | Blesk - Slávka Červená

„Duka přišel do semináře v roce 1965. Já jsem byl tři roky nad ním. Chodívali jsme spolu na vycházky,“ usmíval se. Mši zakončila hymna, velkou účast doplnila dechovka a zákusky. A nechyběl tu samozřejmě ani kancléř Vratislav Mynář s manželkou, která nápadně zářila v jasně červeném overalu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 19. června 2016 10:05 )

nejedna se o preklep? ja jsem pouze objevil duko - termizovany smetanovy syr s krenem. slozeni: tvaroh - měkký smetana - past. mléko odstředěné sušené bramborový škrob křen - 5%,sterilovaný jedlá sůl přírodní aroma nejakou podobnost shledavam......

dingous ( 17. června 2016 19:56 )

to víš, a ty bílý myšky jsou taky s vyceněnejma tesákama, žejo orosená si proto, že je ti z vodky vedro, milé Pedro Ganzovičovno

Zobrazit celou diskusi