Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Cizinci dluží nemocnicím přes 30 milionů. Pokryly by roční odměny personálu

Autor: mib - 
15. června 2016
10:22

Dluhy cizinců za ošetření se vyšplhaly na desítky milionů korun. Českým nemocnicím loni neplatiči přibyli, lékaři se obávají dalšího nárůstu i letos, informoval web ČT24. Největší dluhy „nasekali“ Rusové a Slováci. Za nimi „vedou“ Ukrajinci.

S vymáháním dluhů má potíže například karlovarská krajská nemocnice, problémy jí dělají hlavně Rusové. Nejvíce zasažená jsou příhraniční zdravotnická zařízení. Ta se často setkávají s nepojištěnými cizinci, kteří do nemocnice dorazí, až když je pozdě. Podobné zkušenosti mají také hasiči, kterým za pomoc lidem z nesnází někteří platí na místě či z domova. Mnohdy ale neplatí vůbec.

„Snažíme se kontaktovat právní kanceláře na Ukrajině i v zemích bývalého Sovětského svazu, ale to jsou věci, které nikdo nechce za jakoukoliv minimální cenu koupit,“ řekl pro ČT24 ekonomický ředitel Karlovarské krajské nemocnice David Bracháček.

Pacienti mnohdy přichází na poslední chvíli, zánět slepého střeva či porod tak nemocnice „odmítnout“ nemohou. Celková výše dluhů cizinců českým nemocnicím se kvůli tomu dostala na 38 269 350 Kč. Jen karlovarské nemocnici dluží nepojištění lidé tři miliony. To by pokrylo například roční odměny pro všechny zdravotní sestry.

Zdravotnictví v Česku je přitom podle kritiků podfinancované:

havran2 ( 15. června 2016 11:25 )

Proto taky roste státní dluh ! ! !

Zobrazit celou diskusi