Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Skrytá daň“ zvedne ceny vody. Máme 12 rad, jak můžete ušetřit

  • Autor: ula,bud - 
    17. 6. 2016
    05:20

    Sucho v Česku bude mít už brzy dohru ve vašich peněženkách. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) chystá zákon, který zvedne poplatky za čerpání podzemní vody až na trojnásobek. To se nelíbí ČSSD, která zákon považuje za „skrytou daň“ za vodu, která zasáhne hlavně seniory a rodiny s dětmi. Na výrazné zdražení by se měly připravit regiony na Olomoucku, Brněnsku nebo Královéhradecku. Pokud se chcete s vodou naučit šetřit, poradíme vám, jak na to.

  • 1.ČSSD: Zdražení se dotkne seniorů a rodin s dětmi

    Na Olomoucku, Brněnsku a Královéhradecku čerpají lidé podzemní vody více než například obyvatelé Ostravska, Liberecka, Českobudějovicka nebo Prahy, kteří jsou závislí na vodě z přehrad. Nicméně zdražení by se mělo dotknout všech. V praxi by tak domácnosti mohly za vodu zaplatit až o třetinu více.


    „Odhadujeme, že zdražení do roku 2022 bude 18 korun ročně, pokud odběratel používá napůl podzemní a povrchovou vodu, a 35 korun ročně, tedy maximálně 212 korun v úhrnu za celé šestileté období a osobu při výrobě pitné vody pouze z podzemní vody,“ vysvětlila Blesk.cz mluvčí resortu Petra Roubíčková.

     

    Zvýšení poplatků za vodu kritizuje ČSSD. „Je jasné, že zdražení pitné vody pocítí všechny domácnosti. Nejvíce ale dopadne na domácnosti s nízkými příjmy, na seniory a na rodiny s dětmi,“ upozornil poslanec Ladislav Velebný. Podle něj programové prohlášení vlády hovoří pouze o podpoře opatření na zadržování vody v krajině, nikoli o zdražování pitné vody.

     

    I když se zdražení projeví v následujících letech, začít šetřit byste měli už teď. Máme pro vás pár osvědčených tipů, jak ušetřit za vodu nejen v domácnosti, ale i na zahradě.

    Ministr životního prostředí Richard Brabec Ministr životního prostředí Richard Brabec | Blesk - Jaroslav Šimáček

  • 2.Páková baterie

    Pákové baterie významně ušetří množství protékající vody za dobu, kdy se u běžných kohoutků nastavuje a ladí požadovaná teplota vody. Navíc je můžete lehce obsluhovat pouze jednou rukou. Další výhodou je i to, že nemusíte tak dlouho čekat, až odteče studená voda a začne téci teplá. A naopak.

    Páková baterie Páková baterie | Profimedia

  • 3.Perlátory a škrtící kroužky


    „Perlátory napěňují protékající vodu, což zvyšuje sílu proudu při menším množství skutečně proteklé vody. Na opláchnutí rukou, nádobí nebo zeleniny jí tak budete potřebovat mnohem méně,“ radí experti z portálu Ušetřeno.cz. Perlátor stojí přitom jen pár desítek korun. Škrtící kroužky se hodí například do sprchových hlavic. Zde redukují průtok, a dokážou tím ušetřit až čtvrtinu vody.

    Perlátor Perlátor | Profimedia

  • 4.Úsporné splachovače

    Místo toho, abyste splachovali stejným objemem vody, můžete díky podmítkovým splachovačům vybrat pomocí dvou tlačítek méně či více vody a ušetřit ročně i několik tisíc korun.

    Úsporné splachovače Úsporné splachovače | Profimedia

  • 5.Opravte kapající kohoutky a protékající záchody

    Zdá se až neuvěřitelné, že kapajícím kohoutkem může zbytečně protéct až 24 litrů vody za den, a protékajícím záchodem dokonce 150 litrů a více. Jednoduchou výměnou těsnění tak uspoříte nemalé částky.

    Opravte kapající kohoutky. Opravte kapající kohoutky. | Profimedia

  • 6.Myčka už není luxus

    Oproti ručnímu mytí nádobí může myčka ušetřit až polovinu vody i díky tomu,
    že jedním proudem vody myje i splachuje celou sadu nádobí, nikoliv talířek po talířku.

    Nevlastníte-li myčku, dejte přednost mytí nádobí v napuštěném dřezu. Umývání nádobí pod tekoucí vodou vás totiž vyjde o třetinu dráž.

    Vynechte ale předumytí u myčky. Ušetříte tak téměř polovinu vody.

    Myčka už není luxus. Myčka už není luxus. | Shutterstock.com

  • 7.Místo vany raději sprchu

    Typická rada, která se ale nikdy neztratí. Omezte vanu plné horké vody na nutné minimum. Při sprchování totiž spotřebujeme pouhou 1/3 vody ve srovnání s koupelí ve vaně. A tento rozdíl je pak na měsíčním vyúčtování vidět velmi výrazně.

    Klasika - raději sprchu! Klasika - raději sprchu! | shutterstock.com

  • 8.Ať neběží voda nadarmo

    Při čištění zubů nebo oplachování potravin pod tekoucí vodou zastavujte vodu ve chvílích, kdy ji nepotřebujete. Jeden litr vody totiž vodovodním kohoutkem proteče za přibližně 3 vteřiny. Spočítejte si tedy sami, kolik litrů vody musíte zaplatit, pokud necháte při čištění zubů nebo při práci v kuchyni vodu téct zbytečně. Při holení nenamáčejte žiletku v neustále tekoucím proudu vody. Místo toho si vodou napusťte umyvadlo a v něm holicí strojek oplachujte.

    Ať neběží voda nadarmo. Ať neběží voda nadarmo. | Profimedia

  • 9.Pračku a myčku nádobí pouštějte jen dostatečně naplněné

    Chystáte-li se prát nebo zapnout myčku nádobí, ubezpečte se, že jejich obsah je plně využitý. Některé přístroje sice dokážou přizpůsobit své prací a mycí programy množství vložených věcí, ale většina jich spustí svůj standardní program bez ohledu na vložené množství. Efektivním využitím myčky a pračky tak kromě úspory vody ušetříte i na spotřebě elektřiny.


    Pokud to jde, vynechejte u pračky předpírku.

    Pračku a myčku nádobí pouštějte jen dostatečně naplněné. Pračku a myčku nádobí pouštějte jen dostatečně naplněné. | Profimedia.cz

  • 10.Zalévání zahrady

    Zalévání zahrady je kapitola sama o sobě. Kdo má možnost chytat a shromažďovat dešťovou vodu, ten významně uspoří na zalévání domácích rostlin nebo zahrady. Dobře poslouží plastové sudy, které se dají za přijatelné ceny pořídit v hobby marketech.  Na menší množství rostlin postačí nastavit do proudu deště například 10litrový kbelík.

     

    Nemáte dostatek dešťové vody? Tak investujte do automatického zavlažovacího systému. Zdá se vám to drahé? Když si propočítáte, že takový systém zajistí 40procentní úsporu při zalévání zahrady, počáteční investice se velmi rychle vrátí. Kromě toho, že je zalévání rovnoměrné, nastavíte přesný čas, kdy se kropení spustí.



    U automatického systému se nemusíte ani bát zbytečného zalévání, třeba po dešti. Když si koupíte jednoduché čidlo půdní vlhkosti, dostanou rostliny jen tolik vody, kolik budou potřebovat. Čidlo změří aktuální vlhkost půdy. Když je půda dostatečně vlhká, systém zavlažování se nespustí. Podobně šikovný je také dešťový senzor, který sleduje, kolik napršelo a naplánovanou závlahu dokáže změnit.

     

    Automat to zvládne za vás

    Kdo nemá dost dešťové vody a musí použít tu placenou, měl by už přemýšlet o automatickém systému zavlažování. Zdá se vám to drahé? Když si propočítáte, že takový systém zajistí 40% úsporu při zalévání zahrady, počáteční investice se velmi rychle vrátí. Kromě toho, že je zalévání rovnoměrné, nastavíte přesný čas, kdy se kropení spustí.

    Více na http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-volny-cas-zahrada/201173/zalevate-poradime-vam-jak-usetrit-vodu.html?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy

    Zahradu a rostliny zalévejte ideálně brzy ráno nebo později večer. Za přímého slunečního svitu se voda odpařuje tak rychle, že z toho rostliny skoro nic nemají. Abyste pořádně zavlažili, potřebujete ji až o 30 procent víc než brzo ráno nebo pozdě večer, kdy je chladněji.

    Zalévání zahrady Zalévání zahrady | Shutterstock.com


  • 11.Nepostradatelný kbelík

    Pokud chcete uspořit vodu při mytí auta, zapomeňte na hadici. Natočte si vodu do kyblíku a vozidlo umyjte houbou namáčenou v napuštěné vodě. Na umytí vozu vám tak mohou stačit jen dva kbelíky. Jeden na umytí a druhý na opláchnuti. Spotřeba vody mytím auta proudem vody z hadice se může vyšplhat až na desetinásobek.

    Na mytí auta vás stačí kbelík a houba. Na mytí auta vás stačí kbelík a houba. | profimedia.cz

  • 12.Bazén si rozmyslete

    Pokud si plánujete pořídit na zahradu bazén, i třeba malý, vězte, že úsporám vody to nesvědčí. K naplnění jsou potřeba tisíce litrů vody. Kdo se chce osvěžit, může místo toho zkusit zahradní sprchu. Jednoduché typy zapíchnete do trávníku nebo připevníte do slunečníkového stojanu na terase a hadicí ji připojíte ke zdroji vody.



    U většiny z nich si vyberete mezi široce rozptýleným proudem, nebo jemným mlžením. To vás pouze příjemně ochladí, a tak se nemusíte bát studené vody. Anebo si pořiďte sprchu solární, ve které je voda zadarmo vyhřátá od slunce.

    Bazén si rozmyslete. Bazén si rozmyslete. | Shutterstock

  • 13.Recyklovaná voda

    Uvažujte o tom, zda by se již použitá voda z domácnosti nedala ještě nějak využít. Někteří lidé používají vodu po koupeli na vytření domu nebo mytí auta. Jiní zase vodu po vytření použijí na spláchnutí záchodu. Fantazii se meze nekladou, zvláště když tím prospějete přírodě i své vlastní peněžence.

    Recyklovaná voda Recyklovaná voda | Shutterstock.com

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

karlos107 ( 31. července 2016 12:45 )

Ty ***u a co udělali tito zloději?? Prodali vodu na Kypr a kanáloy si nechali. Tupá hlavo.

vlasticka ( 17. června 2016 10:41 )

Svatá pravda.

joudajoudovy ( 17. června 2016 10:27 )

co to tady kafrate..... cely svet ma meliorace poli, ktere v pocatku byly z duvodu protipovodnovych opatreni a pozdeji pro rozsireni zemedelske pudy. dale, komous udrzoval ricni toky, kdy cistil brehy i koryta, a tezil ricni pisek. timto se zvysila kapacita vody. jestli nekdo zpusobil chyby, tak se to datuje od havla - zniceni zemedelstvi a narust developerskych staveb v podobe administrativnich a obchodnich center. mimo jine i ceskoslovenska ricni plavba byla vytunelovana a zamestnanci sli na dlazbu.

dzery ( 17. června 2016 09:01 )

Za kule...

tgbg ( 17. června 2016 08:24 )

Komunističtí vyvrhelové vysušili českou krajinu svým meliorováním a odvodňováním jako troud. Udělali z Česka Somálsko. Pověsit všechny.

Zobrazit celou diskusi