Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Navýšit a zkrátit rodičovskou? Experti: Jsme pro, Češky ale do práce nepůjdou

Autor: Veronika Šmídová - 
20. června 2016
05:15

Rodičovská až 33 tisíc korun měsíčně a po 1. narozeninách dítěte zpátky do práce. Tuto možnost chce nově nabídnout matkám a otcům ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Odborníci oslovení Blesk.cz návrh Michaely Marksové (ČSSD) vesměs chválí jako krok správným směrem. Varují ale, že se u Češek intenzivní zájem zatím čekat nedá. V tuzemsku totiž stále panují silné předsudky, ženy si rodičovské rády řetězí a chybí školky i jesle. 

Cílem úpravy rodičovského příspěvku je zejména rozšíření možnosti volby rodiče čerpat dávku dle aktuální situace rodiny. Zvyšuje se maximální měsíční výše dávky, a to přibližně až do výše peněžité pomoci v mateřství,“ uvedl pro Blesk.cz Petr Sulek z tiskového oddělení MPSV. Rodiče si tak sami mohou rozhodnout, jak dlouho a po jakých částkách budou přidělených 220 tisíc čerpat.   

Podle Sulka je cílem návrhu - kromě motivace žen k návratům do práce - snížit propad příjmů a dát šanci například i tatínkům, aby se věnovali nejmladším členům rodiny. Zamýšlená úprava zároveň umožňuje volbu výše rodičovského příspěvku až do částky 7 600 korun měsíčně i těm rodičům, kteří takovou možnost dosud nemají (například studenti). 

Odborník: Změna přijde možná za 10 let 

Otázkou je, jak velký bude o možnost rychlejšího čerpání zájem. Podle podkladů pro vládu loni pobíralo rodičovskou 200 788 osob. Částku 11 500 korun - nejrychlejší variantu - si ovšem zvolilo 30 547 lidí, tedy jen 15 procent rodičů.   

Zájem o zrychlené čerpání zřejmě v prvních letech nebude extrémně velký, ovšem jde především o tu samotnou možnost pro rodiče (a typicky v našem prostředí především ženy), které si přejí skloubit dříve péči o děti s pokračováním kariéry. Obecně se změna přístupu v širším měřítku nejspíše projeví až v horizontu 5-10 let,“ okomentoval pro Blesk.cz analytik Jobs.cz Tomáš Ervín Dombrovský s tím, že pozitivní vývoj musí podnítit legislativa, státní instituce a sami zaměstnavatelé.  

Podle Lady Wichterlové z organizace Gender Studies může mít oněch 15 procent rodičů dokonce trochu jinou motivaci, než je brzký návrat do práce. „Těžko říct, jak číst statistiku, kolik osob čerpá 11 500 Kč a jestli to znamená, že to jsou osoby, které se chtějí rychleji vrátit do práce. Mohou to také být osoby, které chtějí mít další dítě v kratším časovém horizontu a snaží se vyčerpat z rodičovské maximální částku,“ nastínila Blesk.cz odbornice.  

Trnitá cesta k zaměstnání 

Experti se ovšem shodují, že je třeba ženy motivovat, aby možnosti rychlejšího návratu do práce využívaly. V očích zaměstnavatele tak budou působit atraktivněji, nevypadnou z pracovního tempa a kolektivu. Tomu se ale v Česku staví do cesty řada překážek.   

Základním kamenem úrazu jsou stále hluboko zakořeněné předsudky a stereotypy. „Jak české ženy, tak i čeští muži jsou navyklí, že ženy jsou s dětmi doma dlouhou dobu. Ženy, které se vracejí do práce dříve, dostávají nálepku krkavčích matek. I na veskrze odborných fórech se stále diskutuje o tom, že dítě má být do tří let věku se svými rodiči. Stereotyp krkavčí matky se musí zbořit,“ popsala Wichterlová.    

Pro současnou generaci matek je navíc údajně typické řetězení rodičovských, které jejich výpadek z práce ještě prohlubuje.   

Vstříc rodičům s dětmi nevychází ale příliš ani sami zaměstnavatelé. A to i přesto, že jim na řadě pozic chybí vhodná pracovní síla. „Bohužel nestačí jen dát možnost rychleji vyčerpat rodičovskou. Zásadní je podpořit například také rozšíření možnosti pracovat na částečný úvazek, v tomto ohledu za většinou zemí EU zoufale zaostáváme. A pomůže také podpora větší pružnosti ve firmách - například pružná úprava pracovní doby, možnosti občasné práce z domova,“ navrhl Dombrovský.  

Školky a zase školky 

Čtvrtým - hojně diskutovaným - zádrhelem je pak podfinancované předškolní vzdělávání. „Problémem je určitě nedostatek školek, ale také úroveň některých z nich, maminky, než aby daly děti do školky, která nesplňuje jejich očekávání, ať už v kvalifikovanosti pracovníků nebo v její dostupnosti, jsou pak raději s dětmi doma,“ uvedla pro Blesk.cz Martina Látalová, obchodní ředitelka personální agentury AC JOBS. O moc lepší situace není ani v oblasti firemních školek, které sice v tuzemsku existují, ale funguje jich minimum.  

S tím zcela souhlasí i zástupkyně Gender Studies. „V současné chvíli je možnost čerpání vyšší částky a rychlejší varianty výhodná zejména pro rodiny s vyšším příjmem, které jsou schopny zajistit hlídání dětí z vlastních zdrojů. Jesle jsou dostupné minimálně a soukromá zařízení jsou drahá a často na ně padá velká část platu,“ vysvětlila Wichterlová. 

Aby tak ženy mohly naplno využít návrhu Marksové, musí se podle expertky zlepšit dostupnost zařízení pro děti od tří let i ty mladší. Novela školského zákona aktuálně slibuje, že od roku 2017 budou mít ratolesti garantovaná místa v mateřských školách, od roku 2020 to má platit dokonce i pro dvouletá batolata. Proti tomuto návrhu se postavil prezident Miloš Zeman, jeho veto ale poslanci přehlasovali.

Novelu o státní sociální podpoře, která zavádí rychlejší čerpání rodičovské, by měli poslanci projednat v prvním čtení na konci června. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jany ( 11. září 2016 09:41 )

no a platime to my, co se nevalime doma, ale pracujeme. a jeste fnukaj ze majj malo. at se podivaji, jak je materska dovolena jinde. valet se cela leta za cizi enize doma, pripadne, jak v clanku zmineno, retezit dalsi materske, se jim samozrejme libi - nic nedelat a brat cizi prachy vypada lakave. pta se nekdy nekdo na nazor nas, co jim dovolenou nedobrovolne financujeme?

radulala ( 20. června 2016 10:53 )

A cikánky taky půjdou makat nebo to bude opět vyjímka celoživotně na dávkách.!!!!!

labirintoa ( 20. června 2016 08:15 )

Tak paní Marksovou - Leninovou přeci známe, ne? Poroďte děti, dejte nám je a my si ji po norsku vychováváme naší multi-kulti a další nalejvárnou. Jak ji to učí na seminářích Norské fondy. Jen vidím tohle jméno, tak se mi pění krev.

milaza ( 20. června 2016 06:18 )

"Stereotyp krkavčí matky se musí zbořit" - jak může odbornice něco takového prohlásit - nasazená americká odbornice - cílem je, aby nás děti postříleli jako v Americe.

Zobrazit celou diskusi