Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pes dlouhou rehabilitaci zkrátí na minuty. Expert popsal pomoc „chlupáčů“

Autor: sou, ČTK - 
17. června 2016
05:55

Stále více českých nemocnic využívá takzvanou canisterapii. Při ní je klíčový kontakt nemocného člověka se psem. Podle terapeuta Milana Doktora dokáže „chlupáč“ zvládnout za několik minut to, co cílenou rehabilitací trvá i půlhodiny. Léčba je účinná díky tomu, že pes svou přítomností vyvolává dobrou náladu. Pomoc tak najdou autisté, děti po úrazu, malí pacienti s nízkým sebevědomím, ale i senioři.

Svou přítomností pes navozuje příjemnou atmosféru, dochází k uvolnění a otlačení napětí u klientů. Dalším přínosem je, že pacienti vnímají psovu srst, tepovou frekvenci a jeho dýchání. Díky tomu se sami rychleji uvolní. „Co trvá cílenou rehabilitací třeba půl hodiny, to se v přítomnosti psa krátí na minuty. Cílené uvolnění se dostaví zcela spontánně,“ vysvětluje terapeut Doktor z Canisterapeutického sdružení Jižní Morava.

Podle něj je k této terapii vhodné téměř každé plemeno - včetně kříženců. Musí mít ale pohodovou, milou a snášenlivou povahu ke všem společenským ruchům a stresům. Na jižní Moravě momentálně využívá canisterapii zhruba 10 nemocnic v různých regionech.

Jedna návštěva zhruba za 800 korun

Devítiletý zlatý retrívr Baron navštěvuje například dětské oddělení nemocnice v Kyjově. „Zatím jsme se dohodli na 20 návštěvách do konce roku 2016. Jedna nás vyjde zhruba na 800 korun, ale hledáme sponzory, kteří by službu do budoucna pomohli zaplatit,“ uvedla ředitelka nemocnice Danuše Křiváková.

Stále více terapii využívají i pacienti v nemocnicích ve Zlínském kraji. Například v Uherskohradišťské nemocnici funguje canisterapie od roku 2014, kdy byla zavedena v rámci projektu Rok seniora. Do nemocnice dochází jeden stálý canisterapeut. „Pejsky střídá, nejčastěji k nám dochází retrívr Baron. Reakce pacientů jsou natolik výborné, působení na jejich psychiku, na to, že si vzpomenou na své pejsky, které kdy měli doma,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Nemocnice podle ní zvažuje, že zavede canisterapii i na oddělení rehabilitace.

Velmi oblíbená je canisterapie i ve vsetínské léčebně dlouhodobě nemocných, střídavě tam docházejí fenky Terka a Sally. „Pacientům přinášejí mnoho radosti, ale také rozvíjejí jejich pohybové aktivity, procvičují jemnou motoriku rukou. Mnohdy jsou impulzem k další rehabilitaci, komunikaci,“ uvedla mluvčí nemocnice Lenka Plačková. 

Už třetím rokem dochází za pacienty oddělení následné péče Nemocnice Valašské Meziříčí fenka Aki s terapeutkou Blankou Hašovou. „Na odděleních máme pravidelně přes 70 pacientů, především se jedná o starší lidi, nejčastěji po mozkových příhodách nebo zlomeninách krčku. S pejskem se pravidelně setkávají téměř všichni pacienti,“ uvedla staniční sestra oddělení Petra Žákovská. Kroměřížská nemocnice zavedení canisterapie zvažuje.

Terapie pro děti i pro seniory

Spektrum využití terapie je široké. „Jedná například o využití v dětských kolektivech, a to jak zdravých, tak i zdravotně znevýhodněných dětí, dále v kolektivech dospělých klientů včetně seniorů s nejrůznějšími omezeními. Ať už se jedná o fyzický či psychický handicap,“ upřesňuje Doktor.

Pro psa jde o náročný úděl. „Byť dochází do stejného místa, za stejnými klienty, je vždy každá další návštěva tou první a jinou, protože pes vnímá duševní rozpoložení navštívených klientů a vyrovnává se s prostředím, personálem a se svým psovodem vlastně improvizují v nastalé situaci,“ upozorňuje Doktor s tím, že musí vždy probíhat a končit v klidné a pohodové atmosféře, která je příjemná pro všechny zúčastněné. 

V případě psů určených pro canisterapii nejde o výcvik, ale o jeho přípravu pro budoucí činnost. Většinou skládají zkoušku povahy a vhodnosti, nikoliv naučených disciplín. „Cena přípravy je velmi individuální. Je velice důležité, aby pes vyrůstal v harmonickém kolektivu, a to jak lidí, tak zvířat. Jedná se řádově o tisíce až desetitisíce,“ zmínil Doktor pro Blesk. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi