Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lékaři: Vraždící schizofrenici? Děsí je české zavírání do léčeben, tak se neléčí

Autor: bud - 
16. června 2016
05:01

Stovky lidí trpících schizofrenií jsou v Česku hospitalizovány přes 10 let. Další tisíce si v léčebnách poleží více než rok. Jde o alarmující čísla, zejména v porovnání s ostatními zeměmi Evropy, upozorňuje Národní ústav duševního zdraví. Změnit by to měla léta odkládaná reforma psychiatrické péče, jenže ta je zatím v nedohlednu. Spousta lidí se proto léčbě vyhýbá a mohou tak být nebezpeční pro své okolí. Ukazují to například tragédie ve Žďáru nebo Uherském Brodě.

V letech 1998 až 2012 bylo v Česku lůžkově hospitalizováno více než 22 tisíc lidí trpících schizofrenií, z toho přes 3600 jich v péči lékařů zůstalo více než rok, šest stovek dokonce mezi 10 až 20 lety. Vyplývá to ze studie, za kterou stojí Národní ústav duševního zdraví (NUDZ). Výrazně tak zaostáváme za ostatními evropskými zeměmi. Třeba v Dánsku hospitalizace pacientů trvá v průměru 25 dnů, navíc jich na lůžko zamíří jen malá část.

Stigmatizace, porušování práv

„V porovnání s ostatními vyspělými zeměmi jsou tato čísla drtivá,“ upozorňuje jeden z autorů studie Petr Winkler. Neodůvodněné hospitalizace schizofreniků, které nejsou v Česku výjimkou, jsou navíc v rozporu s mezinárodní úmluvou o právech lidí se zdravotním postižením.

Neúměrně dlouhá hospitalizace nemocných a neefektivní léčba má i další, mnohem závažnější rovinu. „Dochází ke stigmatizaci, která vede k neochotě pacientů vyhledávat odbornou psychiatrickou pomoc,“ uvedl Winkler. Podle něj s tím souvisí i některé tragické události z posledních let, například střelba v Uherském Brodě nebo útok na studenty ve žďárské škole.

Léčba by se měla změnit

Nepříznivou situaci by měla vyřešit rozsáhlá reforma psychiatrické péče, kterou připravuje ministerstvo zdravotnictví. Jenže ani po letech nemá jasné obrysy, v prosinci minulého roku navíc lékaři ministra Svatopluka Němečka (ČSSD) kritizovali, že nemá zájem o reformě diskutovat.

Experti přitom dlouhodobě upozorňují, že stávající stav je neúnosný. Už jsou totiž dostupné nástroje, které dokážou zabránit zbytečné hospitalizaci. Vědci z NUDZ například na základě matematických analýz dat získaných od pacientů vytvořili speciální preventivní systém, který dokáže až dva měsíce dopředu předpovědět zhoršení zdravotního stavu schizofrenika, což může lékařům pomoci se správným dávkováním léků.

Jestli by podobné systémy mohli lékaři využívat a jak se reforma psychiatrie projeví na množství schizofreniků zbytečně upoutaných na lůžko, by mohlo prozradit memorandum, které se ministr Němeček chystá podepsat se zdravotními pojišťovnami a psychiatry. Jeho cílem je příprava léta odkládané reformy.

Nešťastnou tragédii v Uherském Brodě, při níž umírali lidé, také ovlivnila schizofrenie. Podívejte se, jak to na místě v únoru 2015 vypadalo:

Uživatel_5568114 ( 21. února 2022 22:22 )

Souhlas.

Uživatel_5568114 ( 21. února 2022 22:21 )

👍

Uživatel_5568114 ( 21. února 2022 22:20 )

aaobcanka ( 17. června 2016 00:46 )

Svoboda slova skončila ! Dochází k nespravedlivým soudním procesům víc než za bolševika. Vítězí tzv. mafiáni s mocí. PNB = Psychiatrická nemocnice (léčebna) Bohnice asi nepravdivě udala VŠ (60) za informaci o údajném týrání Alzheimerů hladem, neléčeným svrabem, necháváním v pokálených plenách, což na internetu daná udaná osoba prý ani nenapsala. PNB má neprávem požadovat u soudu 100 000 Kč odškodné - po invalidním důchodci, kterému zahynula rodina a sám živí nezl.dítě. Kdo asi soud vyhraje, když znalecké posudky psychiatrů (Martin Hollý je šéf PNB a současně i šéf všech psychiatrů Psychiatrického spolku ČR) potřebují permanentně ke své práci policisté, st. zástupci i soudci ??? Kdo případ vyšetřuje ? Přeci policisté Praha 8, kde sídlí i PNB, a jejich tzv. kamarádi st. zástupci a soudci. Je to mnohem horší než za komunistů. Vlády ODS+TOP s mlčením ČSSD nechaly vytunelovat státní kasu a v té době byl dosazen Martin Hollý na post ředitele PNB. Tak vám, pane Hollý, přejeme klidný spánek. Zdraví Spolek slušných mohykánů Jestli jsme někoho urazili, omlouváme se. Aby nás p. Hollý a jeho "zaháčkovaní" policisté Prahy 8 nenechali za naše slova zavřít, jak je údajně jeho zvykem. Vše odvoláváme, anulujeme, vše jsme si vymysleli, aby nás ta tzv. banda lumpů neumlčela, pardon. Nevěřte na čestná vyšetřování. Vede to pražská tzv. policejně-justiční mafie. Tj. svoboda slova podle vlád ODS+TOP+ČSSD. Volme ANO, Okamuru, KSČM. Komunisti, vraťte se, za vás tu byl řád a pořádek !

jiznicechy ( 16. června 2016 11:06 )

Znal jsem zdravotní sestru, která u nich v Bohnicích pracovala - vyprávěla mi řadu příhod, to člověku jde hlava kolem, když to jen poslouchá. Jeden z nich byl o starším pánovi, kterého si pravidelně brala na víkend žena domů - oni jí radili, aby si ho nebrala, ale ona na tom trvala. Běhme jednoho takového víkendu ji zabil, protože mu hlasy našeptávali, že ho ona chce zabít.

Zobrazit celou diskusi