Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Děti kyberšikanu nemusí unést, léto jí přitom nahrává. Jak potomky chránit?

Autor: ula - 
20. června 2016
06:10

Prázdniny jsou za dveřmi, pro děti to znamená dva měsíce nicnedělání a pro rodiče naopak vymýšlení programu. Řada z nich to vyřeší tak, že nechá děti sedět u počítače a surfovat po internetu. Jenže právě v období prázdnin číhá na síti nejvíce nebezpečí. I když se může zdát hrozba banální, nejsou ojedinělé ani pokusy o sebevraždu, kdy děti šikanu neunesly. Jak potomka účinně bránit?

Kyberšikana na vzestupu

Podle průzkumu společnosti Kaspersky Lab se téměř polovina rodičů obává, že jejich děti čelí kybernetické šikaně. A většinou mají pravdu. Bohužel děti často nechtějí problém připustit.

25 % rodičů, jejichž děti kybernetické šikaně čelily, přiznali, že dlouho o problému svého dítěte neměli ani tušení. To je závažný problém zejména proto, že čtvrtina dotázaných rodičů (26 %) uvedla, že kybernetická šikana přerostla v šikanu fyzickou. Pouze 44 % rodičů šikanovaných dětí v této situaci nějak zasáhlo. To znamená, že více než polovinu případů nechali rodiče bez jakéhokoli zásahu.

Rodiče nechtějí děti „špehovat“

Pětina dotázaných přiznala, že nemá kontrolu nad tím, co jejich potomek dělá nebo vidí na internetu. Existuje i mnoho rodičů, kteří chtějí svým dětem poskytnout více soukromí a nesledovat je na každém kroku. Tento přístup může dětem ale spíš uškodit.

Pokud rodiče nějaká opatření přijímají, soustředí se často na ta méně efektivní. Aby zjistili, co jejich děti na internetu provádějí, sledují například historii prohlížeče. Pokud ale tímto způsobem odhalí nějakou podezřelou aktivitu, může už být pozdě.

Jak uchránit dítě před hrozbami internetu?

  • Základem je prevence a komunikace. Důležité je s dětmi o hrozbách, které na ně na internetu číhají, mluvit.
  • Vysvětlete dětem všechna rizika spojená s aktivitami na internetu a sociálních sítích.
  • Důležité je zdůraznit, jak nebezpečné může být sdílení soukromých údajů.
  • Také je nutné jim ukázat, na koho se mají obrátit v případě potíží nebo náznaků kybernetické šikany.
  • Pokud byste rádi zabezpečili počítače, telefony nebo tablety, ke kterým mají vaše ratolesti přístup, sáhněte po osvědčených řešeních. Přesně nastavte rodičovskou kontrolu u antivirových řešeních a nezapomeňte ani na soukromí na sociálních sítích. Správně nastavená pravidla dokážou zabránit nejedné katastrofě.
  • Existují softwary, které ochráni děti před nevhodným obsahem na webu a v aplikacích, ale také zabraňují prozrazení důvěrných informací. Navíc si díky nim můžete zjistit množství času, které vaše dítě na internetu strávilo.

maledivy2016 ( 20. června 2016 07:17 )

Tak nemá spratek furt čumet do mobilu nebo PC a nebejt narcis, parchanti!!

Zobrazit celou diskusi